SON DAKİKA
Hava Durumu

'TÜBİTAK proje desteklerinde Avrupa'dan önde'

Büşra Zorci Bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla henüz çok yeni bir üniversite olma

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2019 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2019 14:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'TÜBİTAK proje desteklerinde Avrupa'dan önde'
Büşra Zorci
Bilim ve teknoloji alanındaki çalışmalarıyla henüz çok yeni bir üniversite olmasına rağmen adından söz ettirmeyi başaran Bursa Teknik Üniversitesi, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçleri konuşmak üzere TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ı ağırladı.
Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yoğun katılım gösterdiği Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçler konferansında TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmasını dinlemek üzere Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Arif Karademir, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ve AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim ve BTÜ öğretim görevlileri de salonda yerlerini aldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir hayırlı ramazanlar dileyerek başladığı konuşmasında BTÜ’nün genç bir üniversite olduğunu belirterek, “Oldukça genç bir üniversite olmamıza karşın akademisyen başına yayın ortalamamız 1,3 civarında ve Girişimci Üniversite Endeksine giren en genç üniversiteyiz. Teknoloji Transfer Ofisimizle beraber Sanayide girişimcilik temelinde çok güzel çalışmalar yapıyoruz ve bir de uzun dönemli staj programımız var bu program ile son sınıf olan öğrencilerimiz sektörde 3-4 ay civarında çalışma imkanı buluyorlar, bu öğrencilerin sigortalarını da üniversitemiz karşılıyor. Üniversitemiz, yeni Türkiye’nin yeni yapılanmasında ve milli mücadele serüveninde neler yapması gerektiğinin bilincinde hareket ediyor.” dedi.
TÜBİTAK’TAN BURSA’YA YAKIN TAKİP
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum Değerlendirmesi yapmak ve TÜBİTAK Odaklı Yeni Süreçleri konuşmak üzere kürsüye çıkan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Bursa'nın sanayi ve teknoloji açısından TÜBİTAK için önemli olduğunu ve BTÜ ile BUÜ’de bu anlamda yaptığı çalışmaların TÜBİTAK tarafından dikkatle izlendiğini vurgulayarak başladığı konuşmasında; “Bugün ki toplantının amacı Bursa’da sanayi ve teknoloji anlamında var olan potansiyeli daha kuvvetli hale getirebilmek.” şeklinde konuştu. Ülkemizin 2002-2017 yılları arası TÜBİTAK verilerine değinen Prof. Dr. Hasan Mandal, “Araştırma süreçleri odaklı hem Ar-Ge kapasitesi hem de insan kaynağında ciddi bir artış görüyoruz. Özellikle Ar-Ge sürecine harcanan kaynakta yüzde 88’lik bir artış mevcut. İnsan kaynağı kapasitesinde de 24 binlerden 112 binlere çıkan tam zaman eş değer araştırmacı sayısıyla 5 katı artış görüyoruz. Bu Ar-Ge aşamasında özel sektörün de katkısı yadsınamaz özellikle 2002 yılında özel sektörün desteği yüzde 29 dolaylarındayken bugün yüzde 57’ye çıktı aynı zamanda o yıllarda sanayideki Ar-ge personeli sayısı da yüzde 15’lerden yüzde 56’ya çıktığını görüyoruz. Bu önemli bir değişim ancak 2023’e doğru ilerlerken bu rakamların yüzde 67 dolaylarına çıkması da bizim hedeflerimiz arasında.” dedi.


