SON DAKİKA
Hava Durumu

Sağlıklı yaşlanma için tecrit önlenmeli

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Bursa Büyük

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2015 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2015 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sağlıklı yaşlanma için tecrit önlenmeli
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle organize ettiği Yaşlı Dostu Kentler Sempozyumu Bursa’da başladı. 2 gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sağlıklı yaşlanmanın en güçlü silahının yaşlılar için tecridin önlenmesi olduğunu savundu.

 

 

Kervansaray Termal Otel’de gerçekleştirilen sempozyuma Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör ve ilgili kamu kurumlarının temsilcileri katıldı. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Sosyal destek ile aile ve arkadaşlarla iletişimde olmanın” yaşlıların yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi. Konuşmasında yerel yönetimlerin sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi için yeterli desteği sunacak sosyal ve ekonomik politikalar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Yaşlı insanların sağlık ve esenliğini artırmak için kullanılabilecek en güçlü stratejilerden birisi de yalnızlık ve tecridin önlenmesidir. Tüm sektörlerle birlikte şehirlerin yaşlı dostu hale getirilmesine yönelik uygulamaların yapılması ve bu politikaları destekleyen ulaşım, mahalle ve kent planlaması, mali politikalar, risk faktörlerine yönelik halk sağlığı ve konut imkanlarının geliştirilmesidir” dedi.
Yaşlı ve engelli nüfusun hareketliliğini artırmaya yönelik daha fazla fiziksel aktivitenin teşvik edildiği kent planlaması uygulamalarının herkes için daha iyi sağlık ve esenlik anlamına geldiğini anlatan Başkan Altepe, “İnsan doğar büyür ve yaşlanır. Hepimiz bu yoldan geçeceğiz. Bu zor ve meşakkatli yola yönelik aktif yaşlanma, yaşlılık döneminde kaliteli yaşam koşulları, yaşlılara yönelik kentsel tasarım, yaşlılığa ilişkin sorun ve gelişmeleri ortaya koyacak araştırma ve incelemeler gibi konular sağlıklı yaşlanma için büyük önem arz etmektedir. Bunun için sempozyuma katkı koyanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yerel yönetimlerin bir insanın doğumundan ölümüne kadar hayatının geçtiği tüm alanların kalitesinden ve bu alanların toplum sağlığına etkisinden sorumlu olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Yerel yönetimler, vatandaşların ‘doğumdan ilerleyen yaşlara kadar’ mümkün olan en yüksek sağlık potansiyeline ulaşmaları için gerekli olan altyapıyı sunmalıdır. Yaşlılık konusunda 4 stratejik çalışma alanı olduğuna inanıyoruz. Bunlar; yaşamın tamamını kapsayan sağlıklı yaşlanma, yaşlanan nüfus için sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, yaşlılara destekleyici ortamların sunulması ve daha iyi sağlık için araştırma çalışmalarının sürdürülmesidir” şeklinde konuştu. Bunu ‘yaşam seyri’ olarak adlandırdıklarını ve hedeflerinin yerel yönetimleri doğumdan ölüme kadar sürecin tamamına odaklamak olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Yaşam seyri yaklaşımı sağlıklı yaşlanma ile ilişkili olarak insanların hayata iyi bir başlangıç yapmalarına destek olur. Yaşamlarının tamamına etki ederek daha sağlıklı yaşam tarzlarını seçmelerine ve yaşla ilişkili değişikliklere adapte olmalarına imkan verir” açıklamasında bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.