SON DAKİKA
Hava Durumu

Uludağ'da Uzayı İzlediler

Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. bünyesindeki Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından düzenlenen "Bilimsel Geceleme

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2013 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2013 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Uludağ'da Uzayı İzlediler
Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. bünyesindeki Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından düzenlenen "Bilimsel Geceleme-II" etkinliği renkli görüntülere sahne olurken, insanoğlunun Ay'a ayak basmasının 44. yılı da kutlandı. 

Kirazlı Köyü Mevkii'nde bulunan Bursa Kent Gönüllüleri Gençlik ve İzci Kampı'nda gerçekleştirilen etkinliğe 186 aile katıldı. Tam dolunayı inceleme, Galileo Teleskopu yaparak yıldızları izleme, gök bilimcilerle gökyüzünü keşfetme amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, Astronom ve Uzay Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Ethem Derman, 'Şaşırt beni' konulu seminerinde, çocukların uzay ile ilgili merak ettiği soruları yanıtladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK TELESKOPU NE ZAMAN İZLETECEK?
Avrupa Birliği'nce 42 metre çapında bir teleskop yapıldığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde harekete geçeceğini belirten Derman, bu teleskop sayesinde uzayın en derin kısımlarının ve en uzaktaki gök cisimlerinin görülebileceğini belirtti. Yine 10 yıl içinde fırlatılan bir uyduyla öte gezegen olan birçok yıldızın bulunabileceğine dikkati çeken Derman, ''Onları gözleyeceğiz. Herhangi bir yaşam izi varsa onlarla iletişimde bulunabileceğiz belki de'' diye konuştu.
Türkiye'de mevcut ekonomik durum nedeniyle astronomiye yeterli desteğin sağlanamadığını, buna karşın Saklıkent'te yer alan Ulusal Gözlemevi'nde biri 100, diğeri ise 60 santimetrelik iki teleskop yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Ethem Derman, gelişmiş ülkelerin konumuna ulaşmak için daha çok çalışmak gerektiğini söyledi.

“BAZI GEZEGENLERDE HAYAT VAR”
'UFO gerekten var mıdır?' şeklindeki soruya Derman, "Uzayda milyonlarca çeşit yıldız var. Bu yıldızları zaman zaman bizler dünyanın yakın çevresinden geçtiğinde görme imkanımız oluyor. Bazı kesimler, 'bir cisim gördük, bu UFO' diye insanları kandırıyor. UFO diye bir şey kesinlikle yok. Bunlar uzaydaki milyonlarca gezegen ve yıldızdan biri. Uzaydaki bazı gezenlerde yaşam olduğunu biliyoruz. Ama bunları henüz keşfetme imkanı bulunamadı. Bazı gezegenlerde hayat tabi ki var. Su ve havanın olduğu yerde hayat vardır. Ancak orada yaşayanların dünyaya gelmesi mümkün değil" diye konuştu.

TELESKOP YAPIP, YILDIZLARI SEYRETTİLER
Etkinlik kapsamında Kültür A.Ş. tarafından çocuklara Galileo Teleskop hediye edildi. Astronom ve teleskop yapımcısı Uğur İkizler ile birlikte Galieoskop Atölyesi'nde Galileo Teleskop'u yapan çocuklar ve aileleri, yaptıkları teleskop ile uzayda gezegen ve yıldızları inceledi.
Etkinlik kapsamında Sedat Bilgebay da, çocukların uzay, astronomi ve teleskop ile ilgili sorularını yanıtladı. Bursa Kent Gönüllüleri Gençlik ve İzci Kampı'nda sahur yemeği yiyen aileler, izci çadırlarında sabahladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.