SON DAKİKA
Hava Durumu

Şeftali üreticisinin yüzü güldü

Bursa'nın İnegöl ilçesinin şeftalisiyle ünlü İsaören Mahallesi'nde yılda yaklaşık 150 bin ton şeftali üreterek karşılığında 5 milyon lira gelir elde eden çiftçiler, bu yılki rekolte ve fiyatlardan memnun. ( Şaban Kılıçcı - Anadolu Ajansı )

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2016 14:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Şeftali üreticisinin yüzü güldü

 İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ulu, "Ortadoğu'da yaşanan olaylardan dolayı ihracat durma noktasına gelince iç piyasaya yöneldik. 50-55 çeşit şeftali üreten çiftçilerimiz, rekolte ve fiyatlardan son derece memnun" dedi.







Bursa'nın İnegöl ilçesinin şeftalisiyle ünlü İsaören Mahallesi'nde yılda yaklaşık 150 bin ton şeftali üreterek karşılığında 5 milyon lira gelir elde eden çiftçiler, bu yılki rekolte ve fiyatlardan memnun.Ortadoğu'da yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2-3 yıldır şeftali ihracatının durma noktasına geldiği ilçede, çiftçiler iç piyasaya yöneldi. 192 üyeli İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı Erhan Ulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelerinde 50-55 çeşit şeftali üretildiğini söyledi.

Aylık yaklaşık 6 bin ton şeftali ürettiklerini ifade eden Ulu, "Mayıs ayında şeftalileri toplamaya başlarız. Bu 50-55 çeşit şeftalimizin belli aralıklarla olgunlaşma dönemleri var. Bundan 2 veya 3 yıl önce ihracatımız çok iyiydi. Ortadoğu'da yaşanan olaylardan dolayı ihracat durma noktasına geldi. Ortadoğu'da yaşanan olaylardan dolayı ihracat durma noktasına gelince iç piyasaya yöneldik. 50-55 çeşit şeftali üreten çiftçilerimiz, rekolte ve fiyatlardan son derece memnun." dedi.

"Bundan 2 veya 3 sene önceki ihracatta olduğu kadar yüzümüzü güldürmese de ürettiğimiz malı en azından satabiliyoruz" ifadesini kullanan Ulu, şöyle devam etti:

"Şeftaliden yıllık yaklaşık 5 milyon TL gelirimiz var. İhracat açıldığı zaman bu doğal olarak en azından 2 katına çıkıyor. İsaören'de üretilen bir şeftalinin raf ömrü diğer şeftalilere göre soğuk hava depolarına girmeden 2 ya da 3 gün daha fazladır. Normalde bugün diğer taraflarda üretilen şeftali dalından koptuktan 2 gün sonra çökme yapar. Fakat İsaören'de üretilen şeftali en az 4 gün 5 gün aynı kalır. Bu da bizim arazinin yapısından, havasından kaynaklanan bir özellik. Bu Cenab-ı Allah'ın verdiği bir şey bize."

Ulu, hasar gören şeftalileri ise meyve suyu fabrikalarına sattıklarını aktararak, "Şeftali çok narin bir meyvedir. Ufacık bir şeyde şeftalinin ömrü kısalır. Ufak bir zedelenmede, toplarken kopartmada, kasaya koymada ufacık bir hatada şeftali zedelenir. Normal şeftalileri iç piyasaya, çok ufak da olsa arızalı şeftalileri doğal olarak meyve suyu fabrikalarına veririz. 3-4 meyve suyu fabrikası ile anlaşmamız var. Bunları meyve suyu fabrikalarında değerlendirmekteyiz. Bu da çiftçilerimize ek gelir olmakta. O yönden de memnunuz. Ülkenin meyve suyu ihtiyacının yüzde 15-20'sine tekabül ediyor. Şu anda meyve suyu sezon başladığından beri kiloda 50 kuruş alıyoruz." ifadelerini kullandı.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.