SON DAKİKA
Hava Durumu

Ortada ne proje var ne ihale 'Yeme bizi' Altepe!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, henüz projesi bile çizilmemiş Yıldırım yeraltı metrosundaki zemin etüt çalışmalarını sanki t

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2017 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2017 23:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ortada ne proje var ne ihale  'Yeme bizi' Altepe!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, henüz projesi bile çizilmemiş Yıldırım yeraltı metrosundaki zemin etüt çalışmalarını sanki tünel kazılmaya başlanmış gibi lanse etti. Yıldırım sokaklarına, “yakında metro burada” tabelaları çaktıran Altepe, henüz çizilmemiş projeye 1,2 milyar TL de bedel belirledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım yeraltı metrosunun zemin etüd sondaj çalışmasını, sanki tünel kazılması için ilk adımmış gibi lanse ederek, Yıldırımlıların gözünü boyamaya çalıştı. Yerel medyada manşetlerde ve köşe yazılarında yer bulan basın açıklamasındaki uygulama, metro tünelinin başlangıcı değil, sadece güzergahtaki zeminin tanınması için yapılan etüd çalışması.

YILDIRIM HAK ETTİĞİ YATIRIMI ALAMIYOR

AK Partinin seçimlerde en çok oyu kazandığı Yıldırım ilçesinin, yatırımlardan da aynı oranda pay aldığını söylemek ne yazık ki mümkün değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, halkın haklı tepkisine yol açan bu eksikliği gidermek yerine göz boyamayı tercih ederek, “yeraltı metrosu sondaj müjdesi” açıklamalarında bulundu. Altepe’nin, sanki tünel çalışmaları başlamış gibi poz verdiği açıklamasını Bursa medyası da destekleyip dün kapak sayfalarından yayınladı.

BİR NAL BULDUK, GERİYE 3 NAL VE 1 AT KALDI

Yıldırım bölgesinde yer altından tünel sistemiyle ilerleyecek metro için, henüz bir proje dahi hazırlanmış değil. Böyle bir çalışmada sadece proje çizimi 2 yıl sürüyor. Daha sonra da söz konusu projenin ihaleye çıkarılması gerekli. Devletin bu projeyi üstleneceği yönünde de bir protokole ya da kabul anlaşmasına rastlamak mümkün değil.

Başkan Altepe’nin sondaj çalışması, yeraltından gidecek metro hattı projesinin kapasitesi düşünüldüğünde, sadece yolda bulunmuş bir nal değerinde. Geriye kalan üç nalla bir at daha bulunduğunda, yola çıkmaktan bahsedebiliriz. Ancak Başkan Altepe’nin açıklamaları, adeta çalışma sona yaklaşmış havası içeriyor.

BAŞKAN ALTEPE, FAY HATTINI UNUTTU MU?

Metro hattı olarak çizilen güzergah üzerinde bir fay hattı bulunuyor ve bu da proje hazırlık aşamasında dikkatli inceleme yapılması gereğini ortaya koyuyor. Fay hattı nedeniyle, proje öncesinde paleosismolojik rapor hazırlanması gerekiyor. Bu rapor, hem çalışmaların güzergahının belirlenmesi hem de hazırlanacak tünelin yapısını belirlemek adına önem taşıyor. Ancak bu rapordan sonra projelendirmek mümkün.

RAYLI ULAŞIM HATALARLA DOLU

Belediyeden yapılan basın açıklamasında, “Bursa’yı raylı sistem hatlarıyla donatan ve ulaşıma alternatif çözümlerle nefes aldıran Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım metro hattında başlayan çalışmaları yerinde inceledi. Delme tünelle yapılacak Yıldırım İlçesi’ne değer katacak 6.5 km’lik metroda sondaj çalışmaları başladı.” denildi. Oysa, tüm kentlerde yer altında olan metro ulaşımın Bursa’da yer üstünden ilerliyor olması, ulaşım projelerinde başlı başına bir hata. Raylı sistemin kent ulaşımında taşıdığı yoğunluğun, dolmuş hatları yüzde 12 iken sadece yüzde 8’de kalması da uygun kapasiteyle planlanmadığını gösteriyor.

YILDIRIM HATTINDA YANLIŞ ADIMLAR

Yıldırım’da yer altı metrosundan söz edebilmek için önce ciddi zemin etütleri yapmak lazım. Güzergahın da bu etüdler sonucu belirlenip projelendirilmesi gerekiyor. Oysa Büyükşehir Belediyesi bir hat çizip, o doğrultuda durakları belirleyerek en başta yapılması gereken teknik çalışmaları atlıyor. Altepe, hem çizdiği güzergahtaki metro istasyonlarının yerlerini söylüyor hem de henüz projenin çizim aşamasında olduğunu belirtiyor.

ÇİZİLMEMİŞ PROJEYE DEĞER BİÇİLİYOR

Dün yerel gazetelerde manşet haberler ve köşe yazıları ile, projenin onayı alınmış gibi yansıtılsa da; Altepe’nin açıklamasında satır aralarında şu cümleler geçiyor: “Proje bitirilerek, inşallah en kısa zamanda ihale edilerek devletimizin, hükümetimizin de desteğiyle Yıldırım’ımıza güzel bir metro hattı kazandırmış olacağız.” Altepe’nin, henüz çizilmemiş projenin bedelinin de yaklaşık 1,2 milyar TL (1,2 katrilyon) olacağını öngörmesi de dikkat çekti.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.