SON DAKİKA
Hava Durumu

Pazar yerinde çirkin tezgah!

Yaymacılar ve Benzerleri Odası, Osmangazi Belediyesinin Çarşamba Kapalı Pazar Alanı için esnaftan topladığı katkı payının mahkeme k

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2015 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2015 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Pazar yerinde çirkin tezgah!
Yaymacılar ve Benzerleri Odası, Osmangazi Belediyesinin Çarşamba Kapalı Pazar Alanı için esnaftan topladığı katkı payının mahkeme kanalıyla geri ödenmesini sağlamıştı. Odanın, Nilüfer Belediyesinden bütçe ayrılmasına rağmen İhsaniye Pazar Alanı için esnaftan “dernek” adı altında usulsüz yolla para toplaması akılları karıştırdı.
 

 

Nilüfer Belediyesi, Agora Çarşı yanındaki alana taşıdığı İhsaniye Pazarı esnafına söz verdiği çatı ve otopark alanı düzenlemesini yıllardır geciktirirken, şimdi de esnafın mağduriyetine Yaymacılar ve benzerleri Odasının dernek kurarak topladığı paralar eklendi. 2013 yılı mayıs ayında Bursa Yaymacılar ve Benzerleri Odası İktisadi İşletmesi ile Nilüfer Belediyesi’nin imzaladığı kira sözleşmesinde 10 ay içerisinde çatının kapatılacağı yazılı idi. Ancak geçen bu sürede Belediye sözünü yerine getirmediği gibi bir de Yaymacılar ve Benzerleri Odası, kurdukları bir alt dernek ile Pazar esnafından çatı için para topladı. İhsaniye Pazar esnafından aldığımız bilgiye göre kare başına sebze meyvecilerden 8 bin, tekstil ve tuhafiyecilerden 13 bin lira toplandı. Ayrıca; daha evvel 355 tezgah açılırken yeni düzenleme ile tezgah sayısı da 510’a çıkarıldı. Yani; çatı parası toplanırken alanda yeni tezgah yerleri de satıldı ve bu alanlar için de kare başına 30 bin lira alındığı iddia ediliyor.
BELEDİYESİNE GÖRE MUAMELE
Çarşampa Pazarında da yıllarca olumsuz koşullarda tezgah açan Pazar esnafı, Çarşamba Kapalı Pazar yerinin yapılması ile hem araçları için düzenli bir otoparka hem de düzenli çalışma alanına kavuştu. Osmangazi Belediye Başkanlığı, kapalı pazar alanı için esnaftan da makbuz karşılığında 4 bin lira katılım payı toplamıştı. Bursa Yaymacılar ve Benzerleri Odası Başkanlığı, Belediyeyi mahkemeye vererek Pazar yeri yapmanın belediyecilik sorumluluğu olduğunu ve bu paraların iade edilmesi gerektiğini savundu. Mahkemece haklı bulunan talep sonrası belediye esnaftan topladığı paraları iade etmişti. Ancak, Nilüfer Belediyesinde Oda Başkanlığı dernek kurarak usulsüz bir şekilde hem de daha evvel itiraz ettiği miktarın 2 katı para toplayarak akılları karıştırdı.
NİLÜFER PAZARLARINDA USULSÜZLÜK HAKİM
Yaymacılar ve Benzerleri Odasının bu uygulamasının İhsaniye’de ilk olmadığını söyleyen Pazar esnafı Nilüfer ilçesinde kurulan diğer pazarlarda da benzer uygulama ile karşılaştıklarını söyledi. İdialara göre Görükle pazarında sebze meyvecilerden 7 bin lira ve giyimcilerden 14 bin lira para toplandı. Beşevler pazarında 5’er bin lira, Ertuğrul pazarında 14 bin lira toplayan oda aynı uygulamayı Durukent ve Gazi Pazar alanlarında da gerçekleştirdi.
PARALAR NEREYE GİTTİ BAŞKAN?
Gemlik ve İnegöl’de de pazar yerlerinin düzenlenmesi için aynı usulle para toplayan Yaymacılar ve Benzerleri Odasına tepki gösteren esnaf, Osmangazi belediyesinde olduğu gibi Pazar alanını belediyenin düzenlemesini ve paralarının iade edilmesini istiyor. İhsaniye Pazar alanı için Belediye Meclisinden de onaylanan bir bütçe olduğu ve düzenleme için Ç.Y.H. İnşaat ile anlaşıldığı öğrenildi. Oda Başkanı Fahrettin Tüccaroğlu’na pazar esnafı soruyor; “Alan düzenlemesi ve çatı kapatılması için belediye meclisinden bütçe çıktığına göre bizim paralarımız nerede Başkan?”

 
ÇAKMAN: “UYGULAMA USULE AYKIRIDIR”
Türkiye Sebzeciler Meyveciler Seyyar Satıcılar Federasyonu Kurucu Genel Başkanı Mehmet Çakman, belediyelerin meslek odaları ile sözleşme imzalayabileceğini belirterek uygulamanın usulsüz olduğunu söyledi. Çakman şu açıklamada bulundu; “Belediyecilik kanunun 75. Maddesinde açıkça yazılmıştır, belediyeler ile meslek odaları sözleşme imzalar. Oysa, İhsaniye Pazar alanı sözleşmesinde ‘Bursa Yaymacılar ve Benzerleri Odası İktisadi İşletmesi’ taraf olarak görülüyor ve deniliyor ki (Oda olarak anılacaktır). Zaten bu sözleşme usullere aykırıdır. Ayrıca, esnaftan pazar alanının çatısı için para toplanacaksa bu paranın da bizzat oda tarafından toplanması gerekir, bir alt dernek ya da oluşum para toplayamaz. Toplanan paraların nerede olduğu da belli değil.”

 
ÇOLAK: “UYGULAMANIN TAKİPÇİSİYİZ”
Nilüfer Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanı Celil Çolak, Pazar esnafının kendilerine de konu hakkında şikayette bulunduğunu ve inceleme başlattıklarını söyledi. Çolak, Oda tarafından esnaftan toplanan paranın usulsüz olduğunu belirterek “Bu paranın nereye gittiğini de bilemiyoruz. Belediyeye aktarıldı mı yoksa Oda’ya ait bir hesapta mıdır? Esnafımızın şikayeti üzerine biz de konuyu araştırıyoruz.” dedi. Çolak, Osmangazi Belediyesinin pazar alanı için topladığı katkı payına itiraz eden Oda’nın Nilüfer Belediyesinde kendiliğinden böyle bir yola girmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

 

 

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.