SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ömrünüzü kısaltmayın'

Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, Bursa Anadolu Kız lisesi öğrencilerine sigara, alkol ve bağımlılık konularında konfe

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2013 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2013 14:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Ömrünüzü kısaltmayın'
Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, Bursa Anadolu Kız lisesi öğrencilerine sigara, alkol ve bağımlılık konularında konferans verdi. 


Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Yeşilay Yönetim Kurulu üyesi Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, "Birinci Dünya Savaşında düşmanlarımız, istiklal ve mücadele azmini söndürmek için içki ve uyuşturucu maddeleri, özellikle gençlerimize dağıtıyorlardı. Türk varlığını içten çökertmek için alkol ve uyuşturucu maddelerin yol açtığı bu faciayı gören vatansever aydınlarımız 5 Mart 1920 tarihind Hilâl-İ Ahdar adıyla Yeşilay Cemiyeti'ni kurmuşlardır. O günden bu güne Yeşilay Cemiyeti, bağımlılık gösteren unsurlara karşı mücadele etmektedir" dedi.
İnsanların sigara, alkol, uyuşturucu, internet ve başka insanlara karşı bağımlılık yaşadığının altını çizen Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, "Bağımlılık süreci, 'Belki kullanabilirim, korkuyorum ve merak ediyorum, bir kereden bir şey olmaz, bir daha asla, ben bağımlı olmam istersem bırakırım, artık bırakacağım, bırakmak zorundayım ve bu meret bırakılmaz' süreçlerinden geçiyor. Sigara hiç bir otoburun (koyun, at, eşek, inek ) yemediği zehirli bir bitki olan tütünün ince bir kağıt içine sıkıştırılarak sarılmış halidir. Her nargile 100 sigaraya eşittir. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3'ü bağımlı hale gelir. Nikotin zihni ve ruh halini değişikliğe uğratır. Nikotin bağımlılığı esrar, eroin, kokain, alkol bağımlılığından 8 kat daha fazladır. Sigara içenlerin, alkol ve uyuşturucu maddeye de geçiş yapma ihtimalleri daha yüksektir. Akciğer kanseri ölümlerinin yaklaşık % 90'ı sigaradan kaynaklıdır. Sigara, kalp damarlarını tıkayarak kalp krizini yüzde 20-70 oranında arttırmaktadır" diye konuştu.
SİGARA İNSAN ÖMRÜNÜ 12 YIL KISALTIYOR
Türkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı olduğunu, yılda 100 bin, günde 270 ölüm meydana geldiğini ifade eden Leventoğlu, "Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir. Sigaranın ömrü ortalamada 12 yıl kısalttığı biliniyor. Dudaklarımıza dumanın değdiği andan itibaren 8 saniyede beyne ulaşan nikotin, yaklaşık 100 bin beyin hücremizin ölümüne sebep olur ve bu ölen hücreler asla yenilenmez. Tütündeki 300'e yakın radyoaktif madde (uranyumun türevi olan polonyum ve radonun vb.) beyin hücreleri dışındaki hücreleri de perişan etmektedir" şeklinde konuştu.
ALKOL HÜCRELERİ ÖLDÜRÜYOR
Alkolün beyni küçülttüğüne de dikkat çeken Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, "2008 yılında 12 bin 158 çift alkol sebebiyle boşanmıştır. 1 gram uyuşturucu beyindeki 1 milyon hücreyi öldürür. Uyuşturucu alışkanlığının sebepleri, bilgisizlik, özenti, grup baskıları, merak, çevreye uyma modası, manevi boşluktur" dedi.
Yeşilay yetkilileri, talep üzerine okullarda konferanslar vermeye devam edeceklerini söyledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.