SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlık Müdürlüğü'nden inme uyarısı! Bunlara dikkat edin...

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya İnme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. İnmenin kalp krizi gibi oluş

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2018 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2018 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sağlık Müdürlüğü'nden inme uyarısı! Bunlara dikkat edin...
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dünya İnme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.
İnmenin kalp krizi gibi oluştuğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. Yine damarların iç duvarlarında depolanan yağ damarlarda daralmaya ve sertleşmeye yol açar. Bazen oluşan kan pıhtısı damarı tıkar, kan akımı kesilir ve hasar oluşur” dedi. Damarlarda yağ birikiminin kontrol edilebilen üç ana sebebi olduğunun bilgisini veren Dr. Akan, “Damarlarda yağ birikimi çocukluk çağında dahi başlayabilir. Yaşlanma ile daha da kötüleşir. İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivitedir. Bu risk faktörleri diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi gibi ciddi problemlere yol açar. Diğer risk faktörleri metaboliksendrom, kronik stres, düzensiz kalp ritmi, doğum kontrol hapları ve bazı hormon ilaçları kullanımlarıdır” şeklinde konuştu.
HEMEN HASTANEYE GİDİLMELİ
İnmenin genellikle ani gelişen yüz, kol, bacak veya sıklıkla vücudun bir yarısında kuvvet kaybı gibi belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Akan, “Bunların dışında; bayılma, bilinç bulanıklığı, konuşmada veya konuşulanları anlamada güçlük, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengeyi sağlayamamak, bir gözde veya her iki gözde görme kaybı, bilincin tamamen kaybı görülebilir. İnme bulguları olayın beynin hangi bölgesini etkilediğine ve şiddetine bağlıdır. İnme bulguları olduğu zaman çok şiddetli olmasa dahi en kısa sürede hastaneye gidilmelidir. Çünkü inme ilerleyebilir” diye konuştu.
FİZİKSEL AKTİVİTE YAPIN
İnme Riskini Azaltmak İçin yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Akan,  sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Tütün ve alkol kullanımından uzak durulmalı ve sigara dumanına maruz kalınmamalıdır. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapılmalıdır. Diyette yağ, şeker ve tuz azaltılmalıdır. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketilmelidir. Ayrıca doktorumuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilomuzu öğrenmeli, doktorumuzun önerilerine uymalıyız. Aile bireylerimizi de sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda teşvik etmeliyiz.” (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.