SON DAKİKA
Hava Durumu

Timsah Arena'da yılan hikayesi

İnşaatının tamamlanması 2 yıl gecikerek yılan hikayesine dönen “Timsah Arena” için Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, “marka kentin

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2014 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2014 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Timsah Arena'da yılan hikayesi
İnşaatının tamamlanması 2 yıl gecikerek yılan hikayesine dönen “Timsah Arena” için Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, “marka kentin ideal projesi” dese de meslek odaları aynı görüşte değil. Timsah Arena’nın bütçe, ulaşım, kapasite gibi sorunlarına dikkat çeken meslek örgütleri, Atatürk Stadyumu’nun da meydan yapılması kararında proje değişikliği sürprizine karşı hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

 

Canan GÜLEÇ

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İnşaat Müteahhitleri ve İşadamları Derneği (İMSİAD) yönetimini yeni stadyum inşaatında ağırlayarak onlarla birlikte incelemelerde bulundu. Altepe, çatısından localarına kadar birçok ilki bünyesinde barındıran stadyumun 185 bin metrekarelik inşaat alanıyla Bursa’nın en büyük anıt yapısı olduğunu belirterek, “Biz ucuza değil, kaliteye talibiz. İddialı şehirler eserleriyle de iddialı olmalı” dedi. Bu tür kompleks yapıları kentlere kazandırmak için bir dönemin yetmediğini, etüt çalışmaları, proje hazırlama ve ihale gibi süreçlerin gelişmiş ülkelerde bile 4 - 5 yıl sürdüğünü ifade eden Başkan Altepe, en büyük sıkıntılarının zaman olduğunu ve stadyumun bu yıl içinde yeni stadyumun tamamlanacağını kaydetti. 2011 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen ihale ile stadyumun 450 içinde teslim edileceği taahhüt edilmişti. 2012 yılı Mayıs ayında teslim edilmesi gereken stadyum 2 yıl gecikmesine rağmen henüz tamamlanamadı. Altepe, “1 dönem yetmez” diyerek inşaatın neden uzadığına açıklık getirdi. Aynı gün gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de Atatürk Stadyumu’nun yıkılıp “kent meydanı” yapılması kararı onaylandı. Bursa’da yılan hikayesine dönen stadyum meselesini değerlendiren meslek örgütleri ise bu kararların alınmasında kent dinamiklerinin görüşünün sorulmamasını ve başta verilen kararlar üzerinde değişiklikler yapılmasını eleştirdi.

450 GÜNDE BİTİRİLECEKTİ, 2 YIL GECİKTİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda yapılan ihaleye, 31 firmanın temsilcisi katılmıştı. Keşif bedeli 50 milyon 200 TL olan projenin ihalesinde en düşük 33 milyon 553 bin TL, en yüksek 64 milyon 890 bin TL teklif verildi. İhale sonuçlandığında ihaleyi kazanan firma, şartname gereği 450 gün içerisinde inşaatı tamamlayacaktı. 2011 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen ilalede 450 günde teslim edileceği kabul edilmişti. Bu vaade göre stadyumun 2012 yılı mayıs ayında teslim edilmesi gerekmekteydi. Halen inşaatı süren stadyum 2 yıl gecikti.

“ZAMANINDA BİTECEK” DENMİŞTİ

33 milyon 553 bin liralık en düşük teklifi veren Uzunlar İnş.San ve Tic. A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Numan Uzun kazandı ancak inşaatın yapımını yüklenici firma olarak GİNTAŞ üstlendi. Timsah Arena stadının inşaatının yapımını üstlenen Gintaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Necip Naci Doğru, 2013 yılı Ocak ayında bir açıklama yaparak stadyum inşaatının vaktinde tamamlanacağı taahhütçünü yinelemişti. Doğru, “Timsah Arena Projesi, iş planına uygun olarak tam zamanında teslim edilecektir" dedi. Sektörde mevsimsel bir daralma yaşandığını söyleyen ve o günlerde işçilerin “paramızı alamıyoruz” çıkışlarının kısa sürede çözüleceğini vaad eden Doğru, otomotiv ve tekstil gibi birçok sektörde de bu gibi durumlarda iflas ertelemenin bir enstrüman olarak değerlendirilmekte olduğunu söylemişti.

ŞAHİN: “BELEDİYE GELİRLERİNİ İPOTEK ETTİRİYOR”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Eski Başkanı ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necati Şahin, mevcut stadyumun farklı bir konseptle kalması koşuluyla yeni bir stadyum yapılmasının daha doğru olduğunu savundu. Bursa’nın iki stadyuma ihtiyacı olduğunu kabul eden Şahin şöyle konuştu: “Yeni stadyum hakkında yer konusu hiç tartışılmadı. Ulaşım sıkıntısı var. Yüksek kapasiteli stadlar aslında tercih edilmez, eski stadyum bile çok az doluyordu. Maliyet planlananı aşacak, 200 milyon Euro’yu bulacak. Belediyenin bu projeyi yapması yanlış zaten, kent kaynaklarının önceliği bu değil. Bursaspor’a da gelirlerinin aktarılması ya da isminin verilmesi noktasında çok katkısı olmayacak. Belediye kaynaklarını İller Bankası’na ipotek ederek inşaata para sağlıyor.”

DÜŞÜNCELİ: “BURSA’NIN ÖNCELİĞİ MİDİR?”

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, yeni stadyumun eskisinin yerine yapılmasını savunduklarını hatırlatarak şunları söyledi: “Yeni stadyum kararı alındığında, eski yerinde yapılması için kaynak aktarılmıştı. 1 gecede karar değişikliği yapılarak şimdiki yerde karar kılındı. Timsah Arena’nın kaynağı nereden bulunacak belli değil, ne zaman para bulunursa o zaman bitecek, kaynaklarının aktarılması sıkıntı, bu proje Bursa’nın öncelikli ihtiyacı mıdır? Eski stadyumun yıkılması noktasında da; karar verilirken kent dinamikleri, akademik odalar ve Bursaspor taraftarı da dinlenmeliydi. Bizim önerimiz Atatürk Stadyumunun ilk yıllardaki haline getirilmesi idi. Değerli alanlar kişi ya da gruplar tarafından rant elde etmek için kullanılacak. Plan değişikliği yapılmaya çok müsait bir proje. Bizler başkan ve meclis üyelerini seçerken, ‘al kardeşim bu kenti, kendi tarlan gibi kullan’ demiyoruz.”

AKYILDIZ: “DOĞANBEY MODELİYLE KARŞILAŞABİLİRİZ”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Basri Akyıldız ise, yeni stadyumun bitmemesinin nedeninin planlama hatası olarak açıkladı. Para akışı hakkında sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Akyıldız, bu gecikmenin Bursa’nın imajı açısından hoş olmadığını söyledi. Atatürk Stadyumu’nun yıkılıp meydan yapılmasına ilişkin düşüncelerini paylaşan Akyıldız şunları söyledi: “Orada AVM yapılacağı gündemdeydi, belediye meclisinin meydan yönünde karar değiştirmesi şaşırtıcı. Tower Plaza gerçeği dururken bir planlama hatasını daha bu bölge kaldıramaz. Şu anki planlamada meydan alanında rezidans ve tek katlı yapılar var. Doğanbey’de de 5-6 kat planı üzerinden 24 kat yapıldı. Bitmiş ürünü görmemiz lazım, neyle mücadele ettiğimizi bilemiyoruz.”

ŞİMŞEK: “STADYUMU YIKTIRMAMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Mimarlar Odası Bursa başkanı Can Şimşek, Timsah Arena’nın yapım aşamasında yer değişikliğine dikkat çekerek, “Önce eski stadyum yerine yapılacak dendi, sonra TÜYAP’ın arkasına taşındı, 1 gecede Veledrom’da karar kılındı” dedi. Timsah Arena’nın Paşaçiftliği kısmının 1. Derece SİT alanı olduğunu belirten Şimşek, “Ne yazık ki belediye imara dair konularda kendi kurallarını uyguluyor, meslek odaları ve mahkemelerin kararlarını yok sayıyor.” dedi. Şimşek şöyle devam etti: “Eski stadyumun yıkılıp yerine meydan yapılmasına karşıyız, bu projenin gerçekleşmemesi için de elimizden gelen mücadeleyi vereceğiz. Anıtlar Kurulu’nun verdiği bir karar var, eski stadın korunması gerek. Kent Meydanı yapılırken de halka meydan yapıyoruz dendi, ama AVM ortaya çıktı. Altıparmakta şelalelerin yerinde de bir meydan yapılacaktı fakat BTSO binası yapıldı. Bunlar bizi yeni meydan projesinin de ranta dönüşeceği konusunda endişelendiriyor.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.