SON DAKİKA
Hava Durumu

Tofaş- Renault işçileri global haramilere karşı

Otomotiv işçilerinin bağlı oldukları Türk Metal Sendikası ile arasındaki zam tartışmaları, şalter indirme noktasına vardı. Renault Fabrikasından

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2015 16:08
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2015 17:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tofaş- Renault işçileri global haramilere karşı
Otomotiv işçilerinin bağlı oldukları Türk Metal Sendikası ile arasındaki zam tartışmaları, şalter indirme noktasına vardı. Renault Fabrikasından 14 kişinin işten çıkarılmasını protesto eden gece vardiyası fabrikaya girmezken içerideki işçiler de fabrikayı boşaltmadı. Sabah saatlerinde Tofaş fabrikası işlerinin de benzer bir eylem başlatması, üretimde de aksamalara yol açtı. Eylemlerinde, bağlı oldukları Türk Metal Sendikasının istedikleri zam ve çalışma koşullarını sağlamadığına dikkat çeken çalışanlar, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiye uzanan eller kırılsın” şeklide slogan attı. İşçiler Türk Metal Sendikası'nın kısa süre önce Bosch otomotiv yan sanayi fabrikasında işçilere yüzde 60 zam aldığını, kendi haklarını korumadığını ve sözleşmelerinin 2017’ye kadar aynı şartlarda devam ettiğini söyledi.

İŞÇİ ÇALIŞIYOR, TOFAŞ BÜYÜYOR

2015’in ilk çeyreğinde satış gelirlerini geçen yıla oranla yüzde 27 arttırarak; 2 milyar 131 milyon TL net satış geliri, 205,5 milyon TL net kâr elde eden Tofaş, üretimini arttıran işçilerle paylaşmıyor. İşçiler eylemde iken fabrikanın büyüme rakamlarını açıklaması da tepki çekti. Şirketin ilk 3 aylık performansını değerlendiren Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Toplam satışlarımızdaki artışla beraber gelirlerimizi ve kârımız yükselttik, 146 milyon dolar dış ticaret fazlası yaratarak ülke ekonomisine katkı sağmaya devam ettik.” ifadelerini kullandı. Eroldu, “Ülke ekonomisine, sektöre ve paydaşlarımıza yarattığımız değeri artırmak hedefiyle, emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

PEVRUL KAVLAK’A ZOR SORULAR

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’a sesini sosyal medya üzerinden de duyurmaya çalışan işçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığına dikkat çekti. Kavlak’ın başkan olarak masaya oturduğu ilk sözleşmeyi gündeme getiren işçiler, taslaktan aşağı rakamlara imza atmayacağı sözünü hatırlattı. Sendikadan istifa eden işçilere saldıran fabrika temsilcileri hakkında bir işlem yapılmamasını da eleştiren Tofaş çalışanları, Kavlak’ın yüzde 17 zam taslağı ile masaya oturup 6,5 oranında zammı kabul etmesini eleştirdi. Otomotiv sanayisinde çalışmanın zorluklarını deneyimlemeyen bir başkan olduğu söylenen Pevrul Kavlak’ın yaşanan olaylar sonrası işçilerle buluşmak yerine TV’de açıklama yapması da tepki çekti.

TÜRK METAL’E SÖZLEŞME ÖFKESİ

Türk Metal ile Bosch patronu arasında süren sözleşme görüşmelerinde, işçilerin baskısı sonucu MESS sözleşmesinin üzerinde kazanım elde edilmesi, Bursa’da diğer metal fabrikalardaki işçileri harekete geçirdi. Renault’ta gece vardiyasında başlayan eylemin ardından Tofaş işçileri de sabah fabrikaya girmeyerek eylem başlattı. Türk Metal’in örgütlü olduğu başta Renault, TOFAŞ olmak üzere metal fabrikalarında çalışan işçiler, yemek boykotu ve vardiya çıkışlarında alkışlı protestolarla Türk Metal yöneticilerine tepki gösterdi. İşçiler MESS ile imzalanan 3 yıllık ve düşük zam içeren sözleşmenin, taleplerini karşılayacak bir sözleşmeyle yenilenmesini istedi. İşçiler, “Madem Bosch’ta böyle sözleşme imzalayacaktınız, o zaman bizde niye böyle kötü bir sözleşme imzaladınız” diyerek imzalanan sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini söylediler.

İŞÇİLER BAŞKA SENDİKA İSTİYOR

Tofaş’taki işçiler de bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası’nın yeterli zammı alamadığını söyleyerek istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor. Türk Metal Sendikası ile üyeleri arasındaki huzursuzluk sendikanın fabrikalardan yeterli zam alamamasına dayanıyor. Çeşitli fabrikalarda çalışan yaklaşık 160 bin işçi sendikanın haklarını korumadığını, işverenden yana davrandığına dikkat çekti. Sendikanın işverenlerle son yaptığı sözleşmede yüzde 10’un biraz üzerinde zam almasına rağmen sözleşme süresini 3 yıla çıkarması tepkinin bir diğer sebebi. Bardağı taşıran son damla ise Türk Metal Sendikası’nın otomotiv yan sanayi fabrikası Bosch işçilerine yüzde 60 zam alması olmuş. Bu sebeplerle işçiler Türk Metal Sendikası’ndan istifa edip başka bir sendikaya geçmek istiyor.

