SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıkçıların torba yasa isyanı

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2012 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2012 16:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/



Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, 'sağlıkta dönüşüm programı' çerçevesinde Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı torba yasaları eleştirdi.





Bursa Tabip Odası Başkanı Kayhan Pala, 2011 yılında Türkiye genelinde bin 559 denekle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'de sağlık sisteminin yetersiz olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 35 olarak tespit edildiğini söyledi. 2003 yılında hükümet tarafından karalılıkla uygulanan 'sağlıkta dönüşüm programından sağlık çalışanlarının olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Pala, iş ve gelir güvencesi ortadan kaldırılarak 'sözleşmeli ve taşeron çalışma' gibi yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğini vurguladı. Pala, dönüşümün hedefine ulaşmadığını söyleyerek, "Türkiye, OECD ülkeleri içinde sağlık harcamaları en fazla artan ülke. Dönüşüm hızla ilerlerken, diğer yandan da Sağlık Bakanlığı tarafından öngörülmeyen pürüzlerin giderilmesi maksadıyla kanun hükmünde kararnameler ve torba yasalar çıkarılıyor. Gelişmiş ülkelerde 'sezaryen' ameliyatının hangi durumlarda yapılabileceği kanuna bağlandı. Yüksek öğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesörler ve doçentlerin, sözleşmeli çalışma şartıyla yükseköğretim kurumlarında aynı unvandaki kadrolu öğretim üyeleri için belirlenen ek ders ücretinin 10 katına kadar saatlik sözleşme ücreti alabilmelerinin önü açıldı. Bu düzenlemeler sorunları çözmüyor" dedi.

SAĞLIKÇILARDAN AİLE HEKİMLİĞİ TEPKİSİ
Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında 'nöbet' görevi verebileceğini söyleyen Pala sözlerine şöyle devam etti:
"Hükümetin sağlıkta dönüşüm programı adı altında reklamını yaptığı, sistemin cilalı yüzü olan aile hekimliği sistemi, artık bu alanlarda çalışan hekim ve diğer sağlık personelinin dağlanan yüzü haline geldi. Hekimlere verdikleri tüm sözleri birer birer ellerinden alan bakanlık, son olarak zaten 8 saat tam gün esasına göre çalışmakta olan aile hekimlerine hastane, acil, 112 ve daha başka uygun göreceği yerlerde nöbet tutturacak. Bakanlık aile hekimliği sistemine geçilmesi ile birlikte boşalan acil servislerdeki hekim açığını gidermeye çalışmakta" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.