SON DAKİKA
Hava Durumu

'Test merkezini ıskalama lüksümüz yok'

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2012 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2012 19:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/


TBMM bütçe görüşmülerinde konuşan Ak Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı: "Otomotiv test merkezi ve Ar;Ge kompleksi otomotiv ve yan sanayi üreticileri, her yıl yaklaşık 35 milyon Euro'yu yabanacı kuruluşlara vermekte"

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, otomotiv test merkezinin Bursa’ya kurulması için Ankara’dan gereken bütün desteği vereceklerini belirterek, “Bursa’nın bu merkezi ıskalama lüksü yok” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, Türk Standartları Enstitüsü’nün 2013 Yılı Bütçesi hakkında TBMM kürsüsünde konuştu. Hızla gelişmekte olan Türk sanayisi ve Türk sanayicilerinin Avrupa ülkelerine ve diğer ülkelere yaptıkları ihracat dikkate alındığında uluslararası standartlara uygun üretim yapmanın öneminin açıkça görüldüğüne dikkat çeken Matlı, “Ancak dünyada ekonomik savaşın bir ‘standartlar savaşına’ dönüştüğü günümüz şartlarında artık standartlara uyum tek başına yeterli olmamakta, ülkelerin standartları belirleyen konuma gelmeleri gerekmektedir. İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü'nü (SMIIC) kuran ve halen dönem başkanlığını yürüten TSE, Orta Asya Türk ve Özerk cumhuriyetlerinin üyesi olduğu Bölgelerarası Standardizasyon Birliği Teşkilatı’nı (BASB) kuran ve başkanlığını yürüten, bunları tek çatı altında birleştiren lider bir kuruluştur. Enstitü, standardizasyon, belgelendirme ve deney alanlarında 78 ülkeden 99 farklı kuruluşla imzaladığı işbirliği anlaşmaları sayesinde, bilgi, uzman değişimi ve eğitim konularında karşılıklı işbirliği faaliyetlerini yürütmektedir” dedi.

“TEST İŞLEMLERİ İÇİN HER YIL 35 MİLYON EURO HARCIYORUZ”
TSE bugün itibarıyla 9 ayrı yerleşkede faaliyet gösteren, uluslararası akreditasyona sahip 17 deney laboratuarıyla sanayicilere hizmet verdiğini belirten Matlı, otomotiv test merkezinin önemine dikkat çekti. Matlı, şöyle devam etti:
“Bugün itibarıyla otomotiv ve yan sanayide üreticiler, her yıl yaklaşık 35 milyon Euro'yu test ve belgelendirme işlemleri için yabancı belgelendirme kuruluşlarına ödemek zorunda kalmaktadır. Bakanlığımızın hazırladığı Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi Eylem Planı’nda ‘Tasarım doğrulama, dayanım, yol ve araç testleri yapılması için test merkezleri ve rüzgâr tüneli kurulacak ve mevcut test merkezleri sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilecektir’ maddesi yer almaktadır. Bu eylemi hayata geçirecek kuruluş olarak TSE' ye görev verilmiştir. TSE'nin bu projedeki nihai hedefi; Türk otomotiv sanayinin bugün olduğu gibi gelecekte de rekabetçi konumunu sürdürebilmesi için katkı sağlamaktır.”

“ISKALAMA LÜKSÜ YOK”
Bursa’nın Türkiye’nin otomotiv üretim merkezi olduğunu kaydeden Matlı, “Otomotiv test merkezinin Bursa'da yapılmasını yürekten destekliyoruz ve bu konuda elimizden geleni sonuna kadar da koyacağımızı söylemek istiyoruz. Buradaki amacımız Bursa'nın standartlarını yükseltmektir. Özellikle son Sanayi Teşvik Kanunu'yla beraber batı illerimizde, sanayinin geliştiği illerde AR-GE'yle, inovasyonla sanayide bir değişimi sağlamak bu manada bizlerin çok önemsediği bir olaydır. Gerçekten Bursa'nın bu otomotiv test merkezini ıskalamak, kaçırmak gibi bir lüksü yok” diye konuştu.
“TSE, ülkemizdeki yaklaşık 180 bin asansörün 70 bininin yıllık periyodik muayenesini A tipi akredite muayene kuruluşu olarak yapıyor” diyen Matlı, “Bir başka deyişle, ülkemizde asansörlerin yaklaşık yüzde 40'ı TSE tarafından denetlenmektedir. Son bir yıllık süre içinde 700 civarında dış uzman kullanarak yaklaşık 16 bin asansörün yıllık kontrolünü gerçekleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

“HELAL GIDA PAZARI 1,2 TRİLYON DOLAR”
Dünya üzerinde yaşayan yaklaşık 1.8 milyar Müslüman nüfusun helal gıda konusundaki hassasiyetleri gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Matlı, “Bunun da özellikle dış ticarette etkileri olmaktadır. En son yapılan araştırmalar dünyada Helal gıda pazarının 1.2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe
sahip olduğunu göstermektedir” dedi.
Öte yandan yaklaşık 44 milyon Müslüman nüfusun olduğu Avrupa'da da Helal Gıda standardı hazırlıklarının başladığını vurgulayan Matlı, “Bu hazırlıkları yapan kuruluş olan Avrupa Standart Teşkilatı-CEN, raporlarında Avrupa'da helal gıda pazarının yıllık 15 milyar Euro olarak tahmin edildiğini ve bu rakamların hızlı bir büyüme eğilimi gösterdiğini belirtmektedir. TSE, 14 Temmuz 2011 tarihinden bu yana, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayımlanan Helal Gıda Standartlarına göre Helal Gıda Belgelendirmesi yapmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar TSE'ye yapılan başvuru sayısı 246 olup, düzenlenen belge sayısı ise 136'dır” açıklamalarında bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.