SON DAKİKA
Hava Durumu

Ölüm yoluna mühendislerden tepki

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, bir hafta içinde 2 otobüsün kaza yaptığı Odunluk-İnkaya yolunun hatalar düzeltilene kadar trafiğe ka

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2014 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2014 19:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ölüm yoluna mühendislerden tepki
Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, bir hafta içinde 2 otobüsün kaza yaptığı Odunluk-İnkaya yolunun hatalar düzeltilene kadar trafiğe kapatılmasını istedi. 

Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Mart, yaptıkları teknik incelemede, ölüm yoluna dönüşen Odunluk-İnkaya yolunun hatalı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Hatalı yolların facialara davetiye çıkarttığını ifade eden Mart, “Odunluk-İnkaya yolundaki trafik cinayetinin sebebi, hatalarla dolu olmasına rağmen yolun ulaşıma açılmasıdır. Kazadan yolu bu haliyle trafiğe açan Büyükşehir Belediyesi sorumludur. Artık ölüm yolu haline gelen bu yol hatalar düzeltilinceye ve eksikler giderilinceye kadar araç trafiğine kapatılmalıdır. Her yıl yaklaşık 4 bin 500 vatandaşımızı kaybettiğimiz trafik kazaları maalesef hız kesmeden ölümlere sebep olmaya devam ediyor. Bu konuda gerekli tedbirler alınmıyor ya da yetersiz kalıyor. 31 Ağustos günü Odunluk-İnkaya arasında, Uludağ yoluna bağlantı yolu olarak yapılan ve kısa süre önce Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan yolda, otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybedenlere 4 vatandaşımız daha eklendi. 40 kişinin de yaralandığı bu kazadan 3 gün önce yine aynı yerde, Orhaneli Belediyesi’ne ait bir minibüsün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada da 1 hayatını kaybetmiş, 14 kişi yaralanmıştı” dedi.
Karayolları standartlarına ve yönetmeliklerine aykırı şekilde yapılan, mühendislik hizmeti alınmamış yolların büyük bir risk teşkil ederek kazalara davetiye çıkardığını ileri süren Mart, “Karayolları, mevzuat gereği belediyelerin yaptığı yollarda sadece trafik işaret ve işaretlemelerinin standartlarını belirlemekte, bunları denetlemektedir. Ancak yol standartlarının teknik açıdan uygunluğunun denetimi ise hiçbir kurum tarafından yapılmamaktadır. Trafik güvenliğini de içerecek şekilde uygunluğu denetlenmeyen bu yollar, uygunsuz viraj ve dönen kavşaklar, hatalı eksik ya da yetersiz işaret ve işaretlemeler, yetersiz sürücü eğitimleri, denetimsiz araçlar yüzünden insanlarımız ya uçurumlara yuvarlanan ya da otobüs duraklarına dalan araçların altında kalarak ölüyor. Odunluk-İnkaya arasında Uludağ yoluna alternatif olarak yapılan yolda heyetimizce 1 Eylül 2014 tarihinde kazanın meydana geldiği yerde ve yolun tamamında teknik incelemeler yapılmıştır” şeklinde konuştu.
Yapılan tespit ve tekliflerin yer aldığı raporu açıklayan Mart, “Bu tespitlere bakıldığında, bu yol, yol değildir. Kazaya davetiye çıkaran bu yolun bu şekilde göz göre göre trafiğe açılması ve dolayısı ile kullanılması hatadır. Kazalarla ilgili sorumluluk ve kusurun büyüğü Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne aittir. Söz konusu ölüm yolu, hatalar düzeltilinceye ve eksikler giderilinceye kadar araç trafiğine kapatılmalıdır. Başta Karayolları ve Bursa Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumları, şehrimizde benzerlerine çokça rastladığımız ve büyük risk oluşturan bu tür yolları gözden geçirmeye davet ediyoruz" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.