SON DAKİKA
Hava Durumu

Tam Panoramik müzenin temelli kasımda atılıyor

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2013 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2013 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tam Panoramik müzenin temelli kasımda atılıyor
Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olarak tasarlanan "Panorama Bursa 1326 Müzesi"nin temeli kasım ayında atılıyor. ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirimiş kriterler çerçevesinde doğaya saygılı bir bina olarak tasarlanan müze, sivil mimari örneği yapı olarak tescillenecek.
Osmangazi Belediyesi, Bursa'nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşunu panoramik müze ile canlandırıyor. Başdanışmanlığını dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın yaptığı panoramik müze, dünyadaki örneklerinden farklı olarak fetih ile birlikte kuruluş dönemini de yansıtacak. Senaryoları yazılan ve eşsiz çalışmaları yapılan panoramik müze ziyaretçilerine tarih içinde 3 boyutlu bir seyahat sunacak. panoramik müzede fetih günü yansıtılırken, imparatorluğa uzanan devlet kuruluşu da aslına uygun şekilde anlatılacak. Dünyanın ikinci tam panoramik müzesi olarak tasarlanan müze, yeşil bina formunda yapılacak. ABD'deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirimiş kriterler çerçevesinde doğaya saygılı bir bina olarak tasarlanan müze, sivil mimari örneği yapı olarak tescillenecek. Tarihi yansıtan Panorama Bursa, dairevi kubbesi ile ziyaretçileri içine alacak, özellikle öğrencilerin ziyaret eedceği bir eğitim merkezi olacak.

TOPLAM MALİYETİ 28 MİLYON LİRA
Osmangazi Belediyesi'nin en büyük projelerinden olan Kamberler Tarih Parkı içine yapılacak Panorama 1326 Bursa Müzesi ile şehre hak ettiği değere kavuşacak. Kamulaştırma projeleri için 8 milyon lira harcanan müzenin bedeli ise 20 milyon lira olacak. Osmangazi Belediyesi’nin Bursa’ya değer katacak projelerinden Panorama Bursa 1326 için geri sayım başladı. Başkan Mustafa Dündar, “Panorama Bursa 1326, Osmanlı İmparatorluğu’nun beylikten cihan devletine giden yolculuğunu ve bu yolculuğun en önemli noktalarından biri olan Bursa’nın fethini etkileyici bir şekilde gösterecek. Sadece Bursa’ya değil, Türkiye’ye değer katacak örnek bir proje” dedi.
Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile örnek bir şehir olan Bursa’ya, göreve geldiği ilk günden itibaren Panoramik Müze’yi kazandırmak için çalışma başlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, müzenin temellerinin yakında atılacağını söyledi. Başkan Dündar, “Mayıs ayında düzenlediğimiz toplantıda Panoramik Müze ile ilgili çalışmalarımızın boyutunu kamuoyu ile paylaşmıştık. O günden bugüne çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Bir yandan senaryo, uygulama ve renklendirme çalışmaları devam ederken, diğer yandan Panoramik Müze'nin mimari projelerini hazırladık. Bugün mimari ayrıntıları sizlerle paylaşmak. Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, her zeminde geçmişine sahip çıkan bizler, bu müze ile geleceğe de önemli bir miras bırakmış olacağız” dedi.

KAMBERLER PARKINA YAPILACAK
Panorama Bursa 1326’nın, Bursa’nın çekirdeği olan hanlar bölgesinin doğu kapısı olan Kamberler Parkı’na inşa edileceğini, bu sayede tarihi aksın da hareketleneceğini ifade eden Dündar, “Projemiz, şehrimize tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginlik kazandırırken, başta turizm olmak üzere Bursa’ya birçok noktada artılar katacak. Müzemiz adeta atar damar gibi şehrimizin bütün maddi manevi güzelliklerini besleyecek” diye konuştu.

"İSPANYA'NIN BİLBAO ÖRNEĞİ"
Başkan Mustafa Dündar, dünyada bazı yapıların bulunduğu şehrin geleceğini değiştirebildiğini, bunun en güzel örneklerinden birinin İspanya’nın Bilbao şehri olduğunu belirti. Dündar, “Sıradan çöküntü bir şehir olan Bilbao’ya yapılan modern sanat müzesi ile birlikte sanayi şehri Bilbao turist akınına uğradı ve yıllık ziyaretçi sayısı 9 milyon kişiye ulaştı. Bizler de Bursa’mıza kazandıracağımız Panorama Bursa 1326 Tarih Müzesi ile kentimizde turizm akımı başlatmayı hedefliyoruz. Müzemiz, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimize Osmanlı’nın kurulduğu yerde, köklü tarihine yolculuk edebilme imkanı sunacak. Panorama 1326 Bursa, gerek mimarisi ve gerekse konusu ile gelişen turizm potansiyelimize de önemli katkı sağlayacak” diye konuştu.

YILDA 150 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLAYACAK
Bursa’yı dünyaya tanıtacak en önemli projelerden birisi olan müze, tarihe, kültüre, turizme, eğitime değer katarken, aynı zamanda şehir estetiğine de önemli katkılar sağlayacak. Dünyanın tam panoramik ikinci müzesi olarak tasarlanan Panorama Bursa 1326, yeşil bina formunda inşa edilecek. Çevresine artı değer katan yeşil bina formu, aynı zamanda yaşanılabilir şehirlerin oluşmasında a, örnek ve lider bina modeli olarak biliniyor. Başkan Mustafa Dündar, Panorama Bursa 1326’nın, yeni yapılacak bir yapı olmasına rağmen, bir tarihi eser titizliğiyle korunacak ve sivil mimarlık örneği olarak tescillenecek bir yapı olacağını belirtti.
Dündar, “Konusu, fotoğrafları ve içerisinde yer alan dönemin büyük şahsiyetlerinin öğretileri ile kurguladığımız müzemiz için tarihin duayenleri ile titizlikle çalışıyoruz. Hedefimiz yıllık 150 bin ziyaretçiyi ağırlamak" dedi.
Panorama Bursa 1326’nın geldiği son nokta hakkında bilgi veren Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, “Binamız projemiz gibi çok özel olacak adeta kentin yaşam merkezi gibi hizmet verecek. Üniversite, belediye ve özel sektör işbirliğiyle hayata geçirilecek olan müzemiz dünya ölçeğinde bir mimari tasarıma sahip olacak ve ekolojik anlamda ön plana çıkacak bir yapı olacak. Uluslararası alanda bilinen, tanınan, aranan ve gezilen bir yapı inşa ediyoruz” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.