SON DAKİKA
Hava Durumu

Ortadoğu'nun geleceği Bursa'da masaya yatırıldı

Bursa Valisi Şahabettin Harput, gücün dünyada en etkili unsur olduğunu belirterek, “Bu güç, sadece madde hesabıyla, çıkar hesabıyla dönen

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2012 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2012 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Valisi Şahabettin Harput, gücün dünyada en etkili unsur olduğunu belirterek, “Bu güç, sadece madde hesabıyla, çıkar hesabıyla dönen ülkelerin elinde olursa dünya böyle olur. Osmanlı 6 asır bu gücü elinde bulundurdu. Bunu unutmayalım. Herkesin farklı hesapları var. O zaman bizim coğrafyamızda başka ülkelerin hesap yapmamasına fırsat vermemeliyiz" dedi. 

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 'Ortadoğu’nun yeniden değerlendirilmesi' konulu konferans düzenlendi. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta iki gün boyunca Ortadoğu ülkelerinin geleceği masaya yatırılacak. Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, konferansın düzenlenmesinde destek verenlere teşekkür etti.
Vali Şahabettin Harput, Ortadoğu’da halkların mutsuz ve huzursuz olduğunu belirterek, “Osmanlı gittiğinden bu yana kan akıyor. Bölgenin sahip olduğu büyük potansiyeller başka ülkeler tarafından ‘nasıl’ paylaşılır hesabı yapılıyor ve sürekli oyunlar oynanıyor. Tuzaklar kuruluyor. Kitleler birbirine düşürülmek suretiyle bölge ülkelerinde halkların kendi hükümetleriyle araları açılıyor. Sömürü düzeni devam ediyor. Ama bu şekilde devam edemez. Kalıcı olmaz. Halka dayanmayan hiçbir hareketin hiçbir yönetimin kalıcı olması düşünülemez” diye konuştu.

CEZAYİR ÖRNEĞİ
Osmanlı Devleti’nin gittiği yerlerde bir şey almak için değil, bir şey götürmek için gittiğini dile getiren Harput, “Batılı ülkelerinin teşvikleriyle başlayan bağımsızlık hareketleriyle Osmanlı bu coğrafyadan çekildi. Batının yaptığı küm katliamlarla Fransız ve İngiliz gibi benzeri hakimiyetler kuruldu. Bu ülkede hiçbir şey vermediler ve hep aldılar. Dillerini aldılar. Cezayir mesela. Ticaret odası başkanıyla konuşuyorum. Yanımızda Arapça tercüman götürdük. Başkan, ‘Ben maalesef Arapça konuşamayacağım’ dedi. İçim sızladı. Bir milletin dili kimliği karakteri ve kişiliği bu kadar tahrip edilebilirdi. Petrolünü almış, dilini almış, Başka pek çok şeyini almışlar. İnsanlar kaybettiği pek çok şeyi hemen anlamıyorlar. Ama Osmanlı’yı anlamışlar. Osmanlı’nın kendirine ‘barış’ ve ‘huzur’ için geldiğini anlamışlar. Türkiye ile muhabbet sevgi bir kat daha arttı. Bu bizim için bu coğrafyayla sosyal entegrasyon noktasında yeni bir başlangıç olarak görülmeli” ifadelerini kullandı.
ABD seçimlerinde Obama’nın yeniden ikinci başkan seçildiğini hatırlatan Harput, “Obama’nın konuşmasını dinledim. Dünyanın en gülü ordusunun kendilerine ait olduğunu söyledi. Gururlanıyor. Ve doğru söylüyor. Değerli gençler, bugün güçlünün haklı sayıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Hala güç dünyada en etkili unsur ve aktör. Bu güç, sadece madde hesabıyla çıkar hesabıyla dönen ülkelerin elinde olursa dünya böyle olur. Osmanlı 6 asır bu gücünü elinde bulundurdu. Bunu unutmayalım. Herkesin farklı hesapları var. O zaman bizim coğrafyamızda başka ülkelerin hesap yapmamasına fırsat vermemeliyiz” şeklinde konuştu.

“ANİTİ DEMOKRATİK YÖNETİMLER AYAKTA DURAMADILAR”
İBBF Dekanı Prof. Dr. İsmail Efil, ‘Arap uyanışı’ adlandırılarak hali hazırda devam eden süreçte Tunus, Mısır, Libya ve Yemen’de yönetimlerin değiştiğini, Suriye’de ise değişim sürecinin sancılı bir şekilde devam ettiğini kaydederek, “Bu değişimlerin dikkate alırken gelişmeleri komplo teorileri ile açıklamaya çalışmak küreselleşme sürecini ve bölge ülkelerindeki dinamikleri bilmemek anlamına gelir. Ayrıca böyle indirgemeci bir yaklaşım bölgedeki gelişmeleri doğru bir şekilde analiz şfpkfkrnr engeller. Tunus ile başlayan ve diğer ülkelerde devam eden halk hareketleri sürdürülemez hale gelen yönetimlere karşı tepkidir. Bu sürdürülemez yapı ekonomik politikalardan sosyal politikalara, siyasal haklardan dış politika alanına kadar uzanan geniş bir muhasebe ve kötü bir yöneti yönetim olarak kendini göstermektedir. Ortadoğu’da değişim süreci küreselleşme olusuyla yakından ilgilidir. Ortadoğu’da yaşanmaya başlanan halk hareketleri sonucunda yolsuzluklara bulaşmış, kötü yönetim sergileyen anti demokratik rejimlerin artık halka rağmen iktidarda kalmaları zorlaştı. Artık bütün bölge yönetimleri bu süreçte kendine düşen muhasebeyi yapmak durumundadır” dedi.
Açılış konuşmalarının sonunda Rektör Kamil Dilek, Vali Harput’a plaket takdim etti. Program ilk panelle devam etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.