SON DAKİKA
Hava Durumu

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları

Nilüfer Belediyesi tarafından ‘Kişisel Gelişim Günleri’ kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilere ‘sınav kaygısı ve başa çıkma

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2013 19:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2013 20:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Nilüfer Belediyesi tarafından ‘Kişisel Gelişim Günleri’ kapsamında düzenlenen konferansta öğrencilere ‘sınav kaygısı ve başa çıkma yöntemleri’ anlatıldı. 


Nilüfer Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Psikiyatrist Aslı Aktümen Bilgin’in konuşmacı olara katıldığı konferansta, yaklaşan üniversite sınavları öncesinde öğrencilere sınav kaygısıyla başa çıkma yolları aktarıldı. Sınava girecek öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri için önem taşıyan konu hakkında bilgiler veren Dr. Aslı Aktümen Bilgin, öğrencilerin sınav zamanı yaklaştıkça kaygılandıklarını, bu yoğun kaygının başarıyı düşürdüğünü vurguladı.
Bilgin, “Küçük bir kaygı her zaman başarıyı tetikleyebilir. Kaygının hiçbir zaman sıfır seviyesine inmesini istemeyiz, çünkü uyanıklığı ve motivasyonu yok eder. ‘Aman boş ver, alt tarafı bir sınav’ diyen birçok gencin tutumları altında yatan ve bu boş vermişliği pekiştiren ise kaygı seviyesinin düşüklüğüdür” dedi.
Öğrencilerde kaygı durumunun iki farklı şekilde gözlemlendiğini kaydeden Bilgin, genellikle öğrencilerin dikkat dağınıklığı, konulara konsantre olamama, sınavın sonucu ile ilgili olumsuz tahminlerde bulunma ve kendisini yetersiz hissetmesinin en temel kaygı belirtileri sayılacağını ifade etti.
Sınav kaygısının temel sebeplerinden de bahseden Psikiyatrist Dr. Aslı Aktümen Bilgin, “Sınav kaygısı yaşayan öğrencinin, sınava aileye bir borç ödeme, nasıl bir insan olduğunu ölçme, kendini ispat etme, iyi bir evlat olduğunu ispatlama gibi bir çok farklı anlam yükleyerek kaygılandıklarını gözlemleriz. Oysa sınav, kişiliğin bir değerlendirilmesi değil, sınava girenin bilgi birikiminin değerlendirilmesidir. Sınavdan düşük puan almak, iyi veya kötü evlat olduğunu göstermez” şeklinde konuştu.
Bilgin, öğrencilerin ilk başta gerçekçi hedefler oluşturması gerektiğinin altını çizerek, “Öğrencinin kapasitesine, yıllar içindeki ders başarısına bakarak, gerçekçi bir hedef belirlenmeli. Kendi öğrenme modelini tanıyarak çalışma planlarını bu doğrultuda oluşturmalı ve henüz hiç kimsenin bilemeyeceği sınav sonucu ile ilgili olumsuz senaryolar yazmak yerine sınav hazırlığına konsantre olmalı” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.