SON DAKİKA
Hava Durumu

Taş Mektep sonunda restore edilecek

Bursa'nın Mudanya ilçesinin Trilye Mahallesi'nde atıl durumdaki asırlık taş mektebin restore edilerek kültür ve turizm merkezine dönüştürülmesi planlanıyor. 1909 yılında inşa edilen bina, 1988'den atıl durumda bulunuyor. ( Anadolu Ajansı - Batuhan Atik )

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2016 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Taş Mektep sonunda restore edilecek
Bursa'nın Mudanya ilçesinin Trilye Mahallesi'nde  uzun zamandır  atıl durumda olan asırlık taş mektebin  sonunda restore edilerek kültür ve turizm merkezine dönüştürülmesi planlanıyor.





Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 yıldır kullanılmayan taş mektebin restorasyonuyla ilgili çalışma başlattıklarını bildirdi.

Binanın onarımı için gerekli izinleri aldıklarını belirten Türkyılmaz, bu yıl restorasyon için ihaleye çıkılması amacıyla hazırlıklarının sürdüğünü anlattı.

Türkyılmaz, bu tarihi binayı ilçe turizminin hizmetine sunacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Binanın, restorasyon çalışmalarının ardından zemin katında dükkan ve günübirlik kullanım alanları, üst katında yöresel ve kültürel turizmi destekleyecek fonksiyonlar olacak şekilde, teras katının da müze ve kafe olarak turizm amaçlı kullanılması öngörülüyor. Biz de belediye olarak her köşesinde ayrı bir tarihi yapının bulunduğu ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Trilye Mahallemize bu güzel yapıyı tekrar kazandırmak için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Taş mektebi bütün tarihi görkemiyle yeniden ayağa kaldıracağız."

Taş mektep, Trilye'de doğan ve Yunanistan'da eğitim gördükten sonra metropolit olarak Türkiye'ye dönen Chirisostomos tarafından 1909'da yaptırıldı. Dönemin batı mimarisini yansıtan neoklasik tarzda bir yapı olan taş mektep, Trilye'de Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924'te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için tahsis edildi. İlkokul ve ortaokul olarak 1986'ya kadar işlevini sürdüren bina, 1988'de boşaltıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.