SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ'da Kamp Zamanı

Kış turizminin merkezi olan Uludağ, yazın da çadırlı kampçıları ağırlıyor. Şehirde bunaltıcı havanın hakim olduğu yaz aylarında, 2 bi

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2013 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2013 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uludağ'da Kamp Zamanı
Kış turizminin merkezi olan Uludağ, yazın da çadırlı kampçıları ağırlıyor. Şehirde bunaltıcı havanın hakim olduğu yaz aylarında, 2 bin metre yükseklikte Uludağ'da çadır kuran kampçılar, geceleri 10 derecenin altına düşen soğuk havaya karşı mücadele veriyorlar. Gündüzleri rengarenk kelebekler ve alabalıkların olduğu derelerde yüzen ve gezen kampçılar, sıcak bir gece için çadırda soba yakıyorlar. 


Asırlara meydan okuyan sarp bölgelerdeki manastırları, ayı tehlikesi olmasına rağmen keşfeden kampçılar, Ramazan ayı sebebiyle teravih namazlarını da Sarıalan, Oteller ve Çobankaya'daki camileri doldurarak eda ediyorlar. Bu yıl kampçıların en renkli siması ise, doktor tavsiyesi ile Uludağ'a çıkan 75 yaşındaki Hasan Elibol oldu.
Yıldırım ilçesi Siteler Mahallesinde oturan Hasan Amça, eşinin kalp hastası olması sebebiyle onu şehirde bırakarak Çobankaya'da tek başına kaldığı bir çadır kurdu. Çobankaya Meydanı'nın girişindeki tek kişilik çadırda iftar ve sahur hazırlıklarını kendisi yapan Hasan Amca, zaman zaman patikadan 3 kilometre uzaklıktaki Sarıalan'a gidip gelerek, ihtiyaçlarının bir kısmını da buradan karşılıyor. Aile hekiminin tavsiyesi üzerine 75 yıldır yaşadığı Bursa'da ilk defa Çobankaya'ya çıktığını belirten Hasan Amca, tek başına kalmanın zorluklarını da bu kamp döneminde hissettiğini söyledi. Eşinden 1 aylık izin aldığını belirten Hasan Amca, Ramazan Bayramında Bursa'da olacağını anlattı.
Bursa 2. Orman Bölge Müdürlüğü'nün geçen yıl 6 ve 8 TL olan gecelik çadır fiyatlarına yüzde 25 ile 80 arasında zam yaparak, her ölçüde günlük 10 TL'ye çıkartmasına rağmen kamp tutkunlarının sayısı ancak yüzde 40 azaldı. İdarenin uygulamalarını ve fahiş zamlarını çadır kuranları bezdirme politikası olarak gören Uludağ tutkunları, her türlü zorlu şartlara rağmen zirvenin keyfinden vazgeçmiyorlar.
İdarenin şehirde 27 kuruş olan elektriğin kilowatsaat fiyatını da 1 TL olarak belirlemesi tepkilere sebep oluyor. Bu yıl özellikle Çobankaya'da yeni yapımına başlanan kır evleri sebebiyle çadır alanları daralmasına rağmen, aynı mevkide bir de Botanik Park uygulama kararı alan Uludağ Milli Park Müdürlüğü bölgede çadırcıların sıkışık bir halde kalmalarına sebep oldu.
Çeşmeden akan suları da aşırı demirli olduğu için başka kaynaklardan içme suyu taşınan Çobankaya'da bu yıl ancak 45 çadır kurulabildi. Çobankaya'da 50 yıldır çadır kuran Remzi Başdar, önceki yıl Kırkpınarlar'ın BUSKİ tarafından toplanıp Bursa'ya indirilmesinden sonra kamp alanında içmeye kaliteli su kalmadığını söyledi. Çobankaya'da çeşmelerden akan suların çaydanlıkta kırmızı kalıntı oluşturduğunu, bununda kampta kalan insanları sağlığı endişelendirdiğini dile getiren Remzi Başdar, Uludağ'ın tepesinde içme suyu sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Kampın kanalizasyonunun da halen alt taraftaki dereye deşarj edildiğini, rüzgarın ters estiği zamanlarda kampı kötü kokuların sardığını anlatan kıdemli çadırcılardan Ömer Derin de bölgedeki atık su yönetiminde çevreye duyarlı bir yaklaşımının bulunmadığına dikkat çekti.
Sarılan'da kalanlar ise bu yıl ulaşım sıkıntısı yaşıyorlar. Yeni Teleferik inşaatı sebebiyle iş makinalarının eski binayı yıkmaya çalıştığı ve hafriyat aktarımının olduğu Sarıalan'da, kamptan şehre ulaşım karayolu ile yapılabiliyor. Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Ağustos ayında Sarıalan'a yeni teleferiğin çalışacağı açıklamasına rağmen, henüz binanın bile ortada olmadığına işaret eden kamp sakinleri, bu kış sezonunda oteller bölgesine kadar teleferik inşatının tamamlanmasının sürpriz olacağını belirttiler.
Bursa Valisi Şahabettin Harput'un geçen yıl bungolovların yenileneceği sözünü bölgede kameralar karşısında vermesine rağmen, henüz yeni kır evleri ile alakalı bir çalışmanın başlamadığı Sarıalanda, çadır sayısı bu yıl 120 civarında seyrediyor. Arapların da Ramazan ayı sebebiyle memleketlerinde olmalarından dolayı büyük bir sakinlik yaşanıyor. İşletme sahipleri ise sezonun kayıp yıl olduğunu, işçi ücretlerini bile karşılayamadıklarını belirtiyorlar. Uludağ'ın tüm bölgelerinde daha önceki yıllarda 400 bazı yıllar 500 lü rakamlara ulaşın çadırcı sayısı ilk defa 200'ün altına düştü.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.