17 MAYIS’TA BÜYÜK KUTLAMA

Renault işçilerinin yüzde 90’ı Türk Metal Sendikasından istifa ederken, Tofaş’ta da istifalar sürüyor. Türk Metal Sendikası’ndan istifa eden işçiler, beyaz yakalı temsilci istemediklerini, kendi içlerinden temsilci seçerek patronla masaya oturmak istediğini söyledi. e-devlet şifresini alan işçilerin bireysel istifaları sürerken, 17 Mayıs’ta da Tofaş işçileri eylem kararı aldı. Fabrikalar Arası Kurul, Renault, Coşkunöz, Delphi, Valeo, SKT, Borusan ve TBVC Beltan fabrikalarından öncü işçilerin katılımıyla 3. kez toplandı. Tüm fabrikalarda istifa süreci en geç 15 Mayıs Cuma gününe kadar tamamlanacak. 17 Mayıs Pazar günü metal işçisi ikinci kez Kent Meydanı’nda buluşacak. Metal işçisi Türk Metal’den kurtuluşunu kutlayacak, aynı zamanda 21 Mayıs öncesi sesini duyuracak. Renault’ta yönetimin işçiden istediği sürenin dolacağı 21 Mayıs tarihinde, bu süre içerisinde adım atılmaması halinde farklı bir tutum alınacak. Renault işçisinin kararına bağlı olarak her fabrika, kendi özel koşullarını dikkate alarak dayanışma eylemlerine başlayacak. İstifaların ardından metal işçisi kendi yolunu çizecek.

İŞÇİ DEĞİL, MODERN KÖLELER

Fabrikada çalışma saatlerinin uzun ve işçileri gün ışığından mahrum bırakacak şekilde ayarlanmış olması, çalışanlarda sosyal yaşama uyum sorunları başlatıyor. Tofaş işçileri, işverenin fabrikayı “üniversite” olarak tanımladığını ancak “yarı açık cezaevinde çalıştıklarını söyledi. Fabrikayı gezmeye gelenler için oluşturulan örnek bantlarla üretim bantlarının aynı sağlıklı koşullara sahip olmadığını anlatan işçiler, sürekli verimliliği arttırmak için zorlandıklarını anlattı. Çalışanların bir işi kaç saniyede yaptığının hesaplandığı Santrasyon uygulaması ile işçilerin boş kalan dakikaları dahi dolduruluyor. Yılda 35 öneri vermek zorunda bırakılan çalışanlar, en ufak hatalarında savunma yazdırılıyor ve defalarca reddedilen dilekçelerle baskı altına alınıyor. Kaizen çalışması ile işçinin daha çok üretmesi beklenirken, ihtiyaç molalarını da çalışan performansını düşürmeden kendi yarattığı zamanda kullanmak zorunda.

 

EDEBALİ: “GEZİ DESTEKÇİSİ KOÇ HOLDİNG İŞÇİSİNİN KARŞISINDA”

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de işçilerin haklı eyleminde yanlarında olduklarını söyledi. Bursa’da üretim büyük ihracat hedeflerine ulaşan Tofaş’ın ihracat rekorları kırarken işçinin alın terini vermemesinin haklı görülemeyeceğini söyleyen Edebali, “Gezi sürecinde eylemcilere destek veren Koç ailesinin gerçek yüzünü işçiler de gördü. Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğini, halkın yanında bir duruş sergiler görünerek eleştiren Mustafa Koç’un gerçek duruşu, fabrikasında çalışan işçilere uyguladığı ücret politikası ile ortaya çıktı. İnsanlar en ucuz bez ve mama ile sağlıksız barınma koşullarında çocuklarını yetiştiriyorlar. Çünkü fabrikadan hak ettikleri ücreti alamıyorlar.”

ŞEKER: “İŞÇİ ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ”

Memur-Sen Başkanı Numan Şeker, dünyada işçi ve memur sendikası ayrımının sadece Türkiye’de olduğuna dikkat çekti. Otomotiv sanayi işçilerinin yaşadığı sıkıntılarda haklı olduklarını ifade eden Şeker, “Burada işçiler haklarını talep ediyor ama siyasi ve ideolojik yaklaşımla Bosch’da haklar verildi. Hak ettiklerini verip fazlasını da hediye ediyorlar. Diğer fabrikalardaki işçilerin ayaklanması bir komplo teorisidir. Almanya’nın seçim arifesinde otomotivin kalbinin ayaklandırmak istemesi sinsi bir plandır. İşçiler üzerinden siyasi ve ideolojik taleplerini ortaya koymamaları lazım.”

 

MART: “TEHDİT VE SALDIRI KABUL EDİLEMEZ”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, “5 Mayıs sabah saatlerinde istifa etmek için Bursa Organize Sanayi içindeki parkta buluşan metal işçileri, Türk Metal Sendikasının yönetici ve/veya temsilcileri olduğu ifade edilen bazı kişilerin saldırısına uğradı. Saldırıda, bazı işçilerin ve eylemi izlemek üzere parkta bulunan 2 gazetecinin yaralandığı görüldü. Bilindiği üzere, 2012 yılında Türk Metal Sendikasından kitlesel olarak istifa eden Bosch işçileri de benzer şekilde saldırıya uğramış, birçok işçi de yaralanmıştı.” şeklinde konuştu.

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.