SON DAKİKA
Hava Durumu

Ovanın ortasına TOKİ hançeri

Samanlı’daki yüzlerce dönüm tarım arazisi TOKi marifetiyle imara açılıyor...   Yıldırım Belediyesi’nin kentse

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2013 23:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2013 00:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ovanın ortasına TOKİ hançeri
Samanlı’daki yüzlerce dönüm tarım arazisi TOKi marifetiyle imara açılıyor...

 

Yıldırım Belediyesi’nin kentsel dönüşüm adı altında sunduğu projenin arkasından Bursa Ovası’nın talan edilmesi çıktı. Mevlana Mahallesi sınırları dışındaki 200 dönüm yeşil alan ve tarım arazisinin projeye dahil edilmesiyle başlayan vurgun, ova koruma kanunu kapsamında yer alan Samanlı’ya kadar uzandı. Galatasaray Eski Başkanı Özhan Canaydın’ın kısa süre önce dünürlerine devrettiği ve ovanın ortasında bulunan 150 dönümlük tarım arazisi de dönüşümden nasibini aldı. Arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca rezerv alanı kabul edilip TOKİ’ye devriyle ilgili incelemelerin de eski Galatasaraylı Futbolcu ve Milletvekili Hakan Şükür tarafından gerçekleştirilmesi, akılları karıştıran iddialar arasında. TOKİ’nin ovada sürdürdüğü toplu konut planları Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin tarafından da kentsel dönüşüm adıyla kamuoyuna sunuluyor. Minareyi çalanın kılıfını hazırladığı ova vurgununda, Canaydın’ın yakınlarının TOKİ’den alacakları bedel de merak uyandırıyor.

 

Canan GÜLEÇ

 

Yıldırım Belediyesi’nin 7 mahalleyle yola çıktığı “Kentsel Dönüşüm” projesi, Bursa Ovası’nı talan edecek “Rantsal Dönüşüm” planı haline getirildi. Toplam 39 bin hektarlık 1. sınıf tarım arazisi olan, fakat neredeyse yarısı kaçak yapılaşma ve çarpık sanayileşmeye kurban edilen Bursa Ovası’na şimdi de TOKİ göz koydu. Son 10 yılda 30 bini aşkın yeni kaçak konutun yapıldığı 67 mahallelik Yıldırım İlçesi’nde Başkan Özgen Keskin’in “7 mahalle” vaadiyle yola çıktığı Kentsel Dönüşüm’ün başlama noktası olarak Mevlana Mahallesi’ni seçmesinin ardında da ova üzerindeki bu rant planları yatıyor.

Mahallenin bitiminde yer alan, ancak üzerinde yerleşim bulunmayan 150 dönümlük yeşil alan ve daha sonra yol güzergâhı değiştirilerek ovadan çalınan 50 dönümlük araziyle kentsel dönüşümün şeklinin değiştiğini gördük. Yıldırım’daki ova vurgununun son aşaması da dönüşümün yapılacağı mahalleye oldukça uzakta bulunan ve ova koruma çizgisi altında yer alan Samanlı Mahallesi’nde gerçekleşti. İflas erteleme kararı öncesinde Galatasaray Eski Başkanı Özhan Canaydın tarafından dünürlerine devredilen ve toplamı 150 dönüm eden 2 parsellik arazi de plana dahil edildi. Böylece Mevlana Mahallesi’nden yola çıkan 55 hektarlık Kentsel Dönüşüm projesi, 35 hektarlık ova arazisinin de dahil edilmesiyle Rantsal Dönüşüm halini aldı.

OVADAKİ RANTTAN KİMLER FAYDALANACAK?

Yıldırım İlçesi Mevlana Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm çalışmalarının bir kolu da projenin çok da yakınında olmamasına rağmen Samanlı Mahallesi sınırlarına uzanıyor. Toplam 140 bin 690,57 metrekare yani yaklaşık 150 dönüm tarım arazisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ’ye altın tepside sunuluyor. Kısa süre öncesine kadar Galatasaray eski Başkanı Özhan Canaydın’a ait olan ve iflas erteleme kararı öncesinde dünürlerine devrettiği yaklaşık 150 dönümlük tarım arazisi de bu noktada dönüşüme dahil oluyor. Söz konusu parsellerin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oluruyla 6306 sayılı yasadan faydalanılarak rezerv yapı alanı olarak belirlenmesi ve TOKİ’ye devredilmesi işlemlerini de eski Galatasaraylı Futbolcu ve Milletvekili Hakan Şükür’ün takip ettiği Başkent’ten gelen duyumlar arasında.

15 hektarlık tarım alanına denk düşen 3540 ada ve 215 parsel numaralı arazinin sahibi olarak Fatma Suna Küçükoğlu ile 3540 ada ve 217 parsel numaralı arazinin sahibi olarak Ayşe Selen Türker kardeşler görülüyor. Küçükoğlu ve Türker, Canaydın’ın kızının gelin olduğu Diniz Holding’in varislerinden, yani arazinin sahibi görülen isimler tapu kayıtlarındaki eski sahip Özhan Canaydın’ın dünürleri. Tarım arazisinin ¼’ü mülk sahiplerince TOKİ’ye hibe edilmiş. Arazinin kalan 105 dönüm civarındaki kısmı için ödenecek olan bedel ya da bu bedele denk düşecek kat karşılığının ne olduğu da akıllara gelen sorulardan biri.

BU FİLMİ AKÇAĞLAYAN’DA DA GÖRDÜK

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, Kentsel Dönüşüm’e dahil edilen toplam 350 dönümlük yeşil alan ve tarım arazisinin hesabının halka verilmesi gerektiğini söyledi. Mevlana Mahallesi adres gösterilerek çıkılan kentsel dönüşüm yolculuğunda gelinen noktayı Akçağlayan TOKİ konutları yapılırken de gördüklerini söyleyen İMO Başkanı Şahin şöyle konuştu: “Bu yapılan yeşil alan olarak kalması gereken boş alanların imara açılması planıdır. 6306 sayılı yasanın boşluğundan faydalanılıyor. Bu yasa afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine hükmediyor. Samanlı’da yer alan 150 dönümlük tarım arazisi de bu yasa uyarınca rezerv yapı alanı olarak yorumlanmış ve dönüşüme dahil edilmiştir.”

OVANIN ORTASINDA KONUT OLUR MU?

31 Ocak 2013 tarihinde ilgili Bakanlık tarafından rezerv alanı ilan edilen yaklaşık 15 hektarlık alanın ovanın neredeyse tam ortasında bulunduğuna dikkat çeken İMO Başkanı, yapılan bu Ali Cengiz oyununu şu sözlerle yorumladı: “Ova alanlarının bulunduğu yerler deprem riskli, alüvyonlu alanlardır. Buralarda yapılaşmanın yoğunlaşması da son derece sakıncalıdır. Sıvılaşma, taşkın ve heyelan bölgeleri zaten belli. Buna karşın ovanın ortasında yapılacak Rantsal Dönüşüm hamlesi, korunan tüm alanların imara açılmasına zemin hazırlayacaktır. 6306 sayılı afet yasası, tarım ve orman alanlarını yapılaşmaya açmak için bir araç olmamalıdır.” Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’in 7 mahalledeki kentsel dönüşüm alanını açıklarken Çevre Yolu altında bulunan ve ovayı gasp eden yapıların Çevre Yolu üzerine taşınacağına dair söz verdiğini hatırlatan Şahin, “Durum böyleyken bu alanın hemen kuzeyinde, üzerinde meyve ağaçları bulunan tarım alanının rezerv alanı adı altında imara açılması hangi gerekçeye dayandırılmaktadır?” dedi. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllardır ovadaki kaçak konut ve sanayi binalarına çözümler aranırken ve taşınmaları için yasal düzenlemeler getirilmeye çalışılırken, birinci derece tarım alanlarının bu şekilde imara açılması, şimdiye kadar yapılan çalışmaları ve Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden geçen 1/100000 ölçekli 2030 yılı çevre planı düzenini yok saymaktır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.