SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye'nin ilk mobilya müzesi kapılarını açtı

  Türkiye’nin İlk “Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi”ni Bakan Eroğlu hizmete açtı. Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ses getiren,

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2014 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2014 19:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye'nin ilk mobilya müzesi kapılarını açtı
 

Türkiye’nin İlk “Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi”ni Bakan Eroğlu hizmete açtı.

Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ses getiren, Mobilya’da Türkiye’nin ‘Mobilya Başkenti’ haline gelen İnegöl’e, Belediyenin çalışmaları ve gönüllülerin katkılarıyla kazandırılan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya Ağaç Sanayi Müzesi, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile açıldı.

 

 

 

Kent Müzesinin hemen arkasında, Kent Müzesine bağlantılı olarak yaptırılan İnegöl Mobilya Ağaç Sanayi Müzesinin açılış törenine, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin ve İsmail Aydın, Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bazı oda ve dernek başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

 

 

 

BİR İLKİ DAHA YAŞIYORUZ

 

İnegöl Tarihi Mehteri’nin istiklal Marşı’na eşlik ederek renk kattığı törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Büyük bir medeniyetin doğduğu, tarih boyunca yüzlerce ilke imza atmış, üretimin ve ticaretin beşiği, tarihi kültürel zenginlikleri ile girişimci öncü kent İnegöl, bir ilke daha imza atıyor.

 

 

 

Ülkemizin her ilçesinin her vilayetinin önemli özellikleri var ama İnegöl pek çok ilden daha özellikli bir şehir. Her ne kadar Osmanlıya başkentlik yapmasa da Söğüt, Domaniç, Bilecik, Yenişehir gibi yerleşim yerlerinin tam orta noktasında yer alan İnegöl, mobilya başta olmak üzere köftesiyle, Oylat kaplıcasıyla, Ayçekirdeğiyle önemli bir yerleşim birimi. Mobilya ağaçtan üretilir, ağaçta ormanda yetişir. Arzu ettik ki, Orman ve Su işleri Bakanımız açılışımızda olsun. Bizleri kırmadı. Bizlerle beraber oldu. Osmanlı tersanelerine kereste temini, tahta kaşıklar, at arabasının tekerleklerinden tutunda mekanizmalarına, sandalyeyle başlayan bu süreç, bu gün Türkiye ve Dünya çapında iddialı bir süreç haline geldi. 2 milyon metrekareden fazla üretim alanıyla, 2 binden fazla firmasıyla İnegöl, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 16’sını, iç piyasadaki mobilya ihracatının da yüzde 30’unu karşılıyor.

 

 

 

İlk Mobilya İhtisas Sanayisi İnegöl’de, Mobilya Kent İnegöl’de, Mobilya Tasarım Merkezi İnegöl’de. Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim kampusu yine İnegöl’de.  İnegöl, mobilya fuarları ile yurtdışından ve yurtiçinden gelen alıcı ve satıcıların buluştuğu önemli bir mekân haline geldi. İşte şimdi bir ilk daha yaşıyoruz. Mobilya ağaç sanayi müzemizi hayata geçiriyoruz. Bu şehirde mobilyanın bir hikâyesi var. Mobilya ile alakalı müzemiz olsun istedik. Mobilyamızın hikâyesini hem dışarıdan gelenlere gösterelim hem de şehirdeki çocuklarımıza gösterelim istedik. Bu müzeyi, 3 yıllık süreçte gönüllülerin gece gündüz koşturmalarıyla ortaya çıkardık. Yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelen İnegöl, sahip olduğu bütün değerleriyle ulusal ve uluslararası imajını her geçen gün daha da güçlendiriyor” dedi.

