SON DAKİKA
Hava Durumu

Şehrin göbeğinde kaçak kumcular!

Alpaslan Yıldız Bursa’nın göbeğinde Geçit Mahallesi’nde Türel İnşaat firması tarafında

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2019 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2019 22:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Şehrin göbeğinde kaçak kumcular!
Alpaslan Yıldız
Bursa’nın göbeğinde Geçit Mahallesi’nde Türel İnşaat firması tarafından kurulan tesiste kum çakıl üretim faaliyetleri tesisin ruhsatsız olmasına rağmen devam ediyor. Kaçak kumcuların yaptığı üretime müdahale edilmiyor olması da akıllarda soru işaretleri bırakıyor.


 

Büyükşehir Belediyesi’nin “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkım Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında verdiği 1 yıllık geçici izinle Türel İnşaat Taahhüt Nakliyat Turizm Madencilik Ticaret Limited Şirketi, Osmangazi’ye bağlı Geçit Mahallesi sınırları içindeki 6332 ada 241 parsel sayılı alanda madencilik faaliyetinde bulunuyor.

Ancak iddiaya göre ilgili firmanın hiçbir resmi belgesi olmadan, maden işletme ruhsatı, işletme izni, çevre izni, gsm, kurum görüşü, ÇED vs almadan çakıl üretimi yapıyor ve bu üretimi ticari olarak kullanıyor. Firma iddiaya göre tamamen korsan üretim yapıyor ve bunu adeta Bursa’nın göbeğinde yapıyor.
İZNİ DOLMASINA RAĞMEN
Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen iznin Nisan 2019 tarihinde dolduğu ve geçici tesisten kaynaklanan muafiyetler o tarihten itibaren son bulmuş durumda. Şu gün, şu dakika itibariyle tesis tamamen kaçak üretim yapıyor ve kamu idaresi ve ilgili kurumlar bunu görmüyor.
İŞTE ALINAN İZNİN AYRINTILARI
Türel İnşaat firması Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan söz konusu alan için asfalt ve inşaat atığı kırılmaması kaydıyla sadece inşaat faaliyetlerinde hafriyat toprağından çıkarılan geri kazanılabilen atıkların parselde ayrıştırılarak çöp sahasında kullanılmasını kapsayan bir izin almış durumda. Verilen izin kapsamında belgeyi alan firmanın sadece tarif edilen işleri o parselde yapabiliyor.
FİRMA TESİS KURMUŞ!
Hal böyleyken söz konusu Türel İnşaat parsel üstünde kurarak kum çakıl üretimi yaptığı, bu üretimi de sattığı ifade ediliyor. Bunun için izin almayan ruhsat çıkarmayan Türel şirketinin tüm faaliyetinin kaçak olduğu ve durdurulması gerektiği bildirildi. Bu alanda kum, çakıl satışı yapan Türel firmasının bunu yapabilmek için maden ruhsatı alması gerekiyor. Yine bu ruhsatı alabilmek için işletme harcı ile teminat yatırdıktan sonra işletme projesinin ilgili idareye teslim etme zorunluluğu bulunuyor.
RUHSATLA İŞ BİTMİYOR
Ruhsatın çıkmasıyla da iş bitmiyor. Hemen akabinde alınması gereken ÇED, gsm ve mülkiyet izinlerin alınarak ruhsata işlenmesi de şart. Yine bu alanda satış yapılabilmesi için Yatırım İzleme ve koordinasyon Başkanlığı’ndan sevk fişi alması gerekiyor, işletmeyi gerçekleştiren firmanın. Türel firmasının bahsedilen prosedürlerin hiçbirini yerin getirmeden sadece kazı izni altında üretim yaparak sevk fişi olmadan satış gerçekleştirdiği iddiası da gündemde.
FAALİYETİ DURDURULMALI
Maden Kanunu’na göre ruhsatsız ve izinsiz üretim yaparak bunun satışını yapan firmanın faaliyeti durdurulmak zorunda. Üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkânı olmayan tüm madenin ocak başı satış bedelinin iki misli de firmaya ceza kesilebiliyor. Kum satışı yaptığı e-faturalarla ispatlanan firmayla ilgili gereken yasal işlemlerin neden yapılmadığı ise bilinmiyor. Öyle ki firmanın ruhsatsız ve izinsiz çalıştığı ve üretim yaparak bunu sattığı ile ilgili bilgi belge ve şikayetler ilgili bakanlık ve genel müdürlükleri ulaştırılmasına rağmen firma halen faaliyetlerini sürdürüyor. İdari yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağı, uygulanacaksa ne zaman uygulanacağı ve en önemlisi kentin göbeğinde kaçak kum çakıl ocağı işletilmesine daha ne kadar göz yumulacağı ise önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

 



 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.