SON DAKİKA
Hava Durumu

Nilüfer'i santim santim soydular!

-Fetih Bağcı Nilüfer Belediyesi’nde gün geçmiyor ki bir skandal, bir suistimal haberi yansımasın kamuoyuna. Belediyenin tretuvar, parke taşı ve

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Nilüfer'i santim santim soydular!
-Fetih Bağcı
Nilüfer Belediyesi’nde gün geçmiyor ki bir skandal, bir suistimal haberi yansımasın kamuoyuna. Belediyenin tretuvar, parke taşı ve bordür ihalelerinde santim santim soyulması mahkemelik oldu. Bugün 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada, 15 ayrı dosyada yapılan usulsüzlük ve suistimallerle ilgili yargılama yapılacak.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile tüm belgelerin altında imzası olan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem’in yargılananlar arasında olmaması ise oldukça ilginç. Bozbey’in özellikle yargıda birileri tarafından korunduğu iddialarının gündemden düşmediği bir zamanda, yine Bozbey yargıdan kaçmayı başardı.

 

Nilüfer Belediyesi’nde suistimal ve skandalların ardı arkası kesilmiyor. Nilüfer Belediyesi tarafından yapılan tretuvar, parke taşı ve bordür ihalelerindeki akıl almaz vurgun yargıya taşındı. Yıllarca belediyeden ihale alan firmaların standartlara ve ihale şartnamesine uygun olmayan ürünleri kullandığı ortaya çıkarken, müfettiş raporlarına göre kamunun zararı milyonlarca lirayı buluyor.
FEN İŞLERİ MÜDÜRÜ DEĞİŞİNCE…
Nilüfer Belediyesi’nde 2009 yılında Fen İşleri Müdürü olarak atanan Nevzat Kaçmaz, belediyenin aldığı ürünlerin standartlara uygun olmadığını belirleyerek olaya el koydu. Belediyenin test işlerini 10 yıldır yapan eski CHP Belediye Meclis üyesi olan Yaşar Poyraz’a ait Protest firmasının testlerinin doğru olmadığı arazide yapılan incelemelerde ortaya çıkınca, yasal işlem başlatıldı. Arazide yapılan tespitlerde bordür, tretuvar ve parke taşı alımlarında ürünlerin yüzde 80’inin mevzuata, ihale şartnamesine ve standartlara uygun olmadığı belirlendi.
YILLARCA GÖZ YUMULDU
Nilüfer Belediyesi’nden iş alan müteahhit firmaların standartta ve mevzuata uymayan mamulleri kullanmalarına yıllarca göz yumulduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine ilgili personel ve Başkan Yardımcısı Turgay Erdem’den oluşan komisyon firmalara uyarı yazısı gönderdi. Yazıda standart dışı ve ihale şartnamesine uymayan mamullerin sökülerek standartlara ve şartnameye uyun olanlarının döşenmesi, aksi halde gereken yasal işlemlerin yapılacağı bildirildi. Firmalara gönderilen yazıların altında Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem ve Fen İşleri Müdürü’nün imzası yer aldı.
YAZI SÜMEN ALTI EDİLDİ, MÜDÜR SÜRÜLDÜ
Bu yazının ardından firmaların tutanakla tespit edilen malzemeleri sökerek standartlara uygun olanlarıyla değiştirmesi gerekiyordu. Ancak bunlar yapılmadı ve yazılan yazı sümenaltı edilerek unutturuldu. Konu orada kapatıldı. Üstelik işlerde aynı şekilde devam etti. Testleri yaptıran Fen İşleri Müdürü ile mühendisler ise sürgüne gönderildi.
BELGELER YARGIYA ULAŞINCA…
Ancak dosyaların bir kısmı savcıya ulaşınca, savcılık Nilüfer Belediyesi’ndeki usulsüzlük ve yolsuzlukla ilgili tahkikat başlattı. Yapılan incelemenin ardından savcılık dava açtı. Ancak kontrolör ve mühendisler hakkında dava açılırken, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile evrakların altında imzası olan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem dava dosyasında yer almadı.
İDDİALAR VAHİM
Nilüfer Belediyesi’nin ihaleleriyle ilgili ortaya atılan iddialarsa oldukça vahim. Belediyenin içinde ve dışında bu işleri yürüten organize bir ekibin olduğu iddia ediliyor. Bu ekiplerin belediyenin ve kamunun adeta kanını emdiği ileri sürülüyor.
SANTİM SANTİM SOYGUN
İddiaya göre Belediyeden tretuvar, bordür ve parke taşı döşeme işini alan ilgili firmalar bu ürünleri gereken şartlara uygun olarak döşemedi. Örneğin 8 santimetre kalınlığında olması gereken parke taşlar 6 santimetre ve daha ince yapıldı. Yine beton ve kum katmanlarında da standartların atına inildi. Ürünlerin mukavemeti doğru ölçülmedi. Sonradan yapılan testlerde mukavemetin olması gerekenden daha düşük olduğu belirlendi. Kontrolör ve mühendislerin malzemeler döşenmeden önce testlerini yapmadıkları ve kontrol etmedikleri iddiası dikkat çekiyor.
YARGI NE KARAR VERECEK
Bugün 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek Nilüfer Belediyesi’ndeki vurgun ve yolsuzluk davasının sonucu merakla bekleniyor. Mahkemede alınacak ifadelerle işin Bozbey ve Turgay Erdem’e uzanıp uzanmayacağı da bir başka merak edilen konu. Yargıda kollandığı iddialarının gündemden düşmediği Bozbey’in bu yolsuzluk ve vurgunlarla ilgili dosyada isminin olmaması oldukça manidar bulunuyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.