SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ulu Şehrin Emanetleri'ne sahip çıkıyorlar'

Bursa'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde hayata geçirilen "Ulu Şehrin Emanet

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2017 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2017 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Ulu Şehrin Emanetleri'ne sahip çıkıyorlar'


Bursa'da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde hayata geçirilen "Ulu Şehrin Emanetleri" Projesi kapsamında, yaşam kalitelerinin artırılması için 525 yetim ve 325 yetim annesine maddi yardımların yanı sıra eğitim ve psikososyal destek sağlanıyor.

Projenin koordinatörü Simge Buyruklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da 4 yıldır öğretmenlik yaptığını, bunun 3 yılında "Ulu Şehrin Emanetleri" projesinde görev aldığını belirtti.  Buyruklu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesindeki "Gönül Elçileri Projesi"nin kentte Bursa Valiliği tarafından yürütüldüğünü hatırlattı. İlk önceleri dezavantajlı gruplara yönelik saha çalışmalarının yapıldığını anlatan Buyruklu, "Çalışmalarımız daha sonra yetimler ve ailelerine yönelik gelişti. Bu dönüşümden sonra Bursa genelinde daha fazla yetime ulaşabilmek adına İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Yetimlerine Sahip Çıkıyor Derneğinin iş birliğinde 'Ulu Şehrin Emanetleri Projesi' adında yeni bir protokol imzalandı. Şu anda bu proje kapsamında çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.

- "Şu an 525 yetime ulaşabildik"

Buyruklu, projenin şu anda dört ilçede hayata geçirildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Amacımız, ilimizdeki yetim ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin ve ailelerin tespit edilmesi ve onların maddi, eğitim, sağlık, psikososyal ve kültürel durumlarının iyileştirilmesini sağlamaktır. Proje kapsamında şu an 525 yetime ulaşabildik. İlçelerde iki okul psikolojik danışmanı bu projede sadece yetimler için çalışıyor. 325 yetim annesine de destek veriyoruz. Sayılarımız gün geçtikte artıyor. Elimizden geldiğince onlara destek oluyoruz."

- "Ülkenin her yerinde yetimlere ulaşılmasını istiyoruz"

Yetim öğrencilerin okullarına giderek idareyi ve okul psikolojik danışmanlarını öğrenciden haberdar ettiklerini anlatan Buyruklu, şunları kaydetti: "Bu çalışmaları yaparken birçok okulda yetimlerin fark edilmediğini gördük. Okulu ziyaret ettikten sonra yetim öğrencilerle özel ilgilenilmeye başlanıyor. İdare ve okul psikolojik danışmanlarıyla görüştükten sonra öğrencilerimizin motivasyonunda, öz güveninde, derslerinde ve devamsızlık konusunda oldukça olumlu yönde değişikliklerin olduğunu tespit ettik. Yetim öğrencilerimiz ve ailesi, baba kaybından sonra travmatik yaşantılar geçirdikleri için psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Onların ihtiyaçlarını tespit ediyoruz ve giderilmesi için yönlendirmelerde bulunuyoruz. Şu anda 10 öğretmenle, il merkezi ve 4 ilçede bu proje yürütülüyor. Öncelikli hedefimiz bu projeyi Bursa geneline yayabilmek. Daha sonra projenin 81 ile örnek olmasını hedefliyoruz. Ülkenin her yerinde yetimlere ulaşılmasını istiyoruz. Bu protokolle bu işi de sistemli hale getirdik."

- "Her ay düzenli gıda yardımı"

Projede görev alan psikolojik danışman Vildan Kaya ise yetim öğrencilerin ve ailelerinin genelde maddi açıdan zorluk yaşadığını belirterek, annelerle görüşmelerde onları kamudan alabilecekleri yardımlar konusunda bilgilendirdiklerini vurguladı. Kaya, birçok kurum ve kuruluşun yetim çocuklar ve annelerine yönelik maddi desteklerinin bulunduğunu aktaran Kaya, "Bursa Yetimlerine Sahip Çıkıyor Derneği aracılığıyla öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçlarını sene başlarında gidermeye çalışıyoruz. Derneğimiz ailelere her ay düzenli gıda ve et yardımı da yapmaya çalışıyor." dedi.  Proje kapsamında hem çocuklara hem de ailelerine yönelik etkinlikler gerçekleştirdiklerine de değinen Kaya, yetim çocuklar ve ailelerinin çeşitli sosyal, kültürel ve spor aktivitelerine katılımını sağladıklarını anlattı.

- "Kendimizi önemli hissettirdiler"

Eşini 14 yıl önce kaybeden iki çocuk annesi Ayşegül Yeşil de projeye üç yıl önce bir arkadaşı vasıtasıyla katıldığını hatırlattı. Yeşil, bunu hayatındaki en büyük şans olarak gördüğünü dile getirerek, "Sosyal anlamda destek gördük. Aile olarak yanımızda oldular. Hayalini bile kuramayacağımız güzel aktivitelere katılmamızı sağladılar. Kendimizi önemli hissettirdiler. Anne olarak kendimi önemli ve güvende hissettim." ifadelerini kullandı.  Üç çocuk annesi Yıldız Dindin (45) de dört yıl önce eşini kanserden kaybettiğini, üç yıldır da bu projede yer aldığını aktardı. Burada olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Dindin, şunları dile getirdi: "Biz çok memnunuz. Bu projede ailelerimizden görmediğimiz desteği görüyoruz. Çocuklarımızla bazı zamanlarda bizden daha çok ilgileniyorlar. Bizim yetemediğimiz yerde onların yetmesi muhteşem bir olay. Bize kendimizi çok özel hissettirdiler. Eşimin vefatından sonra çocuklarım ve ben bir kenarda kalmış, unutulmuş gibiydik. Üç çocuğum ve ben psikolojik tedavi görüyorduk. Bize doktorlar iyi gelmedi, bu proje iyi geldi. Projeye dahil olduktan sonra çok olumlu değişiklikler oldu. Arkamızda birilerinin olduğunu hissetmek çok güzel bir şey." (AA)


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.