SON DAKİKA
Hava Durumu

Restorasyon işlemleri sırasında kubbe çöktü

Yenişehir'de 6 asırlık caminin restorasyon sırasında kubbesi çöktü. Sungur Paşa tarafından 1415-1425 yılları arasında yaptırılan Çına

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2015 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2015 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Restorasyon işlemleri sırasında kubbe çöktü
Yenişehir'de 6 asırlık caminin restorasyon sırasında kubbesi çöktü.
Sungur Paşa tarafından 1415-1425 yılları arasında yaptırılan Çınarlı Cami’nin ayakta kalan en önemli kısmı olan kubbe restorasyon çalışmalarında çöktü. Kubbenin göbeğindeki eşsiz motifler zarar gördü. Kubbe yeniden yapılıyor.Konuyla ilgili açıklama yapan tarihçi Nurettin Baydur, ”Halk arasında Çınarlı Cami ya da Voyvoda Cami olarak bilinen bu mabet 1415-ila 1425 yılları arasında yapılmış. Murad-ı Hüdavendigar’ın dünürü olan Sungur Paşa’nın yaptırdığı bu cami 600 yıllık bir eser. Maalesef bu önemli eserin kubbesinin çöktüğünü görüyoruz. Bu cami sadece Yenişehir’in değil, Osmanlı’nın da ilk eserlerindendir. Kubbesi fener işi çok değerli olup, sekizgen üzerine oturtulmuştur. Kubbenin göbeğinde el işi çok değerli motifler vardı. Bunların artık geri dönmesi imkansız. Bu, Yenişehir ve ülkemiz için çok büyük bir kayıp oldu” diye konuştu.Baydur, “Anıtlar Yüksek Kurulu bu gibi önemli eserlerin restorasyon ve korunmasında çok titiz çalışan bir kurumdur. Fakat bu titizlik kafi gelmiyor. Çok daha fazla titiz davranmak gerekiyor. Bu kubbesi çöken cami hakikaten çok değerli bir eserdi. Yazık oldu” diye üzüntüsünü dile getirdi.
Baydur, 1800’lü yıllarda Sungur Paşa’nın ahfadından bir kişinin voyvodalık yaptığı için tarihi mabedin Voyvoda Camii olarak da anıldığını anlattı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.