SON DAKİKA
Hava Durumu

Restore edilen Muradiye Külliyesi açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 milyona restore edilen Muradiye Külliyesi’nin açılışı eski İçişleri Bakanı Efkan Ala gerçekleşti

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2015 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2015 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Restore edilen Muradiye Külliyesi açıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 milyona restore edilen Muradiye Külliyesi’nin açılışı eski İçişleri Bakanı Efkan Ala gerçekleştirdi. Ala, “Bizi biz yapan değerlerin yeniden üretilmesidir” diye konuştu.
 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, ayağa kaldırdığı tarihi eserlere bir yenisini daha ekledi. 15 milyona restore edilen Muradiye Külliyesi eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın katılımı ile gerçekleştirildi. Duaların edildiği, ilahilerin okunduğu açılış merasiminde konuşan Ala, “Türkiye’nin dört bir yanında hatta sınırlarımızın dışında büyük devletimizin nerede eseri varsa onu restore etmeyi milli bir vazife kabul ettik. Bütün eserlerimizi restore edip sadece bizim milletimize değil, insanlığın hizmetine sunuyoruz. Yeryüzünde 600 yıldan fazla adaletle dünyaya hükmetmiş bir devletten bahsediyoruz. O devlet insanın insanla ilişkisin dair yeryüzünde gördüğü en büyük uygarlıktır. Bize düşen bu ecdada layık olabilmektir. Onun için çalışmak bizim değerli vazifemizdir. Şuanda durduğumuz yer külliyenin merkezi değil, büyük bir başkentin göbeğinde o devleti kuranların yattığı yerdir. Onları rahmetle anıyoruz. Çünkü onlar insanlığa adaletin ne olduğunu öğrettiler. Onlar sömürmek için Viyana kapılarına gitmediler. Afrika derinliklerine gitmediler. Onlar Kafkaslara insanlık nedir, adalet nedir, zulümden kurtulmak nedir bunu göstermek için gittiler. Gittikleri her yere adalet götürdüler. Kılıçla gittiler adaletle durdular” diye konuştu.Bugün İslam dünyasının yaşadığı bir çok ülkelerin içinde bulunduğu faciayı görünce yeryüzünde adaletin ne olduğu daha iyi anladıklarını belirten Ala, “Adaletin ne kadar büyük ihtiyaç olduğunu yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz. Bunun için bunu armağan etmiş ecdada çalışma içerisinde olmamız bizim için büyük bir sorumluluktur. Burada yapılanlar bir yapının restorasyonu değil, kültürün restorasyonudur. Bizi biz yapan değerlerimizin yeniden üretilmesidir ve hatırlatılmasıdır. Aslında hatırlamak durumunda kalmışsak buda bizim ayıbımızdır. Bu eserlerin bundan sonraki nesillere de aktarılması Bursalı kardeşlerimizin sorumluluğundadır” dedi.
Muradiye Külliyesi’nin Bursa’nın ruhunu ve ruhaniyetini oluşturan en önemli mekanlardan bir tanesi olduğunu belirten Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, “12 türbenin bulunduğu camisiyle medresesiyle hamamıyla gerçekten Bursa’yı temsil eden çok önemli tarihi mekanlardan bir tanesidir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa’da bütün tarihi yapıları olduğu gibi bu külliyenin de restorasyonunu tamamladığından dolayı teşekkür ediyorum. Bu külliyede yapılan restorasyon çalışmalarında 15 yüzyıllardaki orijinal süslemelerin ortaya çıkarılmasını çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.Bursa bir tarih başkenti olduğunu yineleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, “Bu mezarlıklar bizim tarihimizi en güzel anlatan belgeler. Bu mezarlıklarla birlikte 100 yıllar boyunca neler olup bittiği bu mezar taşlarında mevcut. Ecdadımıza karşı vefa borcunu göstermek onları burada en güzel şekilde ziyaret edilmesini sağlamak için burada her şey düşünüldü. Çünkü burası ön önemli buluşma merkezidir. 15 milyona restore edilen külliyede emeği geçen herkesin ellerine sağlık” dedi.Konuşmaların ardından Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay’ın okuduğu dua ile açılış kurdelesi kesildi. Ala daha sonra külliyelerin içlerini gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.