SON DAKİKA
Hava Durumu

Suriyeliler üzerinden 'Gezi' planına dikkat!

Bursa’da bir süredir sistematik bir şekilde gerek yerel basın gerekse sosyal medyada Suriyelilere yönelik tahrikler filiz verdi ve önceki ak

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2018 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2018 22:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Suriyeliler üzerinden 'Gezi' planına dikkat!
Bursa’da bir süredir sistematik bir şekilde gerek yerel basın gerekse sosyal medyada Suriyelilere yönelik tahrikler filiz verdi ve önceki akşam Başaran Mahallesi’nde yaşanan gerginlik linç girişimine kadar ulaştı. Birileri Suriyeliler üzerinden yeni bir gezi kalkışmasının hesabını yaparken, ekonomik daralma bu işin üzerine tuz biber olabilir. Şimdiden gereken önlemler alınarak, Bursa’da hedef haline gelen Suriyeliler ve toplum arasında çatışmaya gidecek yolların kapatılması çok önemli.
Bursa’da Suriyelilere yönelik sistematik faşist propaganda, sonunda Başaran Mahallesi’nde etkili oldu ve bölgede yaşayan Suriyeli sığınmacılarla yerel halk arasında arbede çıktı. Önceki gün iddiaya göre yaklaşık 20 kişilik Suriyeli gruptan kaçan bir çocuk, Mehmet Kahraman'a ait kahvehaneye sığındı. Suriyeli grubun çocuğu kendilerine teslim etme isteğini reddeden Kahraman, öfkeli kalabalık tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Elinden ve karnından yaralanan Mehmet Kahraman, Muradiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alırken, kahvedekilerin tepki göstermesi üzerine grup kaçtı.
MAHALLE ABLUKA ALTINDA
Yaşanan olayın ardından bir sonraki akşam toplanan yaklaşık 400 kişilik grup, Suriyelilere ait ev ve iş yerlerine zarar vererek camlarını kırdı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi. 'Mahallede Suriyeli istemiyoruz', şeklinde slogan atan öfkeli kalabalığı durdurmakta zorlanan polis ekipleri, ikna çalışmaları sonuç vermeyince müdahale etti. Polisin müdahalesiyle öfkeli kalabalık dağıldı. Polis, mahallede yeni bir olay yaşanmaması için güvenlik önlemi alırken, sokak girişlerini bariyer ile kapattı.
GÖÇMEN AVINDAN NE FARKI VAR?
Türkiye’de son aylarda artarak yükselen Suriyeli göçmenlere yönelik kin ve düşmanlık söylemleri, geçen hafta Elazığ, önceki gün de Bursa’da yaşanan linç girişimlerinin yanı sıra ülkenin dört bir yanında oluşan irili ufaklı onlarca olay, Almanya’nın Chemnitz bölgesinde yaşanan göçmen avını akıllara getirdi.  Irkçı söylemlerle toplum gerilirken, adeta olayların büyümesi körükleniyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, ırkçılık kokan haberler ve köşe yazarları; toplumu Suriyelilere karşı sistematik bir şekilde dolduruyor.

 
YENİ GEZİ KALKIŞMASINA HAZIRLIK MI?
Suriyelilere yönelik belli odaklardan pompalanan kin ve düşmanlık söylemleri, yeni bir Gezi kalkışmasının zeminin hazırlandığı emarelerini de gösteriyor. Türkiye’de günde onlarcası yaşanan adli ve polisiye olaylar içinde Suriyeli göçmenler olduğunda belli odaklar tarafından köpürtülerek, sanki tüm Suriyeli göçmenler potansiyel suçluymuş gibi gösterilme gayreti gözlerden kaçmıyor. Hükümetin vatandaşlarına sağlamadığı imkanları Suriyeli sığınmacılara sağladığı, maaştan, sınavsız üniversiteye, ücretsiz evden daha akla hayale gelmeyecek bir çok imkanın sağlandığı yönünde yapılan yalan ve tutarsız haberlerle Suriyelilerle çatışma ortamı sağlanmaya çalışılıyor.



 
DEVLETİN CİDDİ ÖNLEMLER ALMASI ŞART
Her geçen gün gerek medya gerekse sosyal medyada oluşturulan bu algıya bir de önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel ekonomik daralmayla birlikte işsizliğin artması durumunda, Suriyeli sığınmacılara yönelik kin ve nefret söylemlerinin artacağı, toplumun gerilen sinirleri ile bir çatışma ortamı kendiliğinden oluşabilir. Oluşabilecek herhangi bir çatışma ortamının önüne geçmek için gerek hükümetin gerekse, Bursa yerelinde Vali başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının koordineli bir şekilde hareket ederek, mutlak suretle bu çatışma ortamına müsaade etmemeleri, toplumu birbirine düşürmeye yönelik propaganda yapan ırkçı faşist provokatörlere müsamaha göstermemeleri çok önemli.
GETTOLAR OLUŞURSA NE OLACAK?
Bursa’nın farklı noktalarına yayılan Suriyeli sığınmacıların kalan kısmının da  bu tür provokatör olaylar nedeniyle örneğin; Çarşamba Mahallesi’ne toplanmalarıyla oluşacak gettoların Bursa’nın başına daha büyük sorunlar açacağı kulak ardı edilmemeli.  Başaran Mahallesi’ndeki gibi evleri ve iş yerleri taşlanan, yaşamlarını sürdüremez hale getirilen Suriyeli sığınmacıların, oluşturacağı gettolar bugünkü sorunları katbekat arttırarak işin içinden çıkılamaz hale gelmesine yol açabilir. Bu olaylara fırsat vermeden Bursa Valiliği öncülüğünde tüm önlemler alınarak, toplumsal huzurun kaçmasına ve olası acı olayların yaşanmaması için adımlar süratle atılmalı.
BU DA CHP TAHRİKİ!
Suriyeli sığınmacılara karşı CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın'da tahrik kokan bir paylaşımda bulundu.

 

-Fetih BAĞCI

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.