SON DAKİKA
Hava Durumu

T2 tramvay hattına müteahhit engeli

Kent Meydanı ile Terminal arasında yapımı devam eden T2 Tramvay Hattı ile ilgili müteahhitle sorun yaşadıklarını belirten Büyükşehir Be

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2018 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2018 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
T2 tramvay hattına müteahhit engeli
Kent Meydanı ile Terminal arasında yapımı devam eden T2 Tramvay Hattı ile ilgili müteahhitle sorun yaşadıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Müteahhide sıfır borcumuz var. Yüzde 75’i tamamlandı. Ancak firmada ‘çalışmayı bırakmak ister gibi’ bir hava görüyorum” dedi
Fetih BAĞCI

Büyükşehir Belediye Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından Uludağ'ın eteklerinde hayata geçirilen izcilik kampını ziyaretinde bir grup basın mensubu ile sohbet etti. Aktaş, Türkiye'ye yönelik bir ekonomik saldırı olduğunu, bunun da Başkan Erdoğan'ın dik duruşu, Türk Milleti'nin feraseti ile atlatılacağını kaydetti.
"T2 HATTI YÜZDE 75 BİTTİ ANCAK KAYGILARIM VAR"
Yapımına başlandığından beri sık sık eleştirilerin hedefi olan, Kent Meydanı ile Terminal arasında yapımı devam eden T2 Tramvay Hattı müteahhidin sorumsuz tavrı nedeniyle durma noktasına geldi. Yüzde 75’ni tamamlanan projede belediyenin müteahhide borcu bulunmazken, belediyeye verdiği taahhütleri yerine getirmeyen müteahhit 5 Ekim 2018 tarihinde teslim etmemesi halinde idare tarafından yüklenici ile ilgili gerekli hukuki ve cezai işlemleri başlatılacak.
T2’DE NELER EKSİK?
Başkan Alinur Aktaş göreve geldiğinde T2 tramvay hattı projesi yüzde 60 seviyesinde olduğu için yapılan görüşme ve toplantılarda projeye devam edilme kararı alındı. O tarihten bugüne projede sadece yüzde 15 seviyesinde bir ilerleme kat edildi ve yüzde 75 seviyesine gelindi. Bu süreçte projede; güzergah duvarları, altyapı çalışmaları, istasyon kaba inşaatları tamamlandı. Ray montaj çalışmaları devam ediyor. Ancak, farklı bir ihale ile satın alınan vagonların hat üzerinde yolculu seferlere başlayabilmesi için gerekli olan, elektrik, mekanik ve elektronik imalatlar henüz yüklenici firma tarafından siparişi dahi verilmemiş olup, çalışmaları başlatılmadı.
T2 TEKRAR İHALE EDİLEBİLİR
T2 Tramvay hattında gelinen son aşamayı değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müteahhitle bir aydır bir araya gelemediklerini ifade ederek şunları söyledi, "Vagonların yürümesi için en önemli aşamaya geldik. Sinyalizasyon benzeri siparişlerin verilmesi lazım. Eğer bugün sipariş verseniz 6 ay sonra gelir. Müteahhide sıfır borcumuz var. Yüzde 75’i tamamlandı. Ancak firmada "çalışmayı bırakmak ister gibi" bir hava görüyorum. Haziran ayında bitmesi gerekiyordu. Müteahhit değişti, Ekim 2018 gibi bitim süresi var. Ben bu konuda kaygılıyım. Eğer iş durursa, tekrar ihale etmek durumunda kalabiliriz. Kanuni çerçevede ne yapmamız gerekiyorsa yaparız. firma sahibinin sağlık problemleri var. Tekrar ihale etmenin de maliyeti olabilir."
“HİZMET EDEN BELEDİYELERİN BORCU OLUR”