 

 

 

OSMANLI DONANMASININ BEREKETİ BU ŞEHRİN ÜZERİNDE

 

İnegöl’ün Bursa’nın en önemli ilçelerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Vali Münir Karaloğlu ise, “Sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en önemli mobilya üretim merkezlerinden biri. Bu önemli ilçemizde, mobilya sanayinin serüvenini anlatacak, mobilya kültürünün geçmişini anlatacak bir Mobilya ve Ağaç İşleri Müzesini hizmete açıyoruz. İnşallah bu müze İnegöl ve Bursa’da yaşayan gençlerimiz arasında mobilyaya olan ilgiyi artırır. İnegöl, 600 yıl öncesi Osmanlı donanmasına kereste temin eden, kürek yapan bir şehir. Osmanlı ordusunun duasını almış bir şehir. Osmanlı donanmasının bereketi bu şehrin üzerinde var. İnegöl mobilyanın merkezi. Bu şehir de böyle bir müze çok şey ifade ediyor. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

 

 

 

İNEGÖL BÜTÜN DÜNYAYA KENDİSİNİ İSPATLAMIŞ

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da, “İlk defa böyle güzel bir müze açılıyor. İnegöl’ün ağaç ve ağaç sanayinde ayrı bir yeri var. Gerçekten İnegöl bütün dünyaya kendisini ispatlamış, ‘Mobilyanın Başkenti’ diyebileceğimiz bir ilçemizdir. Bu müzenin oluşumunda emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. İnegöl, mobilya sanayisini Osmanlıdan bu yana yaşatan bir ilçemizdir. Osmanlı donanması ile akalı bütün malzemeler buradan gidiyordu. O dönemden beri burası Mobilya’nın, ağaç sanayinin başkenti. İnegöllüleri, işadamlarını kutluyorum. Son zamanlarda mobilya sanayi, ağaç sanayi çok hızla gelişti. Şuanda 2 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Bunun yüzde 20’si, yani beşte biri İnegöl’den gerçekleşiyor. Bakanlık olarak mobilya sektörünün, ağaç sanayinin tamamını tek sektör olarak kabul ettik. Hatta bizim geçen sene Odalar ve Borsalar Birliği ile bir toplantımız vardı. Dedik ki, bu sektörü 8’li sektör olarak belirleyelim, biz de her türlü desteği verelim. Mobilyanın ana kaynağı ağaçtır. Dolayısıyla biz ağaca büyük önem veriyoruz. Türkiye fidan üretiminde şaha kalktı. Son 10 yılda üç milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturmuşuz. Bütün dünyada ormanlar azalırken, Türkiye’de orman varlığı artıyor. Son 10 yılda ormanlık alanlarımız 9 milyon dönüm arttı. Türkiye ormanları gelişiyor, güçleniyor. Atalarımızın diktiği fidanlar artık 300-400 yıllık çınar oldu. Bizim de diktiğimiz fidanlar inşallah gelecekte büyük bir servet olacaktır. Ağaçlar, 2 binden fazla madde için kullanılıyor. O bakımdan bunların hammaddesi odun çok önemlidir. Biz de ormanlarımızı koruyoruz, geliştiriyoruz. Bilhassa sektörün kalkınmasında, ülkemizin kalkınmasında lokomotif olarak kullanmakta kararlıyız. Bu bakımdan bu müze, gerçekten çok güzel bir müze. İnegöl’ün tanıtımı açısından, tabiat güzellikleri açısından muhteşem bir müzemiz. Buraya ağaç almaya gelenler, bu güzellikleri de görecek. İnşallah İnegöl çok daha büyüyecek, gelişecek. Bu müzenin hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri kutluyorum. Biz de Bakanlık olarak, orman ürünleri ile iştigal eden değerli işadamlarımıza her türlü desteği vereceğiz” dedi.

 

 

 

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu’na Başkan Alinur Aktaş tarafından tablo hediye edilirken, müzenin oluşturulmasında gönüllü olarak çalışanlara da teşekkür plaketleri takdim edildi.

 

 

 

Kurdele kesilerek açılışı yapılan müze gezilerek incelenirken, müzeyi değerlendiren Bakan Eroğlu, müzenin oldukça güzel olduğunu ve müzenin tanıtımının yapılması gerektiğini söyledi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.