SON DAKİKA
Hava Durumu

Üretimde endüstriyel simbiyoz desteği

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından British Council işbirliğiyle ve Newton- Kâtip Çelebi Fonu desteğiyle düzenlenen End

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2017 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2017 19:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Üretimde endüstriyel simbiyoz desteği
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından British Council işbirliğiyle ve Newton- Kâtip Çelebi Fonu desteğiyle düzenlenen Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı, yapılan açılış konuşmaları ve ardından gerçekleştirilen Birleşik Krallık’ta Endüstriyel Simbiyoz başlıklı ilk oturumla başladı.

 

Burak TOK
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı’nın açılışına; Bursa Vali Yardımcısı ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni’nin yanı sıra akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

KADİROĞLU,“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE YENİLİKÇİ BİR KAYNAK KULLANIMI”

Mevcut olan “endüstriyel simbiyoz” ağının genişletilmesi, özellikle etkinliğe katılan araştırmacıların bölgesel ve ulusal bazda yürütülecek endüstriyel simbiyoz çalışmaları için de önemli bir kaynak olarak bu ağda yer alabilmesi amacıyla düzenlenen Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı’nın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, “Dünya gündeminde çevre koruma ve sürdürülebilir üretim konusunda öne çıkan başlıklardan biri de endüstriyel simbiyozdur. Endüstriyel simbiyoz bağımsız işletmeleri, daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanım yaklaşımı çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu çerçevede, endüstriyel işletmeler bir araya gelerek hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurup dayanışma içinde çalışabilmektedir” dedi.

 

“BÖLGESEL KALKINMAYA DESTEKLEYEN BİR YAKLAŞIM”

Endüstriyel simbiyozun Ar-Ge, inovasyon ve kümelenme faaliyetlerinin yanı sıra, yeni iş alanları yaratma potansiyeli ile girişimciliği ve bölgesel kalkınmayı da destekleyen bir yaklaşım olduğunu belirten Kadiroğlu, “BEBKA, Türkiye’de yürütülmekte olan endüstriyel simbiyoz faaliyetlerini yakından takip etmiş, 2014-2023 bölge planında da bu yaklaşıma yer vermiştir. Buna göre, “Dengeli Mekânsal Gelişme ve Sürdürülebilir Çevre” başlığı altında yer verilen tedbirlerden biri de “firmalar arası işbirliği ve dayanışmayı artırarak hem çevresel hem ekonomik getiriler sağlayan Endüstriyel Simbiyoz uygulamalarının hayata geçirilmesi” olmuştur. Planımızda yer alan bu tedbiri hayata geçirmek amacı ile Bursa, Eskişehir, Bilecik Endüstriyel Simbiyoz Programı başlatılmıştır. Program ile Endüstriyel Simbiyoz yaklaşımının, firmalar arası işbirliği ve dayanışmayı artırarak hem çevresel hem de ekonomik getiriler sağlayan bir mekanizma olarak bölgemizde hayata geçirilmesi hedeflenmiştir. Bu uygulamadan edinilen deneyimle, kaynak verimliliğini artırarak düşük karbon ekonomisi ve sürdürülebilirlik politikalarına da hizmet edilecektir” diye konuştu.

 

İNOVASYONA VE BİLİME DAYALI PROJELER

Kadiroğlu’nun yaptığı açılış konuşmasının ardından Newton Fonu Koordinatörü İrem Aktaşlı Gürkan tarafından fon tarafından desteklenen projeler hakkında bir sunum yapıldı. Katip Çelebi Newton Fon’unun İngiltere ve Türkiye tarafından desteklendiğini hatırlatan Gürkan,  inovasyona ve bilime dayalı projelerin desteklenmesine yönelik çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. İrem Aktaşlı Gürkan’ın sunumun ardından ilk oturuma geçildi.

LAYBOURN,“ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZUN, ENDÜSTRİYEL EKOLOJİNİN BİR ALT BAŞLIĞIDIR” 

Birleşik Krallık ’ta Endüstriyel Simbiyoz başlıklı oturumda konuşan International Synergies Limited (ISL) Kurucu Genel Müdürü Peter Laybourn, endüstriyel simbiyozun, endüstriyel ekolojinin bir alt başlığı olduğunu söyledi. Endüstriyel simbiyozun bütüncül bir yaklaşım olduğunu aktaran Laybourn, “Doğadaki hiçbir şeyin de boşa gitmemesi buradan geliyor” dedi. Danimarka'nın Kalundborg kasabasındaki çalışma hakkında bilgiler veren Laybourn, bu bölgenin 60 yıllık bir deneyim sonrasında bugünkü haline geldiğini sözlerine ekledi. Oturumda ayrıca Sürdürülebilirlik ve endüstriyel simbiyoz alanının önde gelen isimlerinden Andy Whlye, Adrian Cooper, Elaine Kerr de birer sunum gerçekleştirdi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.