Belediyenin metro, altyapı, arıtma yatırımları sebebiyle Avrupa Yatırım Bankası'ndan dış kaynaklı 311 milyon 200 bin Euro borcu olduğunu hatırlatan Aktaş, "Son artışla 1 milyar falan kur farkı oluyor. Ancak bu hızlıca geriliyor. 9 ayda büyükşehirde sistemi kurduk. Hizmet eden belediyelerin borcu olur, önemli olan sistemi işler hale getirmek lazım. Biz bu konuda mesafe kat ettik. "Sıkıntı tam anlamıyla çözüldü" diyemeyiz ama fena gitmiyoruz. Borçsuz belediye olmaz. Dövizden kaynaklanan yükselişin çok ekstrem bir durum olduğunu, normalleşeceğini düşünüyorum" dedi.
“BURSA KATLI YOLLAR İLE TANIŞACAK”
Yapılan düzenlemelerle trafikte bazı noktalarda yüzde 20'den yüzde 40'a kadar iyileştirme sağlandığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akışkan ve hiç kesintiye uğramayan trafik istiyoruz. İyileşmeler var. Başlangıç noktası asıl master plan. Bir taraftan da yeni dönem için ayrı ekibim var. Burulaş'ta İstanbul'dan transfer ettiğimiz arkadaşımız başkanlığında kurulmuş Bursa'nın bazı dinamikleri ile yeni dönemin projeleri için çalışıyor. Bir taraftan lokal konularda master plan hazırlanıyor. Diğer yandan finansman ve maliyet analizleri yapılıyor. Bursa katlı yollar ile tanışacak. Kaç tane olacağı maliyet fayda analizi ile ortaya çıkacak. 3 tane mi 13 tanemi mi 23 tanemi mi olacak hepsinin maliyetini çıkarıyoruz. Yaptığımız işin bütçeye uygun tarafı olacak. Biz problemleri çok net biliyoruz. Bursa'nın yakın doğu çevre yolu özellikle Acemler İstanbul yolu arasında inkıtaya uğruyor. Onu aşmayla ilgili harika projeler var. Katlı yollar var. Acemler Kavşağı ciddi yük altında. Beraberinde hastane de geliyor"
"BURSA'YI YEŞİLE BEZEYECEĞİZ"
Bursa'ya geçmişte Kültürpark, Botanik Parkı ve Mihraplı gibi yaşam alanları kazandırıldığını, bunları yapanların büyük dua aldığını hatırlatan Başkan Aktaş, "Allah razı olsun yapanlardan. Buralar bizim yaşam alanlarımızdan bir tanesi. Doğuda şimdi Vakıfpark yapılıyor. Gökdere Vadisi ile ilgili projemiz var. Bursa'nın yeşillerle bezenmesi lazım. Bir bölü 100 bin ölçekli plan çıkıyor. yol haritamızı ortaya koyacağız. Bursa'yla ilgili ciddi değişimler olacak.” dedi.
 “ZAFER PLAZA HİSSELERİNİ SATABİLİRİZ”
Başkan Alinur Aktaş, Belediyenin Zafer Plaza'daki yüzde 18,9 hissesiyle alakalı Aziz Torun ile de önceki gün görüştüklerini ifade ederek, "Şartnamede şekli belli. Bizim kira gelirimiz var. Satarsak 8-10 yıllık kirayı toplu alırız. Bu da bizim için avantajlı olur mu buna bakacağız. Ama karar vermedik. Cazip olursa satarız" şeklinde konuştu.
"BAŞKÖY'DEN 180 MİLYON LİRA GELİR HEDEFİ”
Başkan Alinur Aktaş, Bursa'nın turizmle gelişmesini arzu ettiklerini, dünyada sağlık turizmine önem verildiğini hatırlatarak, "Turist çekecek cazibe merkezi yatırımlar istiyoruz. Sıcaksu'daki yerimiz konusunda görüşmeler sürüyor.  140 dönümde tesis yapacağız. Arsa satıp gelir peşinde değiliz. Görüştüğümüz firmalar Merinos Stadı'nı da içine kapsayan hatta Kültürpark ile bağlantılı bölgenin termal yönünü ortaya çıkaracak proje üzerinde çalışıyor. Görüşmelerimiz sürüyor. Başköy'de belediyeye ait 214 dönüm araziyi açık arttırma ile ihale gedeceğiz. İstanbul'da büyük firmalara haber gönderdik. Şehri batıya büyüteceğiz. Şehre zarar vermeden şehri büyütmek amacındayız. Başköy'deki satıştan 180 milyon lira gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Bu bölge imar uygulamasından üretilen yer. Mecliste kararı alındı. Artı gelir katmamız lazım. Burada yeni bir şehir kurulacak" diye konuştu.

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.