SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıklı kentlerin gündemi katılımcılık

Sağlıklı Kentler Birliği'ne bağlı belediyelerin temsilcileri, yönetimde katılımcılığı değerlendirmek için Muğla'da bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2013 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2013 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sağlıklı Kentler Birliği'ne bağlı belediyelerin temsilcileri, yönetimde katılımcılığı değerlendirmek için Muğla'da bir araya geldi.



Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa'nın yeni sağlık politikası olan “Sağlık 2020” ile 2014 mahalli seçimlerinin ardından hizmete girecek Büyükşehir Kanunu’nun şehirlerin yönetiminde katılımcılığı artıracağını söyledi.
Muğla Belediyesi'nin ev sahipliğinde Tuna Otel'de yapılan toplantıda, Sağlık 2020'nin 'sağlığın yönetimi konusunda' mahalli idareleri daha çok yetkilendirdiği vurgulandı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Kanunu ile 'herkese eşit hizmet' kavramının hayat bulacağını ifade etti. Yasayla birlikte Türkiye'de yerel yönetimlere verilen yetkinin artacağını belirten Başkan Altepe, "Sorumluluklarımız daha da çoğalacak ancak kentin her kesimine hizmet götürmek kolaylaşacak. Tüm sektörlerinin ortaklığını ve katılımcılığını sağlayarak, birbirinden farklı hayat standartlarına sahip tüm fertlerin ihtiyaçlarına kolaylıkla cevap verebileceğiz" dedi.
Başkan Altepe, Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl İzmir'de gerçekleştirilecek teknik konferansında Sağlık 2020'nin prensipleri, hedefleri ve yaklaşımlarının yansıtılacağını hatırlattı. Avrupa'nın birçok kentinden 400'e yakın katılımcının 'sağlık, eşitlik ve refah için' bir araya geleceğini vurgulayan Başkan Altepe, "Bu yılki konferansın İzmir Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde ülkemizde yapılacak olması, bizler için ayrı bir önem taşıyor. İnanıyorum ki İzmir, ülkemizi bu konuda en güzel şekilde temsil edecektir" diye konuştu.
Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, geçen ay geri dönüşleri çok iyi olan bir organizasyon gerçekleştirdiklerini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla 'çevreci tesis ödül töreni' düzenlediklerini hatırlattı. Başkan Altepe, "Birliğimizin girişimleriyle, 36 çevreci sanayi kuruluşu herkese örnek gösterilmiştir. Bu kuruluşlar çevre için motive edilirken, diğer tesisler özendirilmiştir" şeklinde konuştu.
Ödül töreni sonrası Sağlıklı Kentler Birliği'ne 2014 yılı organizasyonu için başvuruların olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "İlgi yoğun. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu organizasyonu sürdüreceğiz. Gerçekleştirdiğimiz bu girişim, birliğimizin çevre için attığı önemli adımlardan sadece bir tanesidir" ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe, konuşmasında birlik olarak gerçekleştirdikleri ve Türkiye'nin sağlık profilini ortaya koyan 'Kent Sağlık Göstergeleri' isimli teknik çalışmaya da yer verdi. Uludağ Üniversitesi'yle birlikte yürütülen çalışmada 91 farklı sağlık göstergesi dahilinde oluşturulan haritalarla 81 ilin sağlığını ortaya koyduklarını ifade eden Başkan Altepe, "Bir ilke imza attığımız Kent Sağlık Göstergeleri çalışmasının, hizmet üretirken bizler için iyi bir yol haritası olacağını düşünüyorum. Çünkü şehirlerin ihtiyaçları, açık bir şekilde haritalarda ifade ediliyor. Çalışmayı önümüzdeki günlerde kitap haline getirerek, tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşacağız" açıklamasında bulundu.
Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Dünya Sağlık Örgütü'nün 'herkes için sağlık' sloganıyla başlattığı sağlıklı kentler projesinin ülkemizde uygulanması ve geliştirilmesi için kurulan Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Başkan Yardımcısı Yavuz Mehmet Kontaş, DSÖ'nün Sağlık 2020 projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sağlık 2020'nin son temasının 'yönetimler ve toplum arasındaki sağlığa yönelik politikaların desteklenmesi' olduğunu belirten ve DSÖ'nün aralarında Türkiye'yle birlikte 53 ülkenin bulunduğu Avrupa bölgesindeki politikaları hakkında katılımcılara bilgiler veren Kontaş, "Ortak hedef; insanlığın sağlık ve esenliğini artırmak, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermektir. Yüksek kaliteli sağlık sisteminin oluşturulmasını sağlamaktır" diye konuştu.
Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye belediyelerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, İstanbul'un Pendik ve Sakarya'nın Serdivan belediyelerinin birliğe üyelikleri kabul edildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.