SON DAKİKA
Hava Durumu

'Turist sayısı 30 yılda 30 kat arttı'

Bursa 1. Turizm Zirvesi’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, 1980 yılında 1 milyona yakın olan turis

Haber Giriş Tarihi: 03.11.2012 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 03.11.2012 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa 1. Turizm Zirvesi’nde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, 1980 yılında 1 milyona yakın olan turist sayısının bu yıl itibarıyla 33 milyona ulaşacağını belirterek, “2023’de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Turist sayısı açısından Avrupa’da 4. sıradayız. Dünyaya parmak ısırtıyoruz” dedi.

Bursa Valiliğinin himayesinde bu yıl ilk defa düzenlenen Bursa Turizm Zirvesi, Merinos AKKM’de başladı. Turizmin önde gelen isimlerinin konuşma yapacağı zirvede söz alan Kültür ve turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, 1970’lerden sonra ülkenin uygun yapısı sebebiyle turizm ekonomisine başladığını ve bunun doğuşu için 10-15 yıllık sancılı bir dönem geçirildiğini dile getirdi. Şahin, "1980 ekonomik kararlarından sonra gerçekleşen değişikliklerle turizmde hızlı hamleler başladı. Devam eden senelerde yükselmeler ve düşüşler yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çok güçlü teşvik sistemleri getirilerek dünya turizm pastasından daha fazla pay alma gayreti içinde olduk” dedi.
Türkiye’ye 1980 yılında gelen turist sayısının 1 milyon 250 bin, bıraktığı paranınsa 350 milyon dolar olduğunu ifade eden Şahin, 2011 yılı sonu itibarıyla turist sayısının 31 milyona, gelirlerin ise 23 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Turist sayısının bu yıl sonunda 32-33 milyon arasında gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan Şahin, gelirin ise 24 milyon dolar olmasını istediklerini söyledi. 2023’de 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Şahin, “Turist sayısı açısından Avrupa’da 4. sıradayız. Elde ettiğimiz bu sonuçlar dünyada parmak ısırtıyor. Son 21 yılda 331 milyon turist ülkemize geldi. Ortaya çıkan bu başarıyla birlikte turizmde kat etmemiz gereken büyük bir mesafe olduğunu göz ardı edemeyiz” diye konuştu.

“ANADOLU’YU DEĞERLENDİREMİYORUZ”
Türkiye’deki otellerin 1 milyon yatak kapasitesinin olduğunu söyleyen Şahin, “Bunların 600 bini Antalya’dadır. Ülkemiz yatak kapasitesinin yüzde 83’ünün 12 ilde toplandığına dikkat çekmek istiyorum. Geri kalan yüzde 17’lik yatak kapasitesi 69 ilde toplandı. Bu durum ve sonuç, Türkiye’nin 40 yılı bulan turizm hareketinde Anadolu’nun sıra dışı turizm hareketini gerçekten hayata geçiremediğimizin göstergesidir. Bakanlığımız turizmi daha ileriye götürmek için projeler üretiyor. Ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için turizmin çeşitlendirilmesi gerekir. Türk mutfağının hak ettiği şekilde devreye alınacağına inanıyoruz. Bunları yaparsak rahatlıkla ilk 5’e gireceğiz. Bursa, alternatif turizm imkanları ile önemli şehirlerden biri. Ama yeterince bunu değerlendiremiyoruz. Bu sebeple bakanlık olarak eşsiz doğal güzellikleri olan Bursa’yı çok önemsiyoruz. Son yıllarda Bursa ilinde termal turizm amaçlı iki adet merkez var; Dağyenice ve Tümbüldek. Her iki termal turizm merkezlerinin hareket geçmesi için buradaki arazilerin bakanlığımız tasarrufuna alınarak turizmcilere tahsis edilmesi çalışmaları hızla sürmektedir” dedi.

"BURSA'YI BİR NUMARA YAPACAĞIZ"
Vali Şahabettin Harputise, Bursa’yı turizmde bir numara yapmak istediklerini belirterek, “Bursa’nın turizmden daha fazla pay alması görevimizdir. Bursa kaybettiği termal kimliğini artık geri alıyor. Unutulmaya yüz tutan değerlerimizi tekrar ortaya çıkarıyoruz. Turizm, Bursa’da bir numaralı gündem oldu. Bursa sahip olduğu zenginliklerle ülkemizi en iyi seviyeye taşıyacak olan şehirlerden birisidir. Bize düşen kendimizi iyi tanıtmaktır. Bursa sadece Bursalıların değil, Türkiye’nindir. Bursa, Türkiye’nin lokomotif ilidir. Bu gücü değerlendirirsek Türkiye’nin gücü artacaktır. Ekonomi Bakanlığı Bursa'nın termal turizm bölgesi olmasını gündemine aldı” açıklamalarında bulundu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da güzel bir turizm zirvesi gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bizler bu konuda büyük avantajlara sahibiz. Çok yönlü bir şehirdeyiz. Bursa’nın turizm bakımından öne çıkmasında tüm kurumlarla iş birliği halindeyiz. Bursa’nın tarihi ayağa kalkıyor. 4 yılda 152 proje gerçekleştirildi. 850 dükkan tamamen yenilendi. Kültür ve medeniyet şehri Bursa’da çalışmalarımız hızla sürüyor. Uludağ ile ilgili projeler hala devam ediyor. Uludağ milli park olduğu için her attığımız adımda engeller ortaya çıkıyor. Ama biz büyük bir azimle buradaki adımlarımızı atmaya devam ediyoruz” dedi.

“EYFEL KULESİ BURSA’NIN 6 KATI TURİST ÇEKİYOR”
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Eyfel kulesini yılda 6 milyon kişinin ziyaret ettiğini belirterek, Bursa’ya gelen turist sayısının ise 1 milyon olduğunu ifade etti. Parseker, “Bursa dendiği zaman herkesin aklına sanayi geliyor. Bugün Bursa, Türkiye’nin yükünü sırtlayan çok değerli üretim şehri. Son yıllarda bacasız sanayimiz turizmi de çok şükür hatırladık. Bu Bursa için yeterli değil. Birçok medeniyete beşiklik yapan Bursa’da hala birçok eser ayaktadır. Osmanlı’nın Bursa’daki izleri hala oldukça tazedir. Bursa geçtiğimiz yıl 1 milyona yakın turist ağırladı. Bir yıl Eyfel kulesine çıkan turist sayısı 6 milyon. İlimizde son 3 yılda 1,5 milyar TL yatırım yapıldı. Birçok otel yapıldı ve birçoğu da inşaat halinde. Bu yatırımlar bizi umutlandırıyor” dedi.
Organizatörün ortaklarından Skal Bursa Başkanı Hasan Eker, Bursa’da son yıllarda turizm hamlesi olduğunu ve sektörün gelişeceğinden umutlu olduklarını söyledi. Eker, Bursa’nın hak ettiği payı turizmden alamadığını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından program panellerle devam etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.