SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı'nın ilk darphanesi canlanıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1300’lü yıllarda Orhan Gazi döneminde Osmanlı'da ilk paranın basıldığı harabe halindeki darphaneyi ilk günk

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2013 13:23
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2013 14:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1300’lü yıllarda Orhan Gazi döneminde Osmanlı'da ilk paranın basıldığı harabe halindeki darphaneyi ilk günkü ihtişamına kavuşturacak restorasyon çalışmalarını başlatıyor.

Bursa’yı yaşayan canlı bir tarih kenti haline getirmek için Bitinya’dan arkeolojik döneme, Osmanlı’dan Cumhuriyet'in ilk dönem eserlerine kadar her alanda yoğun bir çalışma sürdüren Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel miras projelerine Osmanlı’da ilk paranın basıldığı tarihi darphane binasını da ekledi. Orhan Gazi döneminde, 1300’lü yıllarda ilk paranın basıldığı ve zaman içinde ilgisizlikten harabe haline dönen tarihi yapının yeniden kente kazandırılması için yoğun çaba sarf eden Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından fiziki çalışmaların da startını veriyor. Projeleri Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan Maksem Mahallesi’ndeki tarihi yapıda restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile restorasyon öncesi tarihi binada incelemelerde bulundu. Maksem Mahallesi Muhtarı Mehmet Güleç’in de hazır bulunduğu inceleme gezisinde tarihi yapı hakkında bilgi veren Başkan Altepe, Osmanlı’nın ilk çarşıları kurduğu, ilk parayı bastığı, han, hamam, şifahane, tekke gibi mimari eserlerin ilklerinin yer aldığı Bursa’da bir değeri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Uzun süredir üzerinde çalıştıkları darphane binasında kamulaştırmanın bittiğini ve tarihi yapının Büyükşehir mülkiyetine geçtiğini ifade eden Başkan Altepe, “Yaklaşık 700 yıl önce Orhan Gazi döneminde ilk para burada basıldı. Kent kimliği ve kent kültürü açısından büyük önem taşıyan ve zaman içinde ilgisizlik nedeniyle harabeye dönen darphane binasıyla ilgili çalışmalarımızda sona geldik. Kamulaştırma bitti, projelerimiz onaylandı ve şimdi restorasyon çalışmalarını başlatıyoruz. Ekim ayı sonuna kadar buranın toparlanıp ilk günkü orijinal halini almasını hedefliyoruz. Osmanlı’dan bu yana basılan paraların sergileneceği bir bölümün de yer alacağı bina sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılabileceği bir merkez olacak” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.