SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehir plancılarından Nilüfer Arena'ya tepki

TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI BURSA ŞUBESİ, NİLÜFER BELEDİYESİ’NİN ODUNLUK BÖLGESİ'NDE YAP İŞLET DEVRET MODELİYLE OLUŞTURMAK İSTEDİĞİ NİLÜFER ARENA’NIN YENİ BİR RANT KAPISI OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ. TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI BURSA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI FÜSUN UYANIK (ABDULLAH ÇİBİR/BURSA-İHA)

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2016 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.05.2016 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Şehir plancılarından Nilüfer Arena'ya tepki
TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Nilüfer Belediyesi’nin Odunluk bölgesinde yap-işlet-devret modeliyle hayata geçireceği Nilüfer Arena’nın yeni bir rant kapısı olduğunu ileri sürdü. 

 

 

 
Nilüfer Belediyesi’nin sanat gösterileri ve konserler için hazırladığı projeye şehir palancılarından tepki geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Uyanık, “Nilüfer ilçesinin önemli bir ihtiyaç olan salon için Odunluk Mahallesi'nde Nilüfer Belediyesi mülkiyetindeki 252 ada, 47 parsel seçildi. 23.09.2013 tarihinde, yap işlet devret modeli ile 12 bin 500 lira kira bedeli karşılığı 25 yıllığına kiralanan alan rekreasyon alanında kalmakta. 0.20 emsal değerine sahip 13 bin 335 metrekare olan parselde olması gereken inşaat alanı 2 bin 667 metrekaredir. İmar planlarında otopark alanı ve park alanı olan 2009 yılında yapılan bir plan değişikliği ‘bodrum katta yapılan imalatlar emsale dahil değildir’ plan notu eklenerek belediye meclisinde onaylanmıştır” dedi.
Uyanık, “İhale yapıldıktan sonra, Nilüfer Belediye Meclisi’nde alana ilişkin yeni bir plan değişikliği onaylandı. Rekreasyon alanının şeklinin değiştirildiği ve neredeyse alandaki hiçbir yapının emsale dahil edilmediğine ilişkin, Nilüfer Arena sahnesinin ilgili teknik hacimleri ve müştemilatları emsale dahil edilmeyecek, ticari birimler yer alabilecek, bodrum katlar emsale dahil olmayacak gibi
notları eklenerek Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'ne havale edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, dosyayı bekletmesi sebebiyle plan değişikliğini onaylanmış saydı” diye konuştu.
Bu plan değişikliğine Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi olarak askı sürecinde itiraz ettiklerini belirten Uyanık, “Anayasanın 35 ve 20. maddelerine göre, planlı alanlar tip imar yönetmeliğinin rekreasyon ve emsal tanımlarına aykırı olduğu, plan değişikliğinde belirtilen yapı yüksekliklerinin, yönetmeliğe aykırı olduğu gerekçesi ile itiraz edildi. İtirazımız, Nilüfer Belediyesi'nce reddedilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yerinde bulunarak plan değişikliğinin iptaline karar verdi. Yani 2009 yılında onaylanan haliyle alan 0.20 emsale sahip, zemin altı otopark olarak kullanılmak şartıyla rekreasyon alanı olarak düzenlendi” şeklinde konuştu.
0.20 emsal değerine göre 2 bin 667 metrekare inşaat yapılması gereken alanda tam 22 kat daha hazla inşaat yapılmak istendiğini ifade eden Uyanık, “Rekreasyon alanı 13 bin 335 metrekare ve zemin altı otopark alanı 12 bin 728 metrekare. Proje incelendiğinde yaklaşık 60 bin metrekare inşaat alanı yapılmaktadır. Plana ve 0.20 emsal değerine göre 2 bin 667 metrekare inşaat yapılması gereken alanda tam 22 kat daha hazla inşaat yapılmak istenmektedir. ‘Bodrum katta emsale dahil değildir’ plan notunun arkasına sığınan mimari proje tarafımızca incelendiğinde ağzımızdan dökülen tek sözcük ‘elinsaf’ olmuştur. Üstelik Nilüfer Arena'da ihaleye konu edilen alanın tamamı Nilüfer Belediyesi'ne ait değil. 252 ada, 47 parselin çevresindeki tescil harici alan hazineye aittir. Kendi mülkiyeti dışındaki alanları da ihale edebilen bir belediyecilik anlayışı ile karşı karşıyayız. Kamu kaynaklarının ve kamu alanlarının kamu yararına kullanılması için elimizden ne geliyorsa yapmakta kararlıyız” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.