SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi Çınar'a makyaj

Bursa’da 600 yıllık geçmişe sahip, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanların başında gelen tarihi İnkaya çınarı ve çevresin

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2013 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2013 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da 600 yıllık geçmişe sahip, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği mekanların başında gelen tarihi İnkaya çınarı ve çevresini yeniden ayağa kaldıracak çalışmalar yakında başlıyor. 


Tarihi çınar ve çevresinde yapılacak çalışmaları inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, İnkaya çınarı ve çevresine yeni bir çehre kazandıracak projenin yakında start alacağını söyledi.
Toplam 3 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan tarihi çınar ve İnkaya köyü çevre düzenleme çalışmaları ile ilgili projeyi inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, çınar ve çevresi ile köyün giriş ve çıkış yollarının tamamının yenileneceğini belirtti.
Tarihi çınar ve çevresinin daha önce de Osmangazi Belediyesi tarafından onarıldığını ifade eden Başkan Dündar, “Bursa’ya gelen konuklarımızın, eşsiz Bursa manzarası eşliğinde yemeklerini yiyip kahvelerini yudumladıkları yerler artık yetersiz kalmaya başladı. Yapacağımız çevre düzenlemesiyle İnkaya çınarı ve çevresini tarihi dokusuna uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldıracağız” dedi.
Dündar, toplam 3 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan çevre düzenlemesi ve yenileme çalışmalarının bin 100 metrekaresinin meydan düzenlemesi olduğunu söyledi. Geri kalan alanın 2 bin metrekaresinin yaya ve araç yolu, 60 metrekaresinin de İnkaya köylülerinin yetiştirdiği sebze ve meyveleri satabilecekleri ahşap bölmeli tezgahların oluşturacağını açıklayan Dündar, “Halen akmakta olan kaynak suyun kanalları yeniden düzenlenecek. Çınarın çevresinde açıkta bulunan köklerin zarar görmemesi için ‘geoveb’ denilen özel bir sistemle koruma altına alacağız. 5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacak çalışmalara önümüzdeki günlerde başlıyoruz” dedi.
İhtişamlı görüntüsü ve eşsiz Bursa manzarası ile tarihi şehri adeta kucaklayan konuklarına temiz hava ve serin sular eşliğinde oturup keyifli vakit geçirme fırsatı sunan tarihi İnkaya çınarı, 6 asırlık geçmişi ile Osmanlıdan günümüze kalan en diri çınar. Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Bursa'yı adeta kucaklayan çınar, 35 metrelik boyu ve 9.2 metrelik çevresiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
Ulu çınarın dallarının altında bulunan çay bahçesi ve restoran, konuklara yemek ve çay kahve keyfi fırsatı sunarken, İnkaya köyü sakinleri, yaptıkları el işlerini, bahçesinde ya da tarlasında yetiştirdiği meyve ve sebzeleri çınarın etrafında kurduğu tezgahlarda, gelen ziyaretçilere satarak aile bütçesine de katkıda bulunuyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.