SON DAKİKA
Hava Durumu

'Obama sloganı Erdoğan'dan ödünç aldı'

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2012 14:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2012 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Obama sloganı Erdoğan'dan ödünç aldı'
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Taylar Arı, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın seçim sloganı olan ‘forward’ kelimesinin AK Parti’nin ‘durmak yok yola devam’ sloganına benzediğini belirterek, "Obama bu sloganın içini Erdoğan kadar dolduramadı. Ancak Romney'in dış politikadaki tutumu halkı korkutuyor. Obama bu yüzden kazanabilir" dedi. 

ABD’de 6 Kasım 2012 tarihinde yapılacak olan seçimin sonuçlarını tüm dünya merakla bekliyor. Demokratik Parti'yi 2008 yılından bu yana temsil eden ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti’den eski Massachusetts Eyaleti Valisi ve iş adamı Mitt Romney arasındaki seçim maratonunun sonuçlanmasına kısa bir süre kaldı. ABD’de yaşanan seçim sürecini İHA’ya değerlendiren Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Obama’nın seçim yarışında bir iki puan önde olduğunu, sandıkların açılmasının ardından nihai kararın ortaya çıkacağını dile getirdi. Florida, Kuzey Karolina ve Virjinya gibi eyaletlerin seçimlerin kaderini belirlediğini ifade eden Arı, bu eyaletlerde de Obama’nın kısmen avantajlı olduğunun gözüktüğünü söyledi. Genel kamuoyu yoklamalarında 1-2 puan Obama’nın önde olduğunu, fakat ABD seçimlerinde bu puanların bazen yanıltıcı olabileceğini dile getiren Arı, “Çünkü seçim sisteminin doğası gereği daha az oy alan aday da kazanabilir. Bu geçmiş dönemlerde görüldü. Şu an genel olarak Obama’nın önde olduğunu anlıyoruz. Ama esas olan bundan sonraki dönemde kimin ne yapacağı” dedi.

“OBAMA DIŞ POLİTİKADA ILIMLI, ROMNEY GERGİN”
Obama’nın seçilmesi durumunda ABD dış politikasında büyük değişikliklerin olacağını zannetmediğini söyleyen Arı, Romney’in gelmesi durumunda dış politikada gerginliklerin olabileceğini iddia etti. Arı, şöyle devam etti:
“Romney gelirse dış politikada bazı farklılıklar yaşanabilir. Yeniden bir gergin atmosfer olabilir. Baba Bush döneminde oldu gibi Cumhuriyetçilerin özelliği biraz daha tansiyonu yükseltmeye yöneliktir. ABD ve Çin ile ilişkilerin yeniden değerlendirileceği ifade ediliyor. Obama başta olursa füze savar sitemiyle ilgili olarak ABD’nin Rusya’nın kaygılarını dikkate alacak işaretlerini aldık. Romney ise tam tersine ABD ile Rusya arasındaki ‘Start’ anlaşmasını bile tartışmaya açacağı izlenimini veriyor. Yeni bir gergin döneme girme ihtimalimiz söz konusu.”

“ROMNEY GELİRSE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ SIKINTILI OLABİLİR”
Romney’in savunma harcamalarını aşırı şekilde artırma planlarının olduğuna işaret eden Arı, “Bu uluslararası anlamda yeni bir müdahaleci, askeri ve güvenlik odaklı bir dış politikayı bize haber veriyor. Bütün bunların yanı sıra İsrail merkezli görecekmiş gibi. Bütün bunlar Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri sıkıntıya sokabilir” şeklinde konuştu.
Her iki liderin de kamuoyunu tatmin edemediğini ifade eden Arı, “Bush’un iki dönem kalmasının ardından ABD’nin imajı sarsılmıştı. Bu Amerikan halkına da yansıdı. Obama aslında çok ABD için büyük bir heyecan olarak değerlendirilmişti. Şu an için bu böyle değil. ABD kamuoyu, Obama ile ilgili olarak hayal kırıklığı yaşıyor. Dünya da aynı. Obama ile ABD beklediği rüzgarı estiremedi. Romney ise hiçbir şey söylemiyor. Halkı ikna edemiyor. Bunlar da halkın seçimlere büyük heyecan duymasını da engelliyor. Muhtemelen katılım da çok düşük olacak. Her iki lider de kamuoyunun beklentilerini karşılayamadı” dedi.

"SLOGAN BENZİYOR AMA ALTI BOŞ"
AK Parti’nin ‘durmak yok yola devam’ sloganının ABD Başkanı Obama’nın ileri anlamı taşıyan ‘forward’ anlamı ile aynı olduğunu söyleyen Arı, “Obama ‘forward’ diyor. Belki bu bizdeki ‘durmak yok yola devam’ sloganına benzetilebilir. Onu da andırıyor. Sanki Obama AK Parti’den ödünç almış gibi. Obama, Erdoğan’dan esinlenmiş olabilir. Bulunduğumuz yerden daha ileriye bakacağız diyor. Ama Türkiye’de 10 yılda büyük değişimler oldu. Ekonomi, sağlık alanlarında ilerlemeler oldu. Milli gelir 4 kat arttı. Tüm bunlar AK Parti adına söylendiği zaman bir anlam ifade ediyor. Ama Obama bugüne kadar yaptıkları ile ne yapacakları konusunda ümit vermiyor. Obama’nın politikalarında ise 5 yıl içinde dış borç, 10,5 trilyon dolardan 16 trilyon dolara çıktı. Obama döneminde dış borç yüzde 50 arttı. Bütçe açık veriyor. Sloganında benzerlik var ama altında benzerlik yok” ifadelerini kullandı.

“OBAMA, ROMNEY SAYESİNDE DAHA ŞANSLI”
Romney’in birçok konuda değişim sloganını kullandığını, ama ne değiştireceğinin belli olmadığını kaydeden Arı, “Romney’in ekonomik sorunlara yaklaştığı çözümlere ise halk yakın değil. ABD halkı iki lidere de temkinli bakıyor. Romney sağlık reformunu iptal edeceğini söylüyor. Zaten sağlık sistemi yok. İyi kötü bir sistem var. Bunu iptal etmekten bahsediyor. Yoksul ve orta gelirli kesim ciddi şekilde endişe ediyor. İnsanlar Romney’den ürküyor. Ben sırf bu sebepten dolayı yeni beklentiler olmamasına rağmen Cumhuriyetçilerin politikasından korktukları için halk Obama’ya destek verecektir” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.