SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkyılmaz'dan devlete kumpas!

-Alpaslan YILDIZ CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, akıllara durgunluk

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2018 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2018 22:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkyılmaz'dan devlete kumpas!
-Alpaslan YILDIZ
CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, akıllara durgunluk verecek bir girişimin altına imza attı. Fener Rum Patrikhanesi’nin Mudanya Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ndeki ayin talebini 21 gün bekleten Türkyılmaz, son dakika devlete emrivaki yaparken, provokasyon girişimi devlet aklı ile aşıldı.
Göreve geldiği günden beri hem vatandaşla hem de kamu kurumlarıyla yaptığı kavgalarla gündemden düşmeyen ve skandalları ile Türkiye gündeminde sürekli yer eden CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bu kez de Türk devletini zor durumda bırakmak için akıl almaz bir adım attı. Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde 29 Nisan 2018 Pazar günü yapılan Hıristiyan ayini, kamuoyunda büyük tepki toplarken, ayine nasıl izin verildiğiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.
YAZI HAFTALARCA BEKLETİLDİ
Fener Rum Patrikhanesi,  Patrik I. Bartholomeos imzasıyla Mudanya’yı ziyaret edip ayin yapmak isteğini 6 Nisan 2018 tarihinde yazıyla Mudanya Belediyesi’ne iletti. Ayin için özel izne ihtiyaç duyulduğu için Mudanya Belediyesi’nin yazıyı Mudanya Kaymakamlığı’na iletmesi gerekiyordu. Ancak iletmedi ve tam 21 gün bekletilen yazı Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer’in izinde olduğu ve ayin yapılacak güne bir gün kala 27 Nisan 2018 günü mesai bitimine yarım saat kala Mudanya Kaymakamlığı’na iletildi.
ÖZEL KALEME ULAŞILAMADI
O tarihte Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer izinde olduğu için Bursa Valiliği görevlendirmesiyle yerine Nilüfer Kaymakamı Avni Oral vekalet ediyordu. Oral’la irtibata geçen Mudanya Kaymakamlığı yazıyı ve konuyu aktardı. Yazı zaman kaybetmeksizin Bursa Valiliği’ne oradan da dolayısıyla Vali İzzettin Küçük’e aktarıldı. Bursa Valiliği yazıyla ilgili Mudanya Belediyesi’nin özel kalemine ulaşmaya çalıştı. Ancak telefonlara cevap alınamadı.
BAKANLIKLAR DEVREYE GİRDİ
Bunun üzerine Bursa Valiliği durumun hassasiyetini de göz önünde bulundurarak İçişleri Bakanlığı ile temasa geçerek yazıyı bakanlığa iletti. İçişleri Bakanlığı’nda yapılan değerlendirmenin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da görüşü alınarak ayin için özel izin verildi. Türkiye’nin seçime gittiği kritik bir dönemde ayine izin verilmemesinin sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da oluşabilecek olumsuz havayı göz önünde bulunduran bakanlık, olası provokasyonun önüne geçmek için özel izni 28 Nisan Cumartesi günü verdi.
KÜLTÜR MERKEZİNDE AYİN YAPILDI
Tarih 29 Nisan 2018’i gösterdiğinde 'Aya Yorgi' adıyla bilinen en eski kiliselerden olan ve bugün kültür merkezi olarak hizmet verilen Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde ayin düzenlendi. Ayine Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bursa Metropoliti Elpidophoros Lambrimiadis, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris ve Yunanistan’ın Nea Mudanya bölgesinde yaşayan Yunanlardan oluşan kafile katıldı. Mudanya’da, Ortodoks dünyasının önemli merkezlerinden olan, eski kilise Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve yaklaşık 200 kişinin katıldığı ayini İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.
HEDEF DEVLETİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK
CHP’li Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ve ekibi, ortaya koyduğu tavır Türk devletini uluslararası alanda zora sokacak bir adım olarak değerlendirildi. Türkyılmaz ve ekibi son dakikada bu başvuruyu yaparak hem emrivaki yaptı hem de izin verilmemesi durumunda büyük bir provokasyonun fitilini yaktı. Ancak Türkyılmaz ve ekibinin hesabı tutmadı ve Türk devleti böyle bir provokasyona izin vermeyerek, özel izinle ayinin yapılmasına imkan tanıdı.
TÜRKYILMAZ’IN CEVAP VERMESİ GEREKEN SORULAR
Mudanya’da Kumyaka ve Tirilye’de ayin yapılabilecek durumda kiliseler varken, ayrıca Nilüfer Bölgesi’nde de Kiliseler yer alırken Mudanya Belediyesi Kültür Merkezi ayin için neden seçildi? Milletimizin hassasiyetleri bilinirken bir Pazar günü şehrin göbeğinde bu girişimin mantığı nedir? Sadece iki yıl önce yardım kuruluşu İHH tarafından yapılmak istenen yetim dayanışma gecesine programı uygun bulmadıkları gerekçesiyle izin vermeyen Mudanya Belediyesi (İHH programı normal bir dernek etkinliğinden tek farkı Kur’an-ı Kerim okunacak olmasıydı) ısrarla burada neden ayin yaptırmak istedi? Yine kamuoyu Mudanya Belediyesi’nin 6 Nisan’da gelen yazıyı 27 Nisan mesai bitimine yarım saat kalaya kadar neden sümenaltı yaptığını, devleti zor durumda bırakacak bir adımı neden atma girişiminde bulunduğunu merak ediyor.
“KİŞİ SEVDİKLERİYLE BERABERDİR”
Öte yandan kamuoyunda büyük tepki çeken bu adımla ilgili Bursa Şehir Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan AK Parti Mudanya İlçe Başkanı Ahmet Murat Ünal, “Kişi sevdikleriyle beraberdir. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a sevdikleri ile beraber mutluluklar diliyoruz” dedi.  Ünal, Türkyılmaz’ın bu tavırlarının yeni olmadığını, görev süresi boyunca bu tür işlere tenezzül ettiğini de sözlerine ekledi. Öte yandan kamuoyunun tepkisine rağmen siyasilerin konuyla ilgili sessizliği de oldukça dikkat çekici.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.