SON DAKİKA
Hava Durumu

Osmanlı'nın rekortmen okçusu Şüca'nın izindeler

 Osmanlı Devleti'nde 2. Bayezid'in padişahlığı döneminde, lodos menzilinde 839 metrelik at

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2016 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2016 14:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Osmanlı Devleti'nde 2. Bayezid'in padişahlığı döneminde, lodos menzilinde 839 metrelik atışıyla rekor kıran okçu Bursalı Şüca'nın ruhu, memleketi Harmancık ilçesinde gençlere verilen okçuluk eğitimiyle yeniden yaşatılıyor.





Harmancık Kaymakamlığı, Belediye, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünce hayata geçirilen "Okçu Şüca'nın İzinde Projesi" kapsamında, haftada bir gün modern okçuluk eğitimi alan öğrenciler, ilçeye bağlı Okçular Mahallesi'nde dünyaya gelen ve tekniği, mesafedeki ustalığıyla okçuluk camiasının dikkatini çeken Şüca'nın izinden gitmek üzere yetiştiriliyor.

"İlçede eline ok ve yay değmeyen genç kalmayacak" sloganıyla gerçekleştirilen eğitimlerde, hevesli ve yetenekli gençlerin bu alanda daha fazla yetiştirilip olimpiyatlara katılması, ata sporu okçuluğun devam ettirilmesi hedefleniyor.

"Eline ok ve yay değmemiş genç bırakmayacağız"

Harmancık Kaymakamı Hakan Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 5'inci sınıftan 12'nci sınıfa kadar eğitim gören tüm öğrencilere hem okçuluk sporunu tanıttıklarını hem de bunu deneme fırsatı sunduklarını söyledi.

Eli ok ve yay tutabilecek bütün öğrencilerin eğitimden faydalanabileceğini belirten Engin, "Modern okçuluğun hedef kitlesi, 500 kişi. Şu ana kadar 350 kişiye ulaştık. İnşallah bu hedefi tamamlayacağız. Okçuluk antrenörümüz Bursa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünden geliyor. Öğrenciler de gayet hevesli ve severek yapıyorlar, bu sporu." diye konuştu.

Harmancık'ın okçulukla ilgili bir geçmişi olduğunu aktaran Engin, şöyle devam etti:

"Kendi döneminde attığı menzille birinciliği göğüsleyen Bursalı Şüca, Harmancık i̇lçesi̇ni̇n Okçular köyünde doğmuş ve büyümüş. Farklı farklı rekorları var. Lodos menzilinde 839 metreyle kendi döneminde birinci oluyor ve bu rekor kendisinin vefatına kadar kırılamıyor. Vefatından sonra Tozkoparan İskender adlı okçu, bu rekoru egale ediyor. Kendi döneminde rekorunu egale edebilen kimse yok. Hayatını okçuluk sporuna adamış Şüca, padişahın oğullarına da bu sporu öğretmekle görevlendirilmiş. Biz de buradan yola çıkarak, gençlere hem bu ata sporunu tanıtmak hem de tarihimizi öğretmek istedik."

Engin, gençlerin okçuluğa hevesli olduğuna dikkate çekerek, "Eline ok ve yay değmemiş genç bırakmayacağız. Modern okçuluğun akabinde klasik Osmanlı okçuluğu noktasında eğitim verme hedefimiz var. Bu gençlerin hevesli ve yetenekli olanlarını bu sporda yetiştirmeye devam edeceğiz. Umut ediyoruz ki, olimpiyatlarda da bu sporda alnımızın akı olacak gençler çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

"Derslerde çok eğleniyoruz"

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Veli Erbaşlı, eğitimlerin daha sonraki yıllarda devam edeceğini anlattı.

Okçu Şüca Şenlikleri ve Festivali düzenlemek istediklerini vurgulayan Erbaşlı, "Türk tarihinin en iyi okçularından birinin ruhunu tekrar canlandırmak ve onun izinde yürümek için 7'den 70'e herkese okçuluk antrenörümüz eşliğinde eğitim veriyoruz. Amacımız, Bursalı Şüca'nın amacını, vizyonunu gençlere öğretebilmek ve onun izinden yürüyebilmelerini sağlamak." dedi.

Erbaşlı, haftada bir gün sabah 09.00 ile 17.00 saatleri arasında verilen eğitimlerin ilçedeki tüm okulları kapsayacak şekilde devam ettiğini, okullar kapanınca da yetişkinlere eğitim vermeyi planladıklarını kaydetti.

Okçuluk Antrenörü Salih Yılmaz da ilçe gençlerinde okçulukla ilgili bir altyapı olduğunu belirterek, "Çocukların hem izledikleri diziler, hem de oynadıkları oyunlar dolayısıyla okçuluğa bir merakları var. Genel itibarıyla okçuluğun fantastik bir boyutu var ve çocuklara ilginç geliyor. Derslerde çok eğleniyoruz. Temel amacımız, okçulukla tanıştırmak, tanıştırırken de aralarından bazılarını okçuluk camiasına katmak." değerlendirmesinde bulundu.

Bursalı Şüca

Harmancık ilçesinde doğan ve 26 yaşında, Ok Meydanı'nda ünlü kemankeşlerle müsabakaya tutuşmasının ardından tekniği ve mesafedeki ustalığıyla okçuluk camiasının dikkatini çeken Şüca, 2. Bayezid'in kendisini merak etmesiyle padişahın huzuruna çıktı.

Daha sonra 2. Bayezid'in Amasya Valisi oğlu Şehzade Ahmet'in validesi Bülbül Hatun'a uzun yıllar cebecibaşı olarak hizmet veren Şüca, Lodos menzilinde 839 metrelik atışıyla ünlü okçu Havan Delen'in menzilini kırmış ve en büyük rakibi İstanbullu Tozkoparan İskender'i geride bıraktı.

Hayatta olduğu süre boyunca kimsenin menzilini kıramadığı Şüca, yıldız menzilinde 825, poyraz menzilinde 820 metrelik atışlar yaparak, Türk tarihinin en başarılı okçularından biri oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.