SON DAKİKA
Hava Durumu

Soydaş STK'lar suskun

Varna Belediye Meclisi 215 coğrafi yerin Türkçe olan isimlerini Bulgarcaya çevireceğini açıkladı. Kararı eleştiren Bulgaristan Dostluk Grubu B

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2013 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2013 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Soydaş STK'lar suskun
Varna Belediye Meclisi 215 coğrafi yerin Türkçe olan isimlerini Bulgarcaya çevireceğini açıkladı. Kararı eleştiren Bulgaristan Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk, uygulamanın ülkedeki ırkçı saldırıları körüklemesinden endişe ettiğini belirtti.

Kocaeli ve Yalova’daki göçmen dernekleri uygulamaya tepki gösterirken Bulgaristan göçmeni vatandaşların en yoğun yaşadığı Bursa’da Balgöç ve Göçtürk bir açıklama yapmayarak suskun kalmayı tercih etti. 

 

Canan GÜLEÇ

Bulgaristan Varna Belediyesi’nin 2013 yılı son meclis toplantısı Türkiye’de ayrı bir gündem yarattı.  Bulgaristan'da 215 Türkçe yer adı değişiyor. Belediye Meclisi üyeleri, ilçe sınırları içindeki 215 coğrafi alanın Türkçe isimlerinin Bulgarcaları ile değiştirilmesine karar verdi. İsim değiştirme teklifini sunan İç Makedon Devrimci Örgütü (VMRO) meclis üyesi Kostadin Kostadinov, isim değişikliğini destekleyen değişik siyasi partilerden olan diğer meclis üyelerine teşekkür etti. Varna Belediyesinin isim değiştirme kararından sonra listede bulunan Kamenar köyündeki bazı mezraların isimleri "Akça Ağaç-Yalovo, Armut Tabya-Kruşev redut, Yeşil Tarla-Zelenata niva, Karakuş-Orlovo, Körbunar-Slepiyat Kladenets" şeklinde değiştirilecek. Diğer yerleşim yerlerine de aynı şekilde Bulgarca isimler verilecek.

STK’LAR YÖNETİM KURULU KARARI BEKLİYOR

Söz konusu değişikli AK Parti Bursa Milletvekili ve Bulgaristan Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk, TBMM’deki konuşmasında dile getirirken, göçmenlerin hakkını korumak adına yola çıkan dernekler sessizliğini koruyor. Kocaeli ve Yalova’da uygulamayı eleştiren birer açıklama yapılmasına rağmen Bulgaristan göçmeni soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Bursa’da Balgöç suskun kalmayı tercih etti. Göç- Türk Federasyonu Genel Başkanı Op. Dr. Gürçay Cem ise, bu olayı yönetim kurulunda henüz görüşemediklerini ve bu nedenle bir açıklama yapamayacaklarını söyledi.

ÖZTÜRK: “UMARIM BU YANLIŞ DÜZELTİLİR”

AK Parti Bursa Milletvekili ve Bulgaristan Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk, Bulgaristan’ın Varna şehrinde Türkçe isimlerin yerine Bulgarca isimlerin yazılmasına tepki gösterdi.Varna Belediye Meclisi'nin Türkçe isimlerin silinmesine yönelik aldığı kararı eleştiren Öztürk, bunun kabul edilemeyeceğini belirterek, “Türkler Bulgaristan’ın asli unsurları arasında yer alıyor. Hal böyle iken Varna şehrinde ortaya çıkan bu manzara üzüntü vericidir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği’ne üye olan Bulgaristan’dan beklentimiz Türkçe yer isimlerini değiştirmek ya da sahip olduğu değerleri görmezden gelmek değil, bunları bir zenginlik olarak kabul etmesidir” şeklinde konuştu.

Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin Türkçe isimlerin değiştirilmesine yönelik bir tepki göstermediğinin altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi, Bulgaristan’daki soydaşlarımızın ve çifte vatandaşlarımızın siyasi, ekonomik, inanç ve kültür konularındaki beklentileri doğrultusunda siyaset yapmalı, hükümet ve parlamento nezdinde gerekli adımları atmalıdır. Türkçe isimlerin silinmesine yeterince tepkide bulunmamaları halkın beklentilerine uymamaktadır. Bu durum Bulgaristan Türklerini üzmektedir. Umarım Varna Belediyesi bu yanlıştan döner.”

CAMİNİN YAKILMASI TESADÜF MÜ?

Belediye Meclisi’nin kararının ardından Varna şehrinde ibadete açık iki camiden birinde yangın çıktı. Bulgaristan Başmüftülüğü, Aziziye Camisi'ndeki yangının kasten çıkarıldığını duyurdu. Başmüftülükten yapılan açıklamada,"Güvenlik kameraları, yangını çıkardığı düşünülen şahsın görüntülerini kaydetmiş. Yangının meydana gelmesinden hemen önce söz konusu şahsın camiden çıktığı görülüyor" denilirken, camiye karşı daha önce de defalarca çeşitli saldırılarda bulunulduğunu belirtildi. Yangınla ilgili bölge müftüsü Taner Veli'nin Varna Emniyet Müdürlüğü'ne şikayet duyurusunda bulunduğu ifade edildi. Başmüftülüğün açıklamasında ayrıca, daha önce Kazanlık Camisi'nin yakılmasıyla ilgili güvenlik kamerası görüntülerinin savcılığa teslim edildiğini ancak görüntülerdeki şahsın hala yakalanamadığı hatırlatıldı.

BULGARİSTAN HÜKÜMETİ “ÇÖZECEĞİZ” DEDİ

Bulgaristandaki vatandaşlarla sürekli görüştüklerini ve Türk Müslüman camianın yaşananlardan huzursuz olduğunu anlatan Öztürk, “Oradaki vatandaşlarımız bu kararın etnik saldırıları arttıracağını düşünüyor. Dışişleri Bakanlığımız gerekli temasları sağladı, Bulgaristan hükümeti yetkilileri bu sıkıntıyı çözeceklerini söyledi. İki komşu, dost, kardeş olan ülkenin bu sıkıntıyı aşması gerek” dedi. Son 12 yılda Balkanlara Cumhuriyet tarihinin en büyük bağışlarının yapıldığını hatırlatan Öztürk şunları söyledi: “Biz hem ülkemizde yaşamlarını sürdüren çifte vatandaş olmuş soydaşlarımızın hem de Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Müslüman vatandaşların hakkını savunuyoruz. Üst düzey görüşmelerde önemli gelişmeler var, göçle ilgili geri kabul anlaşmasını geçtiğimiz hafta imzaladık, iki ülke arasında bürokratik bir sıkıntı söz konusu değil. Biz dost, müttefik ve kardeşiz. Ortak bir tarihimiz var, bu ilişkinin sürdürülmesi gerek. Her iki ülkenin de menfaatleri var, aramızdaki ticari hacim daha ilerilere taşınabilir, turizm anlamında büyük imzalar atılabilir.”

GÖÇMEN STK’LAR GÜCÜNÜ YİTİRİYOR MU?

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Çolakoğlu, Trakya Balkan Türkleri Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu, Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Rafet Ulutürk basın açıklaması yaparak Varna Belediye Meclis kararını eleştirdi. Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın sayı olarak çoğunlukta olduğu Bursa’da ise Balgöç ve Göçtürk açıklama yapmadı. Hak ve Özgürlükler Partisi’nin de konunun üzerinde gitmemesini eleştiren Milletvekili Öztürk, “Balgöç en etkin göçmen derneği idi, ancak eski organizasyonunu ve gücünü koruyamıyor.” dedi.

Bulgaristan’da yaşayan Türk gençlerinin tabana yayılmasının engellendiğini de hatırlatan Öztürk, şöyle konuştu: “Gençlerimiz eğitim alıyor, meslek ediniyor ancak çalıştırılmıyor. Almanya’ya, Avusturya’ya işçi olarak gitmek zorunda bırakılıyorlar. Oysa Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin bu sıkıntıları çözmesi gerek.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.