SON DAKİKA
Hava Durumu

'TL'nin değerlenmesi meselesi mutlaka çözülmelidir'

 Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) ekonomi raporunu açıklayan Genel Sekreter Basri Tüfekçioğlu, “Enflasyon ve faiz oranla

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2012 13:28
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2012 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) ekonomi raporunu açıklayan Genel Sekreter Basri Tüfekçioğlu, “Enflasyon ve faiz oranlarında düşüş devam edecek. Ama TL'nin değerlenmesi meselesi mutlaka çözülmelidir” dedi.



BUSİAD, ekonomi raporunu kamuoyuna duyurdu. Kültürpark'taki BUSİAD Evi’nde düzenlenen toplantıya Başkan Oya Coşkunöz Yöney ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Raporu açıklayan BUSİAD Genel Sekreteri Basri Tüfekçioğlu, 2012 yılında Türkiye ekonomisinin krizden etkilenmesine rağmen yapısal problemlerin sürdüğünü kaydetti. 2012 yılının 3. çeyreğinde bir önceki döneme göre büyümede ciddi bir düşüş olduğunu söyleyen Tüfekçioğlu, cari açığı küçülterek büyümeyi makul seviyede tutabilecek yeni bir ekonomi politikası gerektiğine işaret ederek, “Bunun için sanayinin rekabet gücünü ve genel olarak verimliliğini arttıracak çok yönlü yapısal reformları yapmak zorundayız. Öncelikli ihracatı destekleyen politikalara önem verilmeli. Sanayi üretimi odaklı ve ihracata dayalı büyüme stratejisine ihtiyacımız var. Enflasyon oranında düşüş trendinin devam ettiği, ancak çekirdek enflasyonda gerileme görülmediği bilinen bir gerçektir. Türkiye’ye doğrudan yatırımlar artırılmalı” dedi.
“BANKACILIK SEKTÖRÜ BÜYÜYOR”
Türkiye’deki en önemli meselelerden birisinin yüzde 12 civarında seyreden tasarruf oranları olduğuna işaret eden Tüfekçioğlu, “Tasarrufları arttırıcı tedbirler alınmalı. İşsizlik oranındaki gerileme olumlu bir gelişmedir. Ancak vasıflı eleman yetersizliği devam etmektedir. Gelecek yıla mali disipline ihtiyacımız artabilir. Bankacılık sektörümüz dünyadaki bankacılık sektörüne nazaran sağlam ve dışsal şoklara dayanıklı. Türkiye’de bankacılık sektörü büyümektedir” dedi.
BUSİAD 2013 BEKLENTİLERİ
Tüfekçioğlu, konuşmasına BUSİAD’ın 2013 yılı beklentileri ile devam etti. Türkiye’de 2013 yılında ihracata dayalı üretimin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Tüfekçioğlu, “Bunun için her şeyden önce değerli TL meselesi çözülmeli. Enflasyon ve faiz oranlarında düşüş devam edecektir. Bu eğilim, kredi faiz oranlarında da düşüşe yol açacaktır. Tasarruflarımız çok yetersizdir. Dünyada tasarruf oranı yüzde 24 iken, bizim oranımız yüzde 12’dir. Türk bankacılık sektörünün zayıf noktalarından bir diğeri de mevduat vadelerinin çok kısa, kredi vadelerinin uzun olmasıdır. Mevduat vadelerinin uzatılması mutlaka sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.
“TCMB politika faiz oranı halen yüzde 5,5 iken, bu oranın ABD’de yüzde 0,25, ECB’de yüzde 0,75’tir” diyen Tüfekçioğlu, rapor hakkındaki beklentilerini şu şekilde anlattı:
“Bu rakamlar dikkate alındığında politika faiz oranlarının enflasyonun oldukça altında olduğu görülmekte. Oysa ülkemizde politika faiz oranı ile yıllık enflasyon oranları birbirine yakındır. Bu durumda enflasyon düşüşü hızlandırılarak politika faiz oranı bir miktar düşürülmeli veya Merkez Bankası’nın banka kaynak maliyetlerini artıran unsurlardan olan munzam karşılık oranları düşürülmeli. Böylece kredi faizlerinde daha büyük oranda düşüş sağlanabilir.”
Oya Coşkunöz Yöney, geçen hafta yüksek hızlı tren temel atma töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Bursa yakında 3. büyük şehir olacak" sözleriyle ilgili, "Bursa her alanda kendini gösteren bir şehir. Bu yüzden bunu başaramaz diye bir kaide olamaz. O güç bizde var" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.