SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehrimiz şahsiyetimizdir

Bursa'da şehrimiz-mimarımız-şahsiyemiz konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Safiyüddin Erhan, şehirlerin medeniyetlerin şahsiyeti olduğunu söyled

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2014 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2014 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Şehrimiz şahsiyetimizdir
Bursa'da şehrimiz-mimarımız-şahsiyemiz konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Safiyüddin Erhan, şehirlerin medeniyetlerin şahsiyeti olduğunu söyledi.

Genç Memur-Sen Bursa Temsilciliği tarafından 'şehrimiz-mimarimiz-şahsiyemiz' konulu konferans Ördekli Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Panalde konuşan Safiyüddin Erhan, medeniyetin temel yapı taşı olan şehrin İslami bakış açısıyla ele alarak, 'Müslüman evi" ve mahalle geleneğinin unutulması, betonlaşma ile yitirilen değerlerin üzerinde durdu. Bursa'nın 1980'lerden bugüne tarihi mahallelerinde oluşan yıkımı fotoğraflarla anlatan Erhan, yıkılan nice ecdad yadigarı ile ilgili de bilgilerini paylaştı. Yapılması gerekenler hususunda da sorumlulara çağrıda bulunan Erhan, eski ahşap yapılara koruma kurulları tarafından yeniden ihya amacıyla yıkım izni verildiğinde belediyelerin bu evlerin bulunduğu arsalara otopark izni vermemesi gerektiğini belirtti. Kiremitçi ve Doğanbey Mahallesinin 80 öncesine ait görüntülerini paylaşan Erhan, fotoğraflarda görünen azami iki katlı evlerin yerine yapılan çok katlı binaların şehrin doğal yapısını da bozduğunu dile getirdi.

Doğanbey Kentsel Dönüşüm projesinin şimdiki yerel yöneticilerden çok önce planlandığını ancak 80'li yıllarda yapılan projede evlerin az katlı ve seyrek şekilde planlandığını fakat sonradan gelen yerel yöneticilerin rant sebebiyle projeyi değiştirerek binaları 26 kata çıkararak sık şekilde inşa ettiklerini açıklayan Erhan, "Bunun izahı yoktur. Bu yıkımın önüne geçmek için tüm şehir sakinlerinin tescilli yapılara sahip çıkmaları gerekiyor. Bir kültürün yaşaması için evini, camini, medresesini, çeşmesini ve mimarisini kabul eden hala kullanmayı tercih eden insan topluluğu olmalıdır. İnsan topluluğu fikri, zevkini ve kullanım tarzını değiştirirse o kültürü yaşatmak hayal olur" diye konuştu.

Program sonrasında katılımcılara kitaplar hediye edildi. Genç Memur-sen İl Başkanı Yunus Emre Altuntaş ve Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından Safiyüddin Erhan'a çiçek takdim edildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.