SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz Mudanya'yı ranta kurban ediyor

Mudanya’da Özdilek AVM’nin Myrleia Antik Kenti’nin üzerinde yapılmış olması nedeniyle AVM’nin açılışına getirdiği 3-5 kişiyle p

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2018 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkyılmaz Mudanya'yı ranta kurban ediyor
Mudanya’da Özdilek AVM’nin Myrleia Antik Kenti’nin üzerinde yapılmış olması nedeniyle AVM’nin açılışına getirdiği 3-5 kişiyle protesto eden ve zaman zaman önünde eylem yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın aynı antik kent alanı üzerindeki araziye 4 kat imar verdiği ortaya çıktı. Türkyılmaz’ın tarih ve antik kentle ilgili adımlarının da böylece algı operasyonu olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Alpaslan YILDIZ
Mudanya’da Tesco tarafından Kipa Market olarak inşa edilen ancak yasal süreçler nedeniyle uzun süre açılamayan ilçe girişindeki AVM, daha sonra burayı satın alan Özdilek tarafından İmar Barışı kapsamında yasallaştırılarak hizmete açılması Bursa kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, AVM’nin önünde birkaç kez küçük bir grupla basın açıklaması yaparak AVM’nin açılmaması için eylem yaparken, acil kamulaştırma kararı almış, bölgede plan değişikliği yapmak için harekete geçmişti. Yetkisi olmadığı halde bölgeye dönen yolu kapatmak için meclis kararı çıkarmaya kalkan Türkyılmaz, CHP’li meclis üyelerine takılmıştı. AVM’nin açılışına CHP’li Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılması ise kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı.
ANTİK BÖLGEYE İMAR VERMİŞ!
Özdilek AVM için ortalığı ayağa kaldıran CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın tarih sevdasının da gerçek olmadığı açılıştan kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Özdilek AVM’nin hemen karşısında yer alan ve Myrleia Antik Kent Sahasında olan arazinin Türkyılmaz döneminde 18 uygulamasıyla arsaya dönüştürülüp imar verildiği ortaya çıktı.
İŞTE O ARAZİ VE GERÇEKLER!
Hayri Türkyılmaz yönetimindeki Mudanya Belediyesi’nin hemen 100 metre üstünde eşsiz mozaik ve tarihi kalıntıların çıktığı antik kent alanında imar vererek yapılaşmaya açtığı araziyle ilgili resmi adımlar şöyle gerçekleşti. 21.02. 1992 tarihinde ilk kez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 3. Derece sit alanı ilan etti. 6 Eylül 2006 tarihinde yine kurul tarafından aynı bölge 3. derece sit alanı olarak tescil edildi. Kurul 3 Kasım 2014 tarihinde ise bölgeyi korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak ilan etti.


SEÇİMDEN SONRA İŞLER DEĞİŞTİ
2014 yılında yapılan mahalle seçimlerde CHP’li Hayri Türkyılmaz belediye başkanı seçildi. Meclisteki çoğunluğu da elde etti. Seçimden hemen 1 yıl sonra c3194 sayılı kanunun 18. maddesiyle antik kent alanı bir anda arsaya dönüştürüldü. 2 bin 700 yıllık antik kentin alanında kalan araziye daha sonra 2981 sayılı kanunun 10/c maddesi uygulanırken, bölgede 4 kat imar imkanı sağlandı.
SİT ALANI 18 UYGULANARAK İMARA AÇILDI
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18 madde uygulaması ile imar sınırları içerisinde bulunan üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsa / araziler, maliklerinin ( sahiplerinin ) rızası ( muvafakatı ) sorulmaksızın bir uygulamaya dâhil ediliyor. Bu uygulamada bulunan ada ve parseller tekrar düzenlenerek imar planında belirlendiği şekilde ayrılıyor ( ifraz ) ya da birleştiriliyor ( tehvid). Geldik en sıkıntılı bölüme, bu uygulama yapılırken arsa / arazi sahiplerinin taşınmazlarına  ‘ düzenleme ortaklık payı ‘  ( dop ) adı verilen işlem ile en fazla yüzde 40 olacak şekilde bedelsiz olarak el koyuluyor. Yani arsanızın maksimum yüzde 40’a ( kırk ) kadar olan bölümünü bedelsiz olarak devlete veriliyor. En üst limit yüzde 40’dır. Taşınmazda ise yüzde 20, yüzde 30 da olabilir. Burada yeşil alana dönüştürülen alanlar sonradan tekrar imara açılabiliyor. Mudanya Belediyesi de işte bu bölgede önce 18 uygulamasını yaptı.
HEMEN ARDINDAN 10/C UYGULANDI
Bölgedeki park alanları daha sonra 2981 sayılı kanunun 10/c maddesi uygulanarak alan dışına atıldı. Arazinin şu an hissedarı çok olsa da Bursa’dan büyük bir müteahhitlik firması tarafından kontrol ediliyor. Türkyılmaz’ın dönemi boyunca yüzlercesinin gerçekleştirdiği 18 uygulaması ile yeşil alanları imara açma adımlarından biri de böylece antik kent üzerinde yapılmış oldu. Askıdan indiği bildirilen bölgeyle ilgili imar uygulamasının sürecinin tamamlanmasıyla bölge 4 katlı yapılaşmaya açılmış olacak. Antik kentin üzerine bu kez konutlar ve iş yerleri yapılacak. Özdilek AVM örneğinin aynısı bu bölgede de Hayri Türkyılmaz’ın eliyle gerçekleşecek. Atılan bu adımların ortaya çıkmasıyla Hayri Türkyılmaz’ın tarih hassasiyetinin de gerçek olmadığı gözler önüne serilirken; aynı yerde Özdilek’e karşı çıkan başkan kendisi antik alanı imara açmış durumda. Bakalım Türkyılmaz buna ne diyecek? Antik kent için protesto eylemi yapan çevreci ve tarih sevdalısı protestocular aynı protestoları burası için da yapacaklar mı?
İŞTE O MADDE!
İmar mevzuatına aykırı bina yapılmış, hisseli arsa ve araziler veya özel parselasyona dayalı arazilerde, imar adası veya parseli olabilecek büyüklükteki alanlarda, binalı veya binasız arsa ve arazileri birbirleriyle, yol fazlalarıyla veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerle birleştirmeye bunları yeniden ada ve parsellere ayırmaya, yapılara yeniden doğan imar ada veya parseli içinde kalanları yapı sahiplerine, yapı olmayanları diğer hisse sahiplerine müstakil veya hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre vermeye, bunlar adına tescil ettirmeye ve tescil işlemi dışında kalanların hisselerini 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre tespit edilecek bedeli peşin ödenmek veya parsel sahipleri aleyhine kanuni ipotek tesis edilerek, tapu sicilinden terkin ettirmeye belediye veya valilikler resen yetkilidir. Belediye veya valiliklerin talebi halinde bu yetkiler kadastro müdürlüklerince de kullanılır.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.