“2017’DE AR-GE İÇİN 32 MİLYAR TL HARCADIK”
Türkiye’nin 2017 yılında araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) odaklı süreçlerde 32 milyar TL harcadığını söyleyerek sözlerine devam eden Mandal, “Harcanan bu kaynağın yüzde 5’ini yani 1,6 milyar TL’lik kısmı TÜBİTAK tarafından sağlanan kaynaklardan geldi. Bu 32 milyarın yüzde 57’si ise özel sektör tarafından karşılandı. Türkiye hangi alanlarda sanayi ve Ar-Ge kapasitesini genişletiyor diye bakacak olursak bunun yüzde 60’a yakın olan kısmı imalat sanayinde, yüzde 30’a yakın bir bölümü de bilgi ve iletişim teknolojilerinde. Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye açısından imalat sanayi ve bilgi ve iletişim teknolojilerine harcanan Ar-Ge kaynağının daha etkin kullanılması için çalışıyoruz. Genel olarak fen, mühendislik odaklı çalışılsa da gelecekte etki odaklı süreç yönetiminde yalnızca girdinin değil çıktı ve etkinin ön planda olacağı dönemde sosyal bilimlerin çok daha fazla etkili olacağı bir gerçek. Yapılan çalışmaların bir ekonomik boyutu var bir de sosyal boyutu. Şuan hızlı gelişen ve gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerin rekabetinde sadece ekonomik gelişmişlik değil aynı zamanda sosyal gelişmişlik de oldukça önemli. Bunlar birbirini etkileyen bilimler yanı biri diğerinden bağımsız hareket edemez.” ifadelerini kullandı.
“TÜBİTAK’IN İKİ ANA FAALİYET ALANI VAR”
Prof. Dr. Hasan Mandal sözlerine şöyle devam etti; “TÜBİTAK’ın iki ana faaliyet alanı var, araştırma süreçlerini desteklemek ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik teknoloji ürünlerde e stratejik alanlarda araştırma yapmak için üniversiteler ve sanayi sektörü ile rekabet alinde değil birbirlerinin tamamlayıcısı olacak şekilde çalışmalar yapmak. TÜBİTAK hem akademi hem iş dünyasına 2017 yılında 1,6 milyar 2018 yılında ise 1,9 milyar TL kaynak sağladı. Biz TÜBİTAK olarak kaynağımızın yüzde 90’ını kapasite geliştirme odaklı kullanan bir kurumuz. Bu yanlış bir süreç değil, hızlı gelişen tüm ekonomilerde önce kapasite geliştirmek daha sonra bu kapasiteyi çıktı ve etkiye dönüştürme gibi bir rol oynar. Bu süreç 15 yıl mıdır tartışılır ancak süreci girdi temelliden etkiyi ön planda tutarak çıktı ve etki temeli ekonomiye dönüşüm için çalışıyoruz.”


“100 PROJEDEN 17’Sİ DESTEKLENİYOR”
TÜBİTAK’ın proje destekleme oranının yüzde 17 olduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Mandal, “Ar-Ge destek grupları arasında 8 grubumuzda 100 projenin 17’sini destekliyoruz. Peki bu oran düşük mü derseniz Avrupa birliğinde desteklenen proje oranı yüzde 10. Dolayısıyla geliştirilebilir ancak TÜBİTAK’ın onayladığı proje sayısı da az görülmemeli nihayetinde bu projeler için belli bir bütçeyi de yönetiyoruz. TÜBİTAK destek verip vermeme noktasında mutlaka bir Ar-Ge tabanı arıyor. Ar-Ge tabanı olmayan hiçbir projenin bizim destek programlarımızdan yararlanması mümkün değil. Sadece 2018’de 10 bin 170 ortaokul ve liseye destek sağladık ve 762 bin 500 öğrencimiz TÜBİTAK projesi yaptı. İş insanları 50 milyon TL değerinde, akademisyenlerimiz 5 ila 2 milyon değerinde projeler yapıyor ama aynı zamanda öğrenciler de TÜBİTAK markası altında 6 bin TL destekle proje geliştirebiliyorlar.” dedi.
154 PROJE ÇAĞRI PLANLAMASI YAPILDI
En tepede bilgi işlem teknolojilerinin olduğu 154 proje çağrı planı yapıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Mandal, “Öncelik daha fazla dijitalleşmenin ön planda olduğu bilgi işlem teknolojilerine yönelik projelere verilmek üzere sağlık, makine imalat, otomotiv, tarım, gıda, enerji alanında projelere yönelik çağrı açacağız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.