SON DAKİKA
Hava Durumu

Sözcü'den Botanik yalanı!

Sözcü gazetesinin Soğanlı Botanik Parkının imara açıldığı yönündeki asılsız haberine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yanıt gecikm

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2019 20:55
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2019 22:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Sözcü'den Botanik yalanı!
Sözcü gazetesinin Soğanlı Botanik Parkının imara açıldığı yönündeki asılsız haberine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yanıt gecikmedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, parkın kullanım durumu değişmezken üstelik korunan alanın 38 hektardan 40 hektara çıkarıldığı bildirildi. 

 

Sözcü gazetesinin internet sitesinde dün sabah saatlerinde yayınlanan Soğanlı Botanik Parkına dair asılsız habere Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yanıt geldi. “Bir SİT alanı daha yapılaşmaya açılıyor!” başlığıyla yayınlanan haberde “Bursa'da Soğanlı Botanik Parkı'nın doğal SİT statüsü değiştirildi. Doğal SİT gitti ‘Kontrollü kullanım alanı’ geldi. Park'ta yapılaşmanın önü açıldı.” deniliyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada, haberin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. 

“TAŞ OCAĞI” YAPILACAK YALANI

Sözcü gazetesinin haberinde; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün  23 Ekim 2019 günü aldığı karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alarak yürürlüğe girdi. Değişikle parkta yapılaşmanın da önü açılmış oldu.” denildi ve şu yorum yapıldı: “Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun izniyle bu alanlarda seracılık, kültür balıkçılığı, entegre tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra katı atık düzenli depolama tesisi, atık su arıtma tesisi, yat çekek yeri, akaryakıt istasyonu yapılabilecek. Üst ölçekli planlara uygun olmak şartıyla sanayi tesislerinin yapılmasına da olanak sağlayan yeni düzenleme, doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınmasına ve bu amaçla ocak açılmasına da izin veriyor.”



BAKANLIK: STATÜ DEĞİŞMEDİ, ALAN BÜYÜTÜLDÜ

Sözcü’nün haberinin farklı gazeteler ve sosyal medya hesaplarından yayınlanması ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçerek kamuoyunu aydınlatacak açıklamada bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Botanik Parkı'nın yapılaşmaya açılacağı şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bursa Soğanlı Botanik Parkı'nın yapılaşmaya açılacağı haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Parkın mevcut dokusu muhafaza edilerek korunan alan 38 hektardan 40 hektara çıkarılmıştır. Yine parkın açıldığı günden beri var olan kullanım alanının durumu da değişmemiştir.”

KISA SÜRE ÖNCE DE BOĞAZ İMARI HABER KONUSU OLMUŞTU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını hedef alan haberler arasında kısa süre evvel de İstanbul Boğazı’nın imara açılması yer alıyordu. 1 Kasım günü konuya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, gündemde olan İstanbul Boğazı'na ilişkin kanun tasarısı hakkında da şu açıklamada bulunmuştu: “İstanbul Büyükşehir Belediye başkanının yetkisini almak gibi bir durum söz konusu değildir. Zaten şuanda yetki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığında değildir. Bu yasaya ilişkin talepler uzun zamandır gelmekteydi. Boğazı imara açma veya İBB’nin olmayan yetkilerini alma söz konusu değildir. Şuan ki yasada imar planı yapma yetkisi Büyükşehir belediye başkanlığında değildir. Yasa gereği imar planı yapma yetkisi Boğaziçi İmar Müdürlüğünün teklifi ve bakanlığımızın sekretaryasının onayı ile Boğaziçi Yüksek koordinasyon kurulundadır. Boğaziçi yüksek koordinasyonunun başkanı Cumhurbaşkanımızdır. Dolayısıyla İBB’nin yetkisini almak gibi bir durum söz konusu değil. Zaten şuanda yetki İBB Başkanlığında değildir. Bu yasaya ilişkin talepler uzun zamandır gelmekteydi. Seçim öncesi ile sonrası ile ilgili alakası yok. Yetki alma durumu söz konusu değil. Aksine katılımcı bir anlayışla komisyonlarda büyükşehir belediye başkanlığımın olduğu bir süreci işletmek istiyoruz. Kimsenin elinde olmayan bir yetkisini alam durumu söz konusu değildir. Boğazı imara açma veya İBB’nin olmayan yetkilerini alma söz konusu değildir” 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.