SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer'de iş güvenliği semineri

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2014 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2014 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Nilüfer'de iş güvenliği semineri
Nilüfer Belediyesi personeline iş güvenliği semineri verildi.

Düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği konusunda personel eğitimlerini sürdüren Nilüfer Belediyesi, bu yöndeki çalışmalarına başkan yardımcıları Ahmet Çakıcı, Adil Kaya ve daire müdürlerinin katıldığı bilgilendirme toplantısı ile devam etti. Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli, sözleşmeler hukuku açısından iş sağlığı ve güvenliği” konusunda daire müdürlerini bilgilendirdi. İşçilerin sağlıklı ortamlarda çalışması için gerekli şartların sağlanması ve iş kazalarının meydana geldiği durumlarda işverenlerin hukuki, idari ve cezai sorumlukları hakkında daire müdürlerini aydınlatan Sevimli, soruları da cevapladı.
Soma’da meydana gelen maden faciasını iş sağlığı ve güvenliği açısından da yorumlayan Sevimli, “Türkiye, ne yazık ki maliyeti düşürme kaygısının iş sağlığı ve güvenliği konusunda yol açabileceği en büyük felaketlerden birisi ile karşı karşıya kaldı. İşveren, çalışanlarının sağlıkları açısından öngörülen ve görülmeyen bütün teknolojik ve bilimsel gelişmelerin gerekli kıldığı tedbirleri almakla yükümlüdür. Yapılacak soruşturmaların sonunda hem cezai yaptırımlar, hem de alınması gerekli tedbirler konusunda Türkiye’de köklü değişikliklerin olmasını bekliyoruz” dedi.
Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin, iş sağlığı ve güvenliği konularında olduğu kadar, kıdem tazminatı, fazla mesai ve yıllık izin hakları gibi sıkıntı yaşadıkları konularda Yargıtay kararlarını emsal göstererek hukuki mücadeleye girişebileceklerinin altını çizen Sevimli, “Bu gibi konularda alt işveren kadar, o işçiye asıl işi yaptıran kurumlar da sorumludur” dedi.
Sevimli, kamu kurumlarının anahtar teslim işleri için çıktığı ihalelerde, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için tedbir almayan taşeron firmalarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Mevzuatlarda, ilgili firmalara yaptırımı engelleyen birtakım eksikliklerin olduğunu ifade eden Sevimli, “İhaleyi alacak firmanın gerekli tedbirleri alması, ihale şartnamelerine eklenecek maddelerle mümkün olabilir, böylece bu alanlarda yaşanan iş kazaları da asgari seviyeye çekilebilir. Birçok hizmeti ve uygulaması ile Türkiye’ye örnek olan Nilüfer Belediyesi, kamu ihale mevzuatlarının değişmesi yönünde emsal olabilecek bu uygulaması ile de eminim örnek olur” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.