SON DAKİKA
Hava Durumu

Refik Yılmaz'ın kafası karışık

Son KHK’da taşınması için kanun çıkarılan Gemlik’le ilgili tartışmalar devam ederken, Gemlik Belediyesi’nin dün servis ettiği bir haber

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2018 21:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2018 23:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Refik Yılmaz'ın kafası karışık
Son KHK’da taşınması için kanun çıkarılan Gemlik’le ilgili tartışmalar devam ederken, Gemlik Belediyesi’nin dün servis ettiği bir haber kafaları iyice karıştırdı. Eski adliye binasının yerine 3 katlı gençlik merkezi yapacaklarını söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın, “Gemlik’in yerinden taşınacağı söylemine de en güzel cevap üç katlı gençlik merkezi olacaktır” açıklaması şaşkınlık oluşturdu.
Alpaslan YILDIZ
Deprem riski nedeniyle taşınması için son çıkarılan 696 sayılı KHK’da özel madde konulan Gemlik’le ilgili kafa karışıklığı devam ederken, Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ın tutarsız açıklamaları da bu durumu daha da karmaşık bir hale getiriyor. KHK’da ilçenin taşınması kararı net olarak yer alırken Başkan Refik Yılmaz’ın Gemlik’in taşınmasını istemediklerini söylemesi trajikomik bir görüntü oluşturdu. Açıklamayı duyanlar “acaba Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, okuma yazma bilmiyor mu?  696 sayılı KHK’yı okumadı mı?” demekten kendilerini alamadı.

ESKİ ADLİYE BİNASI YIKILDI

Gemlik’in KHK ile taşınma kararının ardından kamuoyunda olumlu olumsuz tartışmalar sürüyor. KHK’nın çıktığı günden beri Gemlik’in taşınmasıyla ilgili her kesimden sesler yükseliyor. Ancak KHK çıktıktan sonra bunu çok büyük bir başarı olarak sahiplenen ve konuyu kendine mal eden Refik Yılmaz’ın ikircikli tavrı gözlerden kaçmıyor. İşte o skandal açıklamalardan biri de dün Gemlik Belediyesi tarafından servis edilen haberde yer aldı. İlçede atıl durumda olan eski adliye binası belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yıkımın ardından bölgede incelemelerde bulunan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Gemlik’in en güzel noktalarından birinde bulunan tehlikeli binadan ilçenin kurtulduğunu söyledi.

ŞOK AÇIKLAMALAR ARDI ARDINA GELDİ
Buraya kadar her şey normal ilerlerken devamında Yılmaz’ın açıklamaları şaşkınlık oluşturdu. Yılmaz, "Şimdiki çalışmamız, yıkılan binanın yerine, üç katlı tam donanımlı gençlik merkezi yapmaktır. Milli Emlak’tan arsayı istedik, eğer bize geçerse, hem üniversite gençliğimiz, hem de çevrede bulunan gençlerimiz adına uğrak yeri oluşacaktır. Alt katında bilardo ve hobi salonu, üst katında kafeterya, en üst katta ise Kütüphane düşünüyoruz” dedi.

GEMLİK’İN TAŞINMASINI İSTESEYDİK…(?)

Yılmaz’ın insanların alkışla dalga geçer gibi yaptığı açıklamalar, “Gemlik’in yerinden taşınacağı söylemine de en güzel cevap üç katlı gençlik merkezi olacaktır” sözleri ile devam etti. Yılmaz bununla da yetinmeyerek, “ Biz gençlik merkezi ile alakalı başvuruyu, neredeyse bir yıl önce yapmıştık. KHK sonrasında iddia edildiği gibi Gemlik’in taşınmasını veya depolama sahası olmasını istemiş olsak, Gemlik sahilinin en verimli kullanılacak yerinde, neden gençlik merkezi planlayalım. Biz özellikle Gemlik’te bulunan bina stokuna dikkat çektik, yıkılan binanın yerine, üç katlı sağlam bina ile en anlamlı örneği de vermiş olacağız’’ diye konuştu.

BAK REFİK KHK NE DİYOR?

Refik Yılmaz’ın birbiriyle çelişen ve kimsenin anlamlandıramadığı açıklamaları, KHK’da yazanları anlamadı mı acaba sorularını akla getirdi. Oysa 696 sayılı KHK’da net bir dille Gemlik’in taşınacağı ifade ediliyor. İşte Yılmaz’ın görmediği ya da işine gelmediği için görmezden geldiği 696 sayılı KHK’nın Gemlik’le ilgili geçici 25. Maddesi; “ "GEÇİCİ MADDE 25- Bursa İli Gemlik İlçesinin deprem tehlikesi altında bulunması ve İlçe sakinlerinin halihazırdaki yerleşim yerlerinden nakledilmesinin zorunlu bulunması sebebiyle, orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına da dönüştürülmesi mümkün olmayan yerlerden, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda Hazine adına resen tescil edilir. Bu alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tasarrufuna geçer. Bu alanlarda 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22’inci maddesinin kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü uygulanmaz. Bu alanların tespiti amacıyla Orman Genel Müdürlüğünce yeteri kadar orman kadastro komisyonu görevlendirilir. Bu tespit sırasında ilan süresi bir hafta, itiraz süresi ise bir ay olarak uygulanır. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir. Birinci fıkra kapsamında orman sınırları dışına çıkarılan alan kadar Hazine taşınmazı, orman tesis edilmek üzere Maliye Bakanlığınca Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilir. Bu madde kapsamında nakline ve yerleştirilmesine karar verilenlerin iskanına ilişkin iş ve işlemler Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülür."

BAKANLIKTA STRESLİ GÖRÜŞME

KHK ile ilçenin taşınmasının önünün açılmasının ardından 107 bin nüfuslu ilçenin belirlenen alana taşınmasının mümkün olmadığının ortaya çıkmasıyla birlikte Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etti. Görüşmede Özhaseki’nin KHK’ya girmeden önce bunun neden düşünülmediğini sorduğu öğrenilirken, ortaya çıkan durum karşısında nasıl bir yol izleneceğinin bakanlık bürokratlarının da katıldığı toplantıda ele alındığı bildirildi. Ancak, ortaya çıkan durumun Bakan Öznaseki’yi oldukça sinirlendirdiği de gelen bilgiler arasında.

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.