SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihi Dergah Gün Yüzüne Çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17’nci yüzyılda Yeşil Mahallesi’nde bugün geriye sadece semahane, mescide ait minare ve haziresi kalan Selami Ef

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2013 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2013 16:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tarihi Dergah Gün Yüzüne Çıkıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17’nci yüzyılda Yeşil Mahallesi’nde bugün geriye sadece semahane, mescide ait minare ve haziresi kalan Selami Efendi Dergahını, sosyal ve kültürel aktivitelerin yapılacağı mekan olarak bölgeye kazandırıyor. 


Bursa’nın yaşayan canlı bir tarih şehri olması için Cumhuriyet döneminden Osmanlı’ya, 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarından 8 bin 500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda önemli çalışmaları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Külliyesi’nin güneyinde kalan önemli bir eseri daha gün yüzüne çıkarıyor. 17’inci yüzyılda Emir Sultan dergahında şeyhlik yapan Aziz Mahmud Hüdai halifelerinden Selami Efendi’ye ait olan dergahın günümüze ulaşan semahane ve mescide ait minaresi restore edilecek, haziresi yeniden düzenlenecek ve yine dergah bahçesinde olan ancak günümüze ulaşmayan bir sivil mimarlık örneği yapı da rekonstrüksiyonla ortaya çıkarılacak.

"YEŞİL’E DEĞER KATACAK"
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Yeşil Mahallesi Muhtarı Hasan Basri Yetkin ile birlikte dergahta incelemelerde bulundu. Mevcut binalar ile hazire alanında yapılacak çalışmalar hakkında Büyükşehir Belediyesi Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas’tan bilgi alan Başkan Altepe, tahsis işleminin bittiğini ve kısa süre içinde imalatlara başlayacaklarını söyledi. Yoğun yapılaşma nedeniyle yeşil alan bulmanın zor olduğu Yeşil Mahallesi’nde yaklaşık bin 800 metrekare bahçe içindeki dergahın bölgeye önemli bir değer katacağını belirten Başkan Altepe, “Bünyesinde çocuk oyun parkını da bulunduran projemiz tamamlandığında burası Yıldırım’a değer katacak ayrıcalıklı bir kültür merkezi olacak. Burayı da meslek edindirme kurslarının yanında her türlü sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerin yapılacağı önemli bir merkeze dönüştüreceğiz” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.