SON DAKİKA
Hava Durumu

Saraybosna'yı Şam'a bağlayacağız

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı, olmayacak. Savaşmadan, tekrar Saraybosna'yı Şam'a, Bingazi'

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2013 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2013 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı, olmayacak. Savaşmadan, tekrar Saraybosna'yı Şam'a, Bingazi'yi Erzurum'a, Batum'a bağlayacağız'' dedi.


 
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımıyla, AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı tarafından düzenlenen ''Bursa Teşkilat İçi Eğitim Programı''nda yaptığı konuşmada, Kuzey Afrika'da 2011 yılından bu yana büyük bir değişim yaşandığını hatırlattı.

"Geçen yüzyıl bizim için parantezdi" 

Davutoğlu, Osmanlı döneminde çıkılan ülkelere yüzyıl sonra döndüklerini ifade ederek şunları kaydetti:
"Geçen yüzyıl bizim için bir parantezdi. Bu parantezi kapatacağız. Hiç kimseyle savaşmadan, hiç kimseyi düşman ilan etmeden, hiçbir sınıra saygısızlık yapmadan, tekrar Saraybosna'yı Şam'a Bingazi'yi Erzurum'a, Batum'a bağlayacağız.Bizim gücümüzün kaynağı bu. Size şimdi apayrı ülkeler gibi gelebilir ama, bundan 110 yıl önce Yemen ile Üsküp aynı ülkenin parçalarıydılar. Ya da Erzurum ile Bingazi. Bunu dediğimizde, bize 'yeni Osmanlıcı' diyorlar. Bütün Avrupa'yı birleştirenler, yeni Romacı olmuyor, Orta Doğu coğrafyasını birleştirenler yeni Osmanlıcı oluyor. Osmanlı'yla, Selçuklu'yla, Artuklu'yla, Eyyubi'yle anılmak şereftir, ama bizim hiçbir zaman, tarihten hareketle hiçbir ülkenin toprağında gözümüz olmadı, olmayacak."

Suriye ve Batı Afrika'da yaşananlar karşısında Türkiye'nin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığını dile getiren Davutoğlu, "Şii-Sünni, Türk-Kürt, Arap-Kürt, Müslüman-Hristiyan çatışması çıkarmak isteyenler başarılı olamayacak. Bu coğrafyalara tekrar, bölgesel bir düzen getirmek bizim boynumuzun borcudur ve geceyi gündüzümüze katarak bunu yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

"Onurla anılacağımız bir faaliyet için tenkit ediliyoruz"

Suriye'de yaşanan olayların ardından, asırlar boyu mazlumun yanında olmuş bir milletin hükümetine mazlumlara kapısını kapatmanın yakışmayacağını ifade eden Davutoğlu, "Tenkit ediliyoruz, taktir edilmesi gereken bir eylem, faaliyet için hem ahlaki olarak hem de operasyonel kabiliyet bakımından taktir edilmesi gereken bir büyük faaliyet için, sizin çocuklarınızın dahi onurla anacağı bir faaliyet için tenkit ediliyoruz" dedi.

"BM'nin gündeminde ne varsa Türkiye'nin gündeminde de o var"

Türk vatandaşlarının, artık BM Güvenlik Konseyi üyeliğinde 153 oy almış bir ülkenin vatandaşları olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
''BM'nin gündeminde hangi konu varsa o konu Türkiye'nin de gündeminde. Suriye, Filistin, Afganistan, Afrika, Somali, Türkiye'siz konuşulabilir mi? Hayır. Balkanlar, hangi dosyayı açarsanız açın, artık özne olarak onun karşısında, o masada oturması gereken en baş aktör, Türkiye'dir... Bakan olduğumda büyükelçilere yaptığım konuşmada, bir talimat vermiştim onunla bitireyim. 'Artık hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh ise bütün vatandır' demişti, Gazi Mustafa Kemal, istiklal harbinde. 'Artık hattı diplomasi yoktur, sathı diplomasi vardır, satıh ise bütün dünyadır.' İşte küresel güç olma iddiasının arkasındaki temel hedef de budur.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.