SON DAKİKA
Hava Durumu

'Su Şehri'nde su konuşulacak

Evliya Çelebi’nin ‘sudan ibarettir’ dediği Bursa, 3. Uluslararası Su Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2013 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2013 12:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Evliya Çelebi’nin ‘sudan ibarettir’ dediği Bursa, 3. Uluslararası Su Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor.



Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde; BUSKİ, Su Vakfı, Bursa Kent Konseyi ve DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü’nün ortak organizasyonuyla düzenlenen 3. Uluslararası Su Kongresi’nde ‘sürdürülebilir su yönetimi ve kentlerin geleceği’ masaya yatırılacak.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 22 Mart Cuma günü Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayacak ve 3 gün sürecek kongreyi, Gölpark’ta düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ, Su Vakfı, Bursa Kent Konseyi ve DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü’nün ortak organizasyonu ile düzenlenen kongrenin tanıtım toplantısına BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ile belediye bürokratları katıldı.

SUSUZLUK DÜNYANIN ORTAK MESELESİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, su yönetimi ve kentlerin geleceğinin dünyanın ortak sorunlarından biri olduğunu, sorunun çözümünün öncelikle yerel yöneticilerin sorumluluğunda bulunduğunu hatırlattı. Bursa´nın tarihte birçok ilke ev sahipliği yaptığını, şu anda da sanayide, tarımda, turizmde, tarihi mirasın ve doğal zenginliğin korunmasında Türkiye´nin en başarılı kentleri arasında bulunduğunu belirten Başkan Altepe, Evliya Çelebi´nin deyimiyle ´sudan ibaret´ olan Bursa´nın su konusunda alt yapısını tamamlamış ender kentlerden biri olduğunu vurguladı. Şehrin tarihi misyonuna uygun olarak daha önce 2 kez düzenledikleri sempozyumun bu yıl 3.´sünü gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını ifade eden Başkan Altepe, "22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle; Büyükşehir Belediyesi, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi ve Su Vakfı olarak böyle bir kongrenin düzenlenmesini kararlaştırdık. Sempozyumda dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve sorunların belirlenmesi tartışılacak, çözüm önerileri ortaya konulacak. Yine kongre kapsamında kapsamında; sürdürülebilir su yönetimi ve kentlerin geleceği hakkında yerel yöneticiler bilgilendirilecek, yerel sorunlar ortaya konulacak ve çözüm önerileri tartışılacak, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcileri bilgi alışverişinde bulunacak. 3 gün boyunca ortaya çıkan sonuçlar kitap haline getirilerek, kaynak olarak kullanılacak" dedi.

GELECEK KUŞAKLAR BİLGİLENDİRİLECEK
Kongrenin hedeflerinden birinin de gelecek kuşakların su konusunda bilgilendirilmesi olduğunu kaydeden Başkan Altepe, "Küresel ısınma, kuraklık ve su tasarrufuyla ilgili yapılacak şiir, resim, karikatür ve skeç yarışmalarıyla yarının büyüğü olan çocuklara kongre oturumlarında yer verilerek su konusunda bilinç ve duyarlılık kazandırılacak. Bunun yanında halkımız, suyun önemi hakkında bilinçlendirilecek ve farkındalık sağlanacaktır" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, su kenti Bursa´ya bir su firması kazandıracaklarını, Kaplıkaya mevkiinde bulunan bir arazide kurulumu planlanan firmanın proje aşamasından geçtiğini, ihale arifesinde olduğunu müjdeledi.

ALANINDA TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, bu yıl 3.´sünü gerçekleştirecekleri kongrenin alanında Türkiye´nin en büyüğü olduğunu hatırlattı. Hazırlık süreci 1 yıl süren kongreye 21’i yurtdışı, 55’i yurtiçi olmak üzere 76 üniversiteden 140 akademisyenin katılacağını belirten Çetinavcı, 2011 yılında ´su ve kentleşme´, 2012 yılında da ´uluslararası su kongresi ve sergisi´ adı altında organize edilen etkinliğin bu yıl ´sürdürülebilir su yönetimi ve kentleşme´ teması altında düzenlendiğini ifade etti.

ÖĞRENCİLERDEN YOĞUN İLGİ
Galatasaray Lisesi, Robert Koleji, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Lisesi, İstanbul Fatih Lisesi, İzmir Fen Lisesi, İzmir Yamanlar Lisesi ile Bursa’daki fen ve anadolu liselerinde öğrenim gören öğrenciler, kongredeki oturumlarda yer alarak, suyun yaşam için önemi ve suyun geleceğine dair görüşlerini paylaşacaklar. Yine anaokulu ve ilkokul öğrencileri, “Su” konulu skeçlerle minik yüreklerdeki suya dair yankı bulan bütün özellikleri konuklara yansıtacak. Kongrede, su kaynaklarının tespiti, geliştirilmesi, işletilmesi, bakımı ve yerel yönetimlerden merkezi yönetimlere kadar gelişim süreci gözler önüne serilerek, içme ve kullanma suyu kültürünün oluşumuna katkı sağlanması bekleniyor.

SUYA DAİR HERŞEY KONUŞULACAK
Kongre boyunca 10 oturum gerçekleştirilecek. Dinlerde suyun önemi, sürdürülebilir su yönetimi, kentlerin geleceği ve yerel yönetimler, su basmaları ve taşkın riskleri, içme suyu ve kalite kontrolleri, atık su arıtma tesisleri ve sorunları, su ücret politikaları, kuraklık ve sorunları, gecekondulaşma ve su baskınları, risk esaslı mesken bölge taşkın haritaları, su kaynaklarının hukuki sorunları, su ve halk sağlığı, susuzluk ve yerel çözümler, su ve tarımın geleceği, su kirliliği kontrolü ve izlenmesi, bütünleşik havza yönetimi, su ve etik, geçmişten geleceğe su yapıları, su yapılarının palnlanması ve güvenliği, iklim değişikliği ve yerel yönetimler, sağlık ve turizmde su, su ve sanat, su ve orman, su ve enerji, su ve çevre gibi konular tüm yönleriyle ele alınacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.