SON DAKİKA
Hava Durumu

Özel okul sevdası hüsranla bitmesin!

Son yıllarda mantar gibi türeyen ancak yeterli finansal altyapısı ve yeterli imkânları olmayan özel okullar birer birer batarken, ucuz diye b

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2019 19:09
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2019 20:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Son yıllarda mantar gibi türeyen ancak yeterli finansal altyapısı ve yeterli imkânları olmayan özel okullar birer birer batarken, ucuz diye bu okulları tercih eden veliler ve öğrenciler mağdur olmaya devam ediyor.
Alpaslan YILDIZ

Uzmanlar sorunun çözümünün yine veliden geçtiğini, 5-6 bin liraya özel okulda öğrenci okutmanın mümkün olmadığını düşünerek ya devlet okulu ya da güçlü özel okulları tercih etmeleri gerektiğini vurguluyor.

Bursa’da her yıl birkaç tane özel okul batarken, bu okullara güvenip çocuğunu kaydettiren veliler de büyük mağduriyet yaşıyor. Ödedikleri paraları geri alamayan veliler, çocuklarının da mağdur olmasına neden oluyor.  Bunun son örneği Nilüfer Balat Mahallesi’nde geçen yıl kurulan Çakmak Koleji oldu.  Okulların açılmasına 2 hafta kala okulun yoluna devam etmeyeceği açıklanınca veliler şoke oldu. Özel okula kayıt ücretini peşin veren yaklaşık 70 veli, parasını geri alamayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu.
YETERİNCE KAYIT ALAMAYINCA…
Balat’taki eğitim kurumu Ocak ayından beri kayıt alıyor. Kayıt işlemleri Ağustos sonuna kadar devam etti ancak okulun kendini çevirmesine yetecek kadar öğrenci kaydı gerçekleştirilemedi. Öğrencilerini geçen yıl da bu okulda okutan veliler, bu yılki kayıt ücretlerini peşin olarak ödedi. Ağustos ayının sonlarına kadar kayıt yapmaya devam eden okul idarecileri, okulların açılmasına 2 hafta kala kayıt yapan velilerle bir toplantı düzenledi.


VELİ TOPLANTISI İLE GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Okul yetkililerinin toplantıda yeterli sayıda öğrencinin kayıt yapmaması yüzünden bu yıl okulun açılmayacağını söylemesi üzerine şok yaşayan veliler, bu yılki kayıt ücretlerinin geri verileceği söylenmesi üzerine bir nebze rahatlayarak, çocuklarına yeni okul bulmak için harekete geçti. Okulların açılmasına 2 hafta kala maddi ve manevi sıkıntılar yaşayan ailelerin bazıları çocuklarını özel okullara yollarken, bazıları yeterli maddiyatın bulunmaması üzerine devlet okuluna kayıt yaptırdı.
OKUL AÇIK GÖZÜKÜYOR
Yaşanılan olaylar yüzünden savcılığa ve CİMER’e şikâyette bulunan veliler, CİMER ve savcılıktan gelen cevap bildirgesi üzerine yeni bir şok yaşadı. Okulun eğitim-öğretim hayatına sınırlı sayıda öğrenciyle devam ettiği ve okulun halen faal olduğunun yazılması üzerine veliler okul yetkilerine ulaşmaya çalıştı. Ancak hiçbir yetkiliye ulaşamayan yaklaşık 70 veli, suç duyurusunda bulundu. Okul yetkilerine ulaşamayan ve verdikleri kayıt paralarını geri alamayan 15 veli, okula gidip yetkilerle görüşmek isteseler de, okulun kapısına kilit vurulmuş olduğunu gördü. Okulların açılmasına 2 hafta kala çocuklarının okul değiştirerek arkadaşlarından uzaklaştığını söyleyen veliler, okula verdikleri kayıt ücretlerinin geri alınması için yetkililerden yardım bekliyor.


KAPANMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Çakmak Koleji ile ilgili kapanma süreci de devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı, gerek öğretmenlere yapılması gereken ödemelerin yapılmaması, gerekse velilerin yaptığı ödemelerin geri verilmemesiyle ilgili şikâyetleri değerlendirerek, okula maarif müfettişlerini görevlendirdi. Okul yönetimi Milli Eğitim Bakanlığı’na toplamda 45 öğrenci ile eğitime devam ettiği yönünde yazı gönderse de okulun kapalı olduğu ve görevlilere ulaşmanın mümkün olmadığı bildiriliyor. Velilerin bir kısmının öğrencilerini alarak başka okullara taşıdığı bildirilirken, Milli Eğitim Müdürlüğü ise kalan öğrencileri devlet okullarına kaydırmak için okulun resmi kapanışını bekliyor.
VELİNİN DE HATASI VAR
Bursa’da her yıl birkaç tane benzer okul kapatılması olayı yaşandığını belirten yetkililer, velilerin araştırmadan sadece çocuğu özel okulda okusun diye 5-10 bin lira gibi çok düşük fiyatlara kayıt yapan okullara yöneldiğini ifade ediyor. Özel okulların bu rakamlarla öğrenci alarak devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan yetkililer, bir süre sonra eğitim kurumunun finansal kaosa düştüğünü ve sonucunda bu tür üzücü gelişmelere yol açtığını ifade ediyor. Bugün özel okulların 200 bin liraya bina kiraladığını, öğretmen ve diğer masrafları da eklendiğinde devasa bütçelerin ortaya çıktığını anlatan uzmanlar, 5-10 bin lira civarında öğrenci kaydeden bir okulun bu döngüyü sürdürmesinin imkansız olduğunu vurguluyor. Özel okula çocuklarını göndermek isteyen velilerin okulu çok iyi araştırmaları gerektiğini dile getiren uzmanlar, maddi durumu yüksek rakamlar talep eden okullara yetmeyen velilerin devlet okullarını tercih ederek hem kendilerini hem de çocuklarını mağdur etmemelerinin en doğru adım olacağını kaydediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.