SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tofaş işçisinin dediği olacak'

Çelik-İş Sendikası, dün  çoğunluğu sağlayarak fiili yetkiyi aldığı Tofaş işçisi ile Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2015 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Tofaş işçisinin dediği olacak'

Çelik-İş Sendikası, dün  çoğunluğu sağlayarak fiili yetkiyi aldığı Tofaş işçisi ile Merinos Kongre Kültür Merkezi’nde bir araya geldi.

Çelik-İş Sendikası diyen işçiler ve basın mensuplarının katıldığı basın toplantısında tüm şehitler ve çalışırken hayatını kaybeden metal emekçisi işçiler için saygı duruşunun ve İstiklal marşı okunmasının ardından Hak-iş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül konuşma yaptı.

çelik-iş (1)“TARİH YAZDINIZ”

İşçilerin coşkuyla karşıladığı Ali Cengiz Gül konuşmasının açılışını “Biz Türk işçi hareketini hapsetmek isteyen bir 12 Eylül gördük, 12 Mart, 28 Şubatlar gördük; ama kimsenin önünde ceketimizi iliklemedik. Ben şimdi burada Tofaş işçisinin önünde ceketimi ilikliyorum. Çünkü bir hamle ile siz Türk işçisinin kaderini değiştirdiniz ve tarih yazdınız” şeklinde yaptı. Bizler davet edilmediğimiz yerde değiliz, Tofaş işçisi çağırdı Allah’ın izni ile geldik diyen Ali Cengiz Gül, Konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bize öyle bir sorumluluk verdiniz ki ve biz şimdiden omuzlarınızdaki o yükü öyle bir kaldırmak istiyoruz, öyle heyecanlıyız ki.. Biliniz ki bizler sendika ağaları değiliz. Biz üretimden gücünü alan işçileriz. Tofaş işçisinin mücadelesini ilk günden beri takip ediyorum. Tofaş işçisinin tepkisi sarı sendika anlayışınadır. Kendisinin dinlenmeyişine ve öfkesi kendine vurulan yumruğadır. O sendika ağalığımız gidecek diye korkanlar da şaşıran ne oluyor diyenlerde tek bir şey beklediler. Zannettiler ki işçi yoldan geçen otobüsleri taşlayacak, kendi emeğiyle yaptığı arabalara zarar verecek ama emeği bilen, ‘emek en yüce değerdir’ diyen kendi ürettiği otomobile, kendi ürettiği lastiğe zarar verir miydi, vermezdi elbet vermedi de. Bazı provokatörlerin oyununa gelmeyerek sağduyulu davranan Tofaş işçisine bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“HAK-İŞ, DEFOSUZ BİR KONFEDERASYONDUR”

‘Hak-İş Konfederasyonu, defosuz bir konfederasyondur’ diyen Gül; “Emekçiler kaybederken, emek örgütleri kapatılırken, işçi hareketine pranga vururlurken bir Konfederasyon bunu yapanları destekliyorsa, defoludur.  Bu Ülkede bir Konfederasyon 12 Eylül’de Genel Sekreterini Enver Paşa’nın yanına Çalışma Bakanı olarak gönderdi. 28 Şubat sürecinde bir başka konfederasyon darbeci zihniyetle beşli çetelere imza attı. Biz o günde işçinin emekçinin yanında durduk. Hak-iş, Türk işçi hareketinin eğilmeyen bükülmeyen tek Konfederasyonu olmuştur”dedi. Endüstriyel ilişkilere de önem verdiklerini vurgulayan Gül, emeğe saygı duydukları ve emekçinin yanında oldukları sürece Tofaş yönetimi ile de ilişkileri geliştirip güçlendireceklerini ifade etti. Bu söylemlerinin üzerine propaganda yapıldığını ifade eden Gül, “Bu örgütlenmede sizlerin kafasını karıştıran bir yalan dolaştı. Hak-İş Konfederasyonu olarak kıdem tazminatına bakış açımıza dair yanlış söylemler ortaya atıldı. Hak-İş Konfederasyonu, mevcut kıdem tazminatı yasasını bile yeterli bulmuyor. Biz istiyoruz ki başka bir iş yerinden emeğine daha yüksek ücret verildiği için mevcut işinden ayrılmak isteyen işçi de kıdem tazminatı alabilsin ve bu ülkede yasa ile sabitlenmiş bir kıdem tazminatı fonu kurulsun” dedi.

SÖZ VE KARAR TOFAŞ İŞÇİSİNİN”

Tüm kamuoyunun önünde söz verdiğini söyleyen Ali Cengiz Gül, “Sendika delegelerimiz de yöneticilerimizde şeffaf sandıklarla yapılacak oylama ile işçilerimiz tarafından belirlenecek, toplu sözleşmelerde söz ve karar sahibi daima Tofaş işçisi olacak ve biz Çelik-İş Sendikası olarak Tofaş işçisinin istemediği hiçbir şeyin içinde olmayacağız” dedi. Sizin sofranızdaki ekmek, peynir, zeytin bizim de soframızda, biz alın terini bilen bir sendikayız diyen Gül, “Biliniz ki Çelik-İş olarak çağrılmadığımız yere gelip huzur bozmadık, siz çağırdınız biz de size huzuru getireceğiz, Allah’ın izni ile bundan sonra Tofaş işçisinin yüzü gülecek. Bundan sonra ne olacak diyenlere söylüyorum: Bundan sonra tek bir şey olacak; Tofaş içisinin dediği olacak!” sözlerini kaydetti.

“TOFAŞ YÖNETİMİNE ÇAĞRI”

Tofaş Yönetimine de çağrı da bulunan Gül, “Tofaş yönetiminin işçinin iradesine saygılı olacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye tarihinde görülmemiş bir olay söz konusu. Tofaş işçisinin tarih yazdığı fiili bir durum var. İş barışının sağlanacağını görüyor ve şimdiden herkes için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ÇELİK-İŞ.Basın toplantısı boyunca coşkulu olan Tofaş işçisi, “İşte Başkan işte sendika”, “Türk-Metal baksana kaç kişiyiz saysana” gibi sloganlar attılar. Tofaş’ta yaklaşık 3 bin 500 işçi ile salt çoğunluğu sağlayarak fiili yetkiyi alan Çelik-İş Sendikası, Genel Başkan Ali Cengiz Gül’ün konuşmasının ardından işçilere ve diğer misafilere pide ve ayran ikramında bulundu. İkramın ardından Sendika yetkilileri ve işçiler hep birlikte Kent Meydanı’na yürüyerek Çelik-İş Sendikası Tofaş Şubesinin açılışını yaptı. Çelik-İş Sendikası geçtiğimiz günlerde Tofaş yönetimi tarafından işten çıkarılan ve Tofaş işçisinin geri alınması için eylem başlattığı iki işçi temsilcisine yeni açılan sendika şubesinde iş sözü vermişti.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.