SON DAKİKA
Hava Durumu

Paraleller Celal Sönmez'i nasıl silkeledi?

BTSO eski başkanı Celal Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri, dava konusu edilemeyecek satın almalarla ilgili paralel örgütün adliyedeki unsurları

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2014 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2014 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Paraleller Celal Sönmez'i nasıl silkeledi?
BTSO eski başkanı Celal Sönmez ve yönetim kurulu üyeleri, dava konusu edilemeyecek satın almalarla ilgili paralel örgütün adliyedeki unsurları tarafından mahkemeye çıkarılınca haklarında açılan soruşturmanın kapatılması için yurt ve araç bağışında bulunuldu.

 

Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından açılan 2011/11972 dosya numaralı davanın sonucunda, dolandırıcılık literatüründe “silkelemek” olarak tanımlanan yöntemle Sönmez’in cemaate yakın öğrenci birliğine yurt bağışlaması sağlandı. Siyasi görüşünün sosyal demokrat olduğu bilinen ve daha evvel İslami vakıf ve kurumlara hiçbir bağış yapmayan Celal Sönmez davanın kapatılması için, Ali Karasu’nun Gazeteciler Cemiyeti binası yapımından elde ettiği yurt binasını satın alarak Başsavcı Vekilinin de desteği ile Fethullah Gülen’e yakın birliğe bağışladı.

 

 

BTSO başkan ve üyelerinin yargılandığı davada kullanılan ve bakanlık müfettişlerince hazırlanan raporda yer alan bilgiler incelendiğinde, söz konusu satın almaların davaya sebep olmayacağı görülüyor. Dava sürecinde BTSO yönetim kurulu üyeleri duruşmalara mevcutlu olarak getirilerek dönemin oda Başkanı Celal Sönmez üzerinde korku ve baskı oluşturdukları gözleniyor. Bu süreçte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in araya girmesi ile daha evvel herhangi bir İslami vakıf ve kuruma bağış yapmayan Sönmez, cemaatin kullanımı için bir yurt bağışlıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda yer alan bilgiler kullanılarak Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO)’ya açılan davadaki iddialar incelendiğinde, dava konusu olmayacak satın almaların yargıya taşındığı görülüyor. BTSO’nun Ford marka 8 adet aracı ihale düzenlenmeden, yalnızca 1 adet fiyatı üzerinden araştırma yapılarak ve araç başına cüzi bir indirimle Sönmez Koş Oto AŞ’den satın alınması davaya konu olarak gösteriliyor. Oysa bayilik sistemi ile satışı yapılan bu araçların piyasa değeri tüm bayilerde ancak ufak meblağlar olarak değişir. Dava sürecinde BTSO yönetim kurulu üyeleri duruşmalara mevcutlu olarak getirilerek dönemin oda Başkanı Celal Sönmez üzerinde korku ve baskı oluşturdukları gözleniyor. Bu süreçte Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in araya girmesi ile daha evvel herhangi bir İslami temelli kuruma bağış yapmayan Sönmez, cemaatin kullanımı için bir yurt bağışlıyor.

 

DAVADA KİMLER İFADE VERDİ?

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Tarafından yolsuzluk iddiası ile 2011/11972 dosya numarasıyla açılan davada Celal Sönmez, Mahmut Yılmaz, İlhan Parseker, Nihat Balkan, Faik Çelik, Mustafa Celal Eğretli, Erdem Baydaroğlu, Saffet Tolga Yücel, Erol Kılıç, Sami Bilge, Erdem Albayrak, Şakir Umutkan, Tahir Yılmaz, Sedat Çağlar, Osman Bolat, Hasan Bayrak, Ahmet Korkmaz, Necati Yazar, Ali Hazır, Suat Özel, Emin Nallar şüpheli olarak 10 Mayıs 2013 günü mahkemede ifade verdiler. Soruşturmaya temel hazırlayan teftiş raporu ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Başfüfettişleri Ziya Can, Emre Sedat Taşkın ile müfettiş Ahmet Sırrı Kaya tarafından hazırlanmıştı. Rapor sonucunda da BTSO- OSB Müdürü Suat Özel, görevinden alınmıştı.

 

TEFTİŞ RAPORUNDA YER ALAN İDDALAR NELERDİ?

Dosyada bahsi geçen usulsüzlükler arasında atık su arıtılmasında kullanılan bakteri alımı da geçiyor. Celal Sönmez’in görev süresince bu alımların tek firma üzerinden yapılıyor, nedeni sorulduğunda bakterinin alternatifsiz bir madde olduğu söyleniyor. Oysa araştırma yapıldığında tonu 650 TL’den alınan bakterinin tonu 350 TL’ye bulunabildiği görülüyor. BTSO ve Bursa OSM Yönetim Kurulu üyesi olan Ali Uğur’un fabrikasında kaçak inşaat olması da dosyada yer alan başka usulsüzlük. Araştırmada, BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker’in de 17 ayrı şirkette Başkanlık ve Yönetim Kurulu üyeliği yaptığı için TOBB Kanununa göre Meclis Başkanının odanın diğer organlarında görev almasının da mevzuata aykırı olduğu yazıyor.

 

BTSO’NUN SATIN ALIMLARI SÖNMEZ ŞİRKETLERİNDEN YAPILDI

BTSO’nun son 10 yılda emniyet ve jandarmaya hibe ettiği yaklaşık 50 aracın ve BTSO Meclis üyelerine dağıtılan diz üstü bilgisayarların Celal Sönmez’e ait şirketlerden yapılmış olduğu iddiası dikkat çekiyor. Raporda, BTSO iştiraki olan Buseb’in oda tarafından alım yapılmaması kararlaştırılan hisseleri de Celal Sönmez ve Mahmut Yılmaz’ın topladığı iddia ediliyor.

 

BOZBEY ARACILIĞYLA YURT BAĞIŞLANDI

Soruşturulması yapılmış bu olay başsavcı vekilinin devreye girmesi ve talimat vermesi ile operasyon yarıda kesilmişti. Bu soruşturma sonucunda dava açılmaması için Celal Sönmez, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in tavsiyesi ve araya girmesi ile Ali Karasu’nun sahibi olduğu yurdu satın almıştı. Sönmez, Gazeteciler Cemiyeti binasının yapımından elde edilen öğrenci yurdunu Başsavcı Vekilinin de desteği ile Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen bir öğrenci birliğine bağışladı. Hakkında yargılama ve dava açılmaması şartıyla yurdu bağışlayan Celal Sönmezin daha evvel İslami temellere dayandırılan herhangi bir STK ya da kuruluşa destek vermediği, bağış yapmadığı biliniyor.

 

EMNİYETE DE ARAÇ BAĞIŞLANDI

Ayrıca aynı operasyonun durdurulması için polise BTSO adına 20 adet araç alınıp hibe edilirken, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na da makam aracı olarak kullanılmak üzere bir minibüs alınıp hibe edildi. Üstü kapalı olarak rüşvet diye tanımlanabilecek bu bağışlar, Sönmez’in soruşturmanın devamının gelmesini önleme çabası olarak yorumlanıyor. Bu davada Ali Karasu ve Sönmez arasındaki alışverişe aracı olan Mustafa Bozbey, kendisini de garantiye alarak Medya S’te hakkında yayınlanacak olumsuz tüm haber ve yazıların önünü kestiği gibi kendinden halkın takdir ettiği başkan olarak bahsedilmesini sağladı.

 

 

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.