SON DAKİKA
Hava Durumu

Ormandaki kuşlara ev yapımı yem

BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ, 300’E YAKIN KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPAN ORMANLARDAKİ AĞAÇLARA RULO YEMLİKLER TAKIYOR. (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2016 11:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2016 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ormandaki kuşlara ev yapımı yem
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, 300’e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan ormanlardaki ağaçlara rulo yemlikler takıyor.
 

 

Uludağ’ın eteklerindeki ormanlık alanlara karlı kış günlerinde yiyecek bulma sıkıntısı çeken kuşlar için Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yemler asıldı. Ağaçlara rulo şeklinde yemler asılarak 300’e yakın kuş türünün beslenmesine imkan sağlıyor. Bursa’nın İstanbul, Samsun ve Hatay göç yolları üzerinde olması sebebiyle, çok sayıda göçmen kuş şehre geliyor. Bazı kuş türlerinin yiyecek ve barınma sıkıntısı çektiğini fark ettiklerini ifade eden Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, kuşları desteklemek için ormanlara kuş yuvası ve yem bırakıldığını söyledi. Bunun tarihi bir görev olduğunu belirten Coşkun, “Gurebahane-i Laklakan, yani düşkün veya bakıma muhtaç leylekler evi veya vakfı, dünya tarihinin ilk hayvan hastanesi sayılmaktadır. Osmanlı döneminde Bursa’da Kavaflar Çarşısı’nın ortasındaki meydanda, sakat hayvanlar, kanadı ve bacağı kırık leylekler, kargalar, kör veya sağır baykuşlar halk tarafından tedavi edilip bakılmıştır. Yine kuş evleri, diğer bir deyişle kuş sarayları Osmanlı medeniyetine ait bir yapı türüdür. Bursa'daki hayır evlerini, kuş köşklerinin ilk yapıldığı yer olarak gösteriyor. Biz de Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nce 2016 yılında karlı dönemlerde kuşlara destek için 600 kilogram yem tedarik ediyoruz” dedi.

 

4 YILDA 723 BİN MEYVE FİDANI DİKİLDİ

Ancak yem atmanın geçici bir çare olduğunun altını çizen Coşkun “Sürdürülebilir yaban hayatı için uzun vadeli çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak yabani meyveli orman ağaçları dikiyoruz. Bilecik, Yalova, Bursa illerimizde köylülerimizle birlikte 8 türde meyveli fidanı dikmeye başladık. 2012 yılından bu yana ahlat, yabani muşmula, yabani erik, yabani elma, yabani kiraz, üvez, alıç, yabani kızılcık cinsi 723 bin fidan diktik. 1 milyon fidan dikmeyi hedefliyoruz. Kuşlar ormanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dengeye katkı sağlamak için Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından son beş yılda 5 bin 200 kuş yuvası asılmış ve sık sık yemleme yapılmaktadır